Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

loser Altaussee
Lees verder >

Een parel van een gebied op de grens van Oberösterreich en Steiermark wat zeer sneeuwzeker is ondanks de hoogte.

Die Tauplitz
Lees verder >

Een vakantie bestemming met veel rust. Wandelwegen door schitterende bloemenweiden vol met, fietsroutes en uitdagende trails voor mountainbikers.

Les menuires
Lees verder >

Vakantiepret voor jong en oud!

Geniet van deze winterse week!

check ook eens

67 Reacties

 1. Mark (breda) schreef:

  Aaaiiiii…..als ik dit zie hebben we 22 tm 26 januari in Lermoos/Berwang net wel/net niet geluk. 1e dag wellicht nog wel maar daarna?

  Wat denk jij Frederic?

  • Frederic schreef:

   2e dag ook nog wel geluk. Laten we voor daarna nog even afwachten.

   • Matt schreef:

    Ik kom op 27 jan in Lermoos aan en dit ziet er erg warm uit. Dat is echt erg zuur. Ik heb een neus voor de slechte periode uitkiezen. Ik zie dat Gfs warm en regenachtig is. Al dagen.Is EC wel beter, biedt dat nog enig perspectief op wat sneeuw of niet al te hoge temperaturen?

   • Mark (breda) schreef:

    Dankje. We beginnen fraai. Das mooi. Vorig jaar was terugweg hels….tot aan Stuttgart dikke sneeuw en slechts 1 baan berijdbaar. Als temperatuur stijgt hebben we regen….weet niet wat ik liever heb. Denk sneeuw, dat is voor sfeertje beter!

 2. Sneeuwmanneke schreef:

  In Zwolle viel zojuist sneeuw bij -4… mooi poederlaagje.. wel slecht voor ijsvorming vrees ik..

 3. Koninks schreef:

  Idd mist ab hier hele dag max temp van -4,5. Ook bijna hele dag lichte sneeuw door uit sneeuwende mist.

  Zou het kunnen dat het hoge druk gebied toch iets hoger ligt dan kaarten berekenen?

  Berichtjes hier nog maar ff een keer geplaatst

 4. Martijn sonnenberg schreef:

  dat ensemble is wel warm ineens voor de alpen… Lelijke ontwikkeling? als ik de slotkaart van het EC zie vermoed ik dat we daar wel eens een herhaling van de afgelopen week achteraan kunnen zien: opnieuw opbouw naar een hoog wat opbolt richting groenland, en een ijskoude poolwervel die richting europa draait.
  Deze winter doet me ergens aan de winter van 2011-2012 denken, met hele dikke sneeuwval in de alpen (lawine friso) met toen eind januari een dikke sneeuw en ijslaag in Nederland. Kan maar zo weer gebeuren

  • Frederic schreef:

   ensemble is al dagen warm op die termijn. Alleen hebben we er nog niet over gesproken. We zullen zien Martijn, maar voorlopig heb ik er hard hoofd in.

   • Martijn sonnenberg schreef:

    We gaan het zien frederic. Ik had toen ik dat berichtje schreef overigens nog niets over dat vreselijke lawine ongeval gelezen. Ook daar gaat de vergelijking dus op, net als met de verkeerschaos afgelopen weekend…
    Ik verwacht persoonlijk na die warme fase een nieuwe koude episode voor in ieder geval de Alpen met de poolwervel die door lijkt te draaien naar het Europese continent als de kaarten van het EC richting blijven geven

 5. Geert schreef:

  We hebben nu al meer winter dan vorig jaar en februari moet nog beginnen.

  • Het eerste klopt volledig maar met het tweede ben ik het niet volledig eens;
   dagen worden al langer en ook de zon krijgt weer meer invloed op ons aardoppervlak.
   Het kan allemaal natuurlijk wel maar ik geloof niet heel erg in diep winterse toestanden die in de maand
   februari van start gaan.

