In het noorden van Europa is het nu volop winter. Hajo schreef al dat het medio van de week nog een keer enkele dagen zal dooien onder 1000m in heel Scandinavië, maar voor nu zijn de plaatjes geweldig. We beginnen even met beelden van de skigebieden Hafjell en Kvitfjell die in een moordend tempo kunstsneeuw opspuiten. Voor het plaatje heeft een snowboarder in Kvitfjell al een spray gezet. 

[metaslider id=26199]

Nog een paar plaatjes. Kvitfjell dat bekend is van de spectaculaire world cup afdaling (zie GoPro video) heeft haast want op 2 november al is de opening. Hafjell doet het rustiger aan met een geplande opening op 23 november.

[metaslider id=26204]

In de buurt van Tromsø hoog in het noorden is 17 cm sneeuw gevallen. Op andere plaatsen in die omgeving zien we ook sneeuw liggen. Een heerlijk voorproefje dat de winter toch staat te popelen om ook in Europa zijn intrede te doen.

Heel mooi te zien is de sneeuwaccumulatie in het hoge noorden. In de bergen in het zuiden van Noorwegen ligt ook sneeuw maar dat is op wat hoger niveau. Hoe lang zal de sneeuw standhouden? Komt er nog meer sneeuw bