Deze mooi foto symboliseert de temperatuurcrash komende donderdag 1 april. Op deze website spotte ik 1 april eerst als verassend warme datum. Dat was exact en week geleden.

Nu weten we dat het ook gaat lukken maar niet op 1 april maar nog net in maart. Maandag, dinsdag en woensdag worden super aangenaam. Echt voorjaar. Maar net als je er een beetje aan begint te wennen gaat het faliekant mis.

Tsjakka een neushoorn aan kou dendert over ons heen aan het begin van de nieuwe maand.

Bij het KNMI zie je in de tabel nauwelijks een crash…. maar ze schrijven wel eerlijk: “Op donderdag overgang naar een beduidend kouder weertype met temperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde.” Nou maak dat maar “flink tot zeer flink beneden het langjarig gemiddelde”. Dat is in de eerste decade van april namelijk 4,3ºC voor het minimum en het maximum 12,5ºC.

De lange termijn blik van het KNMI is ook bitter. BBQ echt weer in het vet. En geen snelle verlichting van de virusverspreiding.

Deze pluim van het Europese model is echt bar natuurlijk.

En het Amerikaanse model had gisteravond laat nog eens zo’n berekening met meerdere dagen sneeuw!

Vanochtend minder sneeuw berekend maar nog steeds een angstaanjagend koude pluim. Dikke nachtvorst in de hoofdrun. Dubbele cijfers ‘s middags ho maar.

Kijken we even naar die run met sneeuw. Wat werd berekend door de hoofdrun is de zwarte lijn. Amper iets dus. Maar je ziet ook een lijntje met 16cm sneeuw op 7 april, met steun van twee andere pieken. 5cm op 2 april kan ook.

New York heeft ook een 1 april grap met sneeuw. En verder ook zeer koeltjes allemaal.

De Alpen gaan natuurlijk ook “profiteren” van de nieuwe sneeuwval. In de laatste berekening een zuidkantdump begin april.

Nou sluiten we in sfeer ff af met moois uit Verbier van de afgelopen dagen. IK ga zelf nog 2 dagen de piste op. Maandagochtend nog een keer met de toerski’s omhoog en dan voor en maand naar NL. Moet m’n vriendin dan maar vragen me warm te houden. Dat is dan weer een mooi vooruitzicht. Geniet van de warmte and be ready for the crash!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

2 reacties

Kirsten_DL · 27 maart 2021 op 15:27

Nou nou, morgen en overmorgen maar een keertje naar de Ardennen met rugzak, tent en slaapzak om twee daagjes te wandelen. Dan op woensdag genieten van het mooie weer ginds en vanaf volgend weekend opnieuw de warme donsslaapzak mee. 🙂

Ondertussen op de Furkajoch, alles potdicht vanwege flinke sneeuwval.
https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/

Hajo · 27 maart 2021 op 20:18

Gesloten voor reacties.