   • Leo schreef:

    ? Dat februari nog moet beginnen niet? LOL. Maar je zult bedoelen dat het in februari geen winter meer kan zijn. Het is niet persoonlijk bedoeld want ik heb dit soort geluiden al meer voorbij zien komen de afgelopen dagen, maar dat is echt onzin. Dus ik wil het graag nog eens toelichten. E.e.a. wordt gelogenstraft door de harde cijfers. Los van de huidige verwachtingen (die voor de komende twee weken niet goed zijn): zowel qua gemiddelde temperatuur als extremen doet februari vrijwel niet onder voor januari (de tweede decade van februari is gemiddeld genomen zelfs kouder dan de gehele maand januari). De meeste Elfstedentochten (9/15) werden in februari gehouden met als meest extreme de 26e (1986); nb slechts 3 vóór de huidige 17 januari. Slechts een warme voorgeschiedenis zou de kansen lager zetten maar ook dat is zeker niet het geval. Pas vanaf ca. 25 februari nemen de kansen (sterk) af door de toenemende kracht van de zon; dat wel. Anders dan gemiddeld genomen (de kans op diep winterse omstandigheden is per definitie klein in ons maritieme klimaat dus daar zou je op kunnen gokken?) valt je stelling mijns inziens niet te onderbouwen.

 6. Richard schreef:

  Kan dit kwaad voor de Alpen aangezien er veel sneeuw is gevallen.

 7. Menno schreef:

  Zie je het echt zo negatief in, @Frederic?

 8. Jurgen schreef:

  Mooi bericht dr angst die ik had komt uit. Volgende week in Skiwelt. Lekker weer warm weer skiën en in de regen….. Nou ja slechter dan kerst wordt het gelukkig niet.

 9. Pascal schreef:

  Wij zitten volgende week in Königsleiten op 1600 m hoogte. Zal het echt zo zijn dat het zelfs op die hoogte zal regenen midden volgende week????

 10. Patrick schreef:

  Ik had het al door toen ik de titel las . ( Geniet van deze winterse week )
  Moet weer lukken . Volgende week een week naar Montafon en het gaat weer omslaan . Van een prachtige winterse week naar een week met warm water regenen tot grote hoogte . Kl…
  Hopelijk schuift het nog een beetje op maar vrees het ergste .
  Keek er zo naar uit maar is nu al wat minder . Ja er ligt allicht genoeg sneeuw maar in de regen skien is niet leuk wat sommigen hier ook mogen beweren .
  Vele weersites geven het nu aan dus er is geen ontsnappen meer aan .
  Vanaf midden volgende week hier bij ons in de ll temperaturen van 10 a 12 graden . Van een ontnuchtering gesproken .
  Wat kan het weer toch prachtig zijn maar ook zo verschrikkelijk .

 11. Ab schreef:

  Vrijwel in heel NL vorst actueel rond 22u. En opvallend de gouden driehoek het koudst en niet zoals de modellen afgelopen tijd suggereerden het zuidoosten. Nieuw ””Siberta”” aan kop en het is daar niet eens mistig 😉 http://www.mupload.nl/img/m2kf0saahp285.png

 12. Mika schreef:

  Maar voor as woensdag op donderdagnacht zijn de 2 modellen er dus nog steeds niet uit, dit is al over 48 uur!

  GFS zegt nog steeds onder nul en EC boven nul.

  • Ab schreef:

   Klopt @Mika, zowel GFS alsmede UKMO tekenen geen UK hoog voor a.s donderdag/vrijdag zoals EC dat wel doet en daarom gaat het bij EC dan al mis omdat de wind aanlandig wordt. GFS en UKMO kiezen juist voor een aflandige wind uit het zuidoosten t/m het weekend omdat het hoog toch oostelijker blijft dan bij EC. En daardoor houden die modellen de kou langer vast. Pas na het weekend zou het dan zachter worden. Ik zie wel wie gelijk krijgt in modellenland komende runs

   • Bram schreef:

    27 januari a.s. de alternatieve 11-stedentocht op de weissensee maar in de korte broek.
    Dat is in elk geval behoorlijk alternatief.
    Wellicht ligt weissensee net oostelijk genoeg en houdt dat Britse hoog de Wc-stroom wat langer tegen?
    Zou het leuk vinden indien jullie hier een dezer dagen op op inzoomen. Toch een feestje vele honderden Nederlanders daar de komende 2 weken.

 13. Koninks schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/1484603242IMG_2582.JPG

  Alles word steeds witter door de mist hoop morgen dezelfde foto met blauwe achtergrond

 14. Oh nee… het zal toch weer niet nog een keer hé !!?
  Nu is er weer een mooie opbouw komende dagen en wellicht wordt er weer zout in wonde gestrooid
  door één of andere laat-maar-snel-verdwijnen run.
  Is nou al een hele winter hetzelfde liedje, (voor de Belgen onder ons) Bart De Wever zou zeggen; zet die ploat af!
  Vreemd dat het echt zo op en af gaat, ook voor de Alpen zijn de langetermijnkaarten niet bepaald gunstig. Hopelijk weer geen bak warm water over de huidige sneeuwlaag zoals vorig jaar toen wij
  in het mooie Lechtal logeerden.

 15. Ab schreef:

  Ook GFS nu de 18z run houdt stug vol in langer aanhouden van de kou deze week dan EC. Allemaal doordat ene UK hoog dat EC intekende want GFS 18z tekent dat dus niet in en houdt daarmee de stroming aflandig deze week ook na woensdag. Wel overdag iets boven nul en langs de oostgrens dan weer kans op een ijsdag. Maar omdat de dauwpunt temperatuur erg laag wordt is er van die lichte dooii niets te merken aldus GFS 18z run. In de nachten lichte tot matige vorst. En dan heb ik het over de periode t/m 114h vooruit (21januari) Overigens zaterdag bij GFS kouder voor de LL en dan groter gebied kans op een ijsdag. Hier de kaart voor a.s zaterdag duidelijk een aflandige wind. Verschillen blijven dus erg groot zo met EC. https://www.mupload.nl/img/pkoldukhhltfx.png

  • Mika schreef:

   Nog niet (ooit) eerder gezien zo’n verschil op deze korte termijn.

   Hoewel het natuurlijk maar een paar graden verschil is, het is nu alleen een verschil tussen vriezen of niet vriezen. Dat is wel een wezenlijk verschil.

 16. Mika schreef:

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/1484605018image.png

  Actuele grond temperaturen.
  Toch Noord-Laren ipv Haaksbergen?

 17. Daniël (Langedijk NH) schreef:

  Hier in Noord Holland hoeven we niets te verwachten in elk geval, ongeacht de uitkomst van de modellen….

 18. Spyfromthesky schreef:

  Helaas krijgen we een soort van wurg-runnen voorgeschoteld. We hoeven nog niet af te kloppen, maar we komen er ook niet los van. Oeps wat val het al niet mee om 5 dagen vorst te krijgen.

  GFS lijkt het nog wel te proberen. We hebben ergens een ontsnapping nodig. Gewoon a.s. zaterdag /zondag bijzondere runnen.

  Kunnen we nog ontsnappen aan begin volgende week?

  En mocht het niet lukken dan is het wederom te hopen op een diepe noordelijke of noordwestelijke doorbraak. Wie weet een soort van doorstart. Het zou nog kunnen en veel opties hebben we straks niet meer over.

  Spyfromthesky (Arnold)

  • Ab schreef:

   @Spy, zou mij niets verbazen als er op ondergelopen weilanden geschaatst kan worden en dat zelfs in het westen mocht de kou stroperig zijn komende dagen 😉 Ik zie wel wat het gaat worden

   • Spyfromthesky schreef:

    @ Ab,

    Ik zit mij ook al af te vragen waar nu gemiddeld het meest zal vriezen en waar theoretisch een tour tocht kan worden gehouden. Ik heb toch nog 2 extra rollatordagen over. En een flinke autorit heb ik er wel voorover.

    Het zal ergens in het oosten zijn. Wellicht Groningen, Drenthe of de Achterhoek. Ik zie in het westen eerlijk gezegd niet zoveel. De vorst is tot nu toe ook mager.

