Deze mooi foto symboliseert de temperatuurcrash komende donderdag 1 april. Op deze website spotte ik 1 april eerst als verassend warme datum. Dat was exact en week geleden.

Nu weten we dat het ook gaat lukken maar niet op 1 april maar nog net in maart. Maandag, dinsdag en woensdag worden super aangenaam. Echt voorjaar. Maar net als je er een beetje aan begint te wennen gaat het faliekant mis.

Tsjakka een neushoorn aan kou dendert over ons heen aan het begin van de nieuwe maand.

Bij het KNMI zie je in de tabel nauwelijks een crash…. maar ze schrijven wel eerlijk: “Op donderdag overgang naar een beduidend kouder weertype met temperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde.” Nou maak dat maar “flink tot zeer flink beneden het langjarig gemiddelde”. Dat is in de eerste decade van april namelijk 4,3ºC voor het minimum en het maximum 12,5ºC.

De lange termijn blik van het KNMI is ook bitter. BBQ echt weer in het vet. En geen snelle verlichting van de virusverspreiding.

Deze pluim van het Europese model is echt bar natuurlijk.

En het Amerikaanse model had gisteravond laat nog eens zo’n berekening met meerdere dagen sneeuw!

Vanochtend minder sneeuw berekend maar nog steeds een angstaanjagend koude pluim. Dikke nachtvorst in de hoofdrun. Dubbele cijfers ’s middags ho maar.

Kijken we even naar die run met sneeuw. Wat werd berekend door de hoofdrun is de zwarte lijn. Amper iets dus. Maar je ziet ook een lijntje met 16cm sneeuw op 7 april, met steun van twee andere pieken. 5cm op 2 april kan ook.

New York heeft ook een 1 april grap met sneeuw. En verder ook zeer koeltjes allemaal.

De Alpen gaan natuurlijk ook “profiteren” van de nieuwe sneeuwval. In de laatste berekening een zuidkantdump begin april.

Nou sluiten we in sfeer ff af met moois uit Verbier van de afgelopen dagen. IK ga zelf nog 2 dagen de piste op. Maandagochtend nog een keer met de toerski’s omhoog en dan voor en maand naar NL. Moet m’n vriendin dan maar vragen me warm te houden. Dat is dan weer een mooi vooruitzicht. Geniet van de warmte and be ready for the crash!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Kirsten_DL · 27 maart 2021 op 15:27

Nou nou, morgen en overmorgen maar een keertje naar de Ardennen met rugzak, tent en slaapzak om twee daagjes te wandelen. Dan op woensdag genieten van het mooie weer ginds en vanaf volgend weekend opnieuw de warme donsslaapzak mee. 🙂

Ondertussen op de Furkajoch, alles potdicht vanwege flinke sneeuwval.
https://www.foto-webcam.eu/webcam/furkajoch/

Hajo · 27 maart 2021 op 20:18

Gesloten voor reacties.