Deze mooi foto symboliseert de temperatuurcrash komende donderdag 1 april. Op deze website spotte ik 1 april eerst als verassend warme datum. Dat was exact en week geleden.

Nu weten we dat het ook gaat lukken maar niet op 1 april maar nog net in maart. Maandag, dinsdag en woensdag worden super aangenaam. Echt voorjaar. Maar net als je er een beetje aan begint te wennen gaat het faliekant mis.

Tsjakka een neushoorn aan kou dendert over ons heen aan het begin van de nieuwe maand.

Bij het KNMI zie je in de tabel nauwelijks een crash…. maar ze schrijven wel eerlijk: “Op donderdag overgang naar een beduidend kouder weertype met temperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde.” Nou maak dat maar “flink tot zeer flink beneden het langjarig gemiddelde”. Dat is in de eerste decade van april namelijk 4,3ºC voor het minimum en het maximum 12,5ºC.

De lange termijn blik van het KNMI is ook bitter. BBQ echt weer in het vet. En geen snelle verlichting van de virusverspreiding.

Deze pluim van het Europese model is echt bar natuurlijk.

En het Amerikaanse model had gisteravond laat nog eens zo’n berekening met meerdere dagen sneeuw!

Vanochtend minder sneeuw berekend maar nog steeds een angstaanjagend koude pluim. Dikke nachtvorst in de hoofdrun. Dubbele cijfers ’s middags ho maar.

Kijken we even naar die run met sneeuw. Wat werd berekend door de hoofdrun is de zwarte lijn. Amper iets dus. Maar je ziet ook een lijntje met 16cm sneeuw op 7 april, met steun van twee andere pieken. 5cm op 2 april kan ook.

New York heeft ook een 1 april grap met sneeuw. En verder ook zeer koeltjes allemaal.

De Alpen gaan natuurlijk ook “profiteren” van de nieuwe sneeuwval. In de laatste berekening een zuidkantdump begin april.

Nou sluiten we in sfeer ff af met moois uit Verbier van de afgelopen dagen. IK ga zelf nog 2 dagen de piste op. Maandagochtend nog een keer met de toerski’s omhoog en dan voor en maand naar NL. Moet m’n vriendin dan maar vragen me warm te houden. Dat is dan weer een mooi vooruitzicht. Geniet van de warmte and be ready for the crash!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Kirsten_DL · 27 maart 2021 op 15:27

Nou nou, morgen en overmorgen maar een keertje naar de Ardennen met rugzak, tent en slaapzak om twee daagjes te wandelen. Dan op woensdag genieten van het mooie weer ginds en vanaf volgend weekend opnieuw de warme donsslaapzak mee. 🙂

Ondertussen op de Furkajoch, alles potdicht vanwege flinke sneeuwval.
https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/

Hajo · 27 maart 2021 op 20:18

Gesloten voor reacties.