    Volgens mij kruipen de meeste modellen redelijk naar elkaar toe.

    Spyfromthesky (Arnold).

 19. Leo schreef:

  Hierboven al opgemerkt maar ik wil ik er toch ook nog even wat over zeggen:

  Bijzondere situatie. Noodoosten heeft onder de kern van het hogedrukgebied in langdurige opklaringen bij windstilte te maken met stralingskou; het midden en zuiden onder een vrij dik en hardnekkig (en totaal niet voorzien!) pakket laaghangende bewolking met (enige) transportkou! Want met een zwakke oost tot noordoosten wind daalt ondanks die bewolking de temperatuur toch aanzienlijk! Overigens lijken de opklaringen nu wat terrein te winnen; kan overal nog flink kouder worden.

  NB deze ijspluim voor het NO lijkt er actueel goed op te zitten. Merk ook op dat de groei overdag doorgaat. Woensdag een kleine 6 cm = op vrij uitgebreide schaal schaatsen!

  • Spyfromthesky schreef:

   Voor een tocht, afhankelijk welke en waar is dacht ik 10 cm het minimum. En we stranden straks met in de verte een veilige (schaats) haven.

   Spyfromthesky (Arnold)

  • Sanco schreef:

   Idd bijzonder koud hier sinds de zon onder ging na een prachtig zonnige dag. Denk dat temp nu mede onderuit gaat doordat het landschap nog net ff wit kleurt. Moeilijk voor te stellen dat het dan 50km verder hele dag mistig / bewolkt is. Zo zie je maar dat even geen wind van zee meteen een jas scheelt. Benieuwd of het ijs in Noordlaren nu zoveel sneller aangroeit dat knsb alsnog naar het noorden komt.
   Verder kijk ik maar niet teveel vooruit. Regen op 1500 as woensdag wil ik niet horen, laat staan meemaken. Sjonge, wat een bijzondere overgangen krijgen we voorgeschoteld.
   @kirsten is idd ff teveel van het goede. Overal waar te voor staat is niet goed, behalve tevreden zeggen ze wel eens, en dat zal ik dan maar gewoon proberen te zijn. En ik moet zeggen dat met het klimmen van de jaren dat oom steeds ietsjes beter lukt… 😉

 20. Skiwi schreef:

  Amai, wat een drama lijkt dat te gaan worden eind volgende week (nu ook volgens GFS06): regen tot +2000m…
  Ben ik blij dat we uiteindelijk voor de zekerheid van Ischgl hebben gekozen en niet een lager gebied…

  Frappant wel hoe consistent GFS run na run (nu al een 8-tal op rij denk ik) is op +10 dagen vooruit.

 21. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Idd geniet van deze dagen allemaal want de modellen zijn duidelijk vanmorgen er lijkt toch echt een wc te komen met hogere temperaturen! Hoe sterk dat de wc word na het weekend is nog niet duidelijk maar de modellen zijn eensgezind

 22. Mark (breda) schreef:

  Nu ook bijna -7 in Breda. Vergeleken met gisteren 23u nog flink afgekoeld. Toen -2.3. Nice!

 23. Menno schreef:

  Vanmorgen berekenen GEM en GFS weer nagenoeg geen neerslag, dus ook geen warm water scenario. Het geeft maar aan dat er nog vrij weinig over te zeggen is. Wel warm

  • Skiwi schreef:

   Daar hoop ik dus inderdaad nog op, dat het droog blijft. Een warm scenario vanaf de 25e lijkt een vrij zekere zaak te zijn, zowel voor de ll als de Alpen

 24. Spyfromthesky schreef:

  Wie nog een lichtpuntje ziet op dik zwart ijs die mag het zeggen. De vorst is ook (veel) te weinig behoudens nu al enkele dagen in Groningen, maar daar zal vermoedelijk snel een einde aan komen wegen een tijdelijke fase van de tweedeling in Nederland.

  Ik hoop dat mijn plaatselijke sloot nog dicht genoeg is om aan de overkant de begroeiing eens weg te halen waarin de gemeente Dordrecht nalatig was.

  En de laatste keer dat ik een natuurtocht schaatste ergens in Wanneperveen (2013), kon ik niet op het ijs in mijn plaatselijke sloot.

  Spyfromthesky (Arnold)

 25. Geert schreef:

  Hier in het zuiden van Vlaanderen amper paar graadjes vorst…door de aanwezige bewolking. Beetje teleurstellend! Hopelijk krijgen we hier in het zuiden bd LL een zonniger en kouder vervolg van de week. Ik vrees dat het id loop vd volgende week ook afgelopen is. Ik bedoel duidelijk vrees en niet hoop. Als februari nog iets moois kan toveren…kan ik me nog een heel klein beetje vinden in deze winter. Anders zou het voor mijn regio alweer een bedroevende winter zijn. In maart hoeft het allemaal niet meer. Maar onze Ardennen zijn en blijven voorlopig prachtig! Genieten daar….zonnetje op de sneeuw….heerlijk!!!

 26. Menno schreef:

  @Frederic, hoelang zou de poolwervel dan in zo’n slechte positie blijven liggen? Een kwestie van een paar dagen? Een week? Of zelfs meer dan dat?

  • Skiwi schreef:

   Ik ben bang dat als de WC (en zeker zo’n strakke zoals er al regelmatig in de hoofdrun heeft gezeten) er inderdaad inkomt we de winter vaarwel mogen zeggen.
   Die WC zou dan wel eens weken kunnen blijven, ik verwacht dat er dan pas verandering kan komen wanneer de zon krachtiger begint te worden.
   Maar goed, laat ons nog even hopen dat de weermodellen ook nu slecht presteren op lange termijn

  • Frederic schreef:

   Dat hoeft niet noodzakelijk lang te zijn @Menno. Poolwervel is al heel de winter onregelmatig. Het zou dus goed kunnen dat die na een week uiteindelijk doordraait.
   Zoals het er nu naar uitziet komt het zelfs tot een SSW. Wie weet verdwijnt de poolwervel daardoor zelfs helemaal. Ik hoop in ieder geval op een split, maar dat zit er voorlopig nog niet in.

 27. Tim schreef:

  Snelweg bij Spaarnwoude even wit door vallende sneeuw.

 28. Jeroen schreef:

  Geen marige vorst in tilburg….maar wel een poedersuikerbus die langsgeweest is. Alle autos mooi wit hier.

 29. Joke, Riederalp schreef:

  http://www.ad.nl/binnenland/knsb-roept-op-draag-ook-helm-op-natuurijs~a76bffd0/ Het probleem is, dat als er maar 1 dagje natuurijs is niet iedereen buiten schaatsen ook een helm in de kast heeft liggen…… wel verstandig! Wij lopen in NL altijd achter met zulke maatregelen!

 30. Geert schreef:

  In het NO van de VS staat de buitenverwarming nog steeds aan! Betekent het verschuiven van de poolwervel dan ook dat het daar snel kouder gaat worden? Dan toch een oorzakelijk verband met onze winter?

  • Dick schreef:

   Bericht van gisteren van onze “buren”:

   Der Polarwirbel wird wohl mit einem Entwicklungspotential zu einem Polarwirbelsplit einen maßgeblichen Anteil daran haben, ob der Februar zu kalt oder zu mild, oder zu nass oder zu trocken ausfallen wird. Ganz nebenbei bemerkt kommen Polarwirbelsplits häufiger zum Ende des Winters vor – also im Februar. Was den Prozess aber stützen, bzw. beschleunigen kann, wäre ein Major-Warming in Stratosphärenhöhe, welches heute Nachmittag und heute Abend erneut berechnet wurde. Mit anderen Worten stehen die Optionen auf ein Comeback des Winters Ende Januar, bzw. Anfang Februar nicht schlecht – zumindest nicht schlechter als eine nachhaltige Milderung im Februar.

 31. Menno schreef:

  EC komt overigens tot +216h niet met een WC. Hier juist een vernieuwde hoge druk impuls naar Europa.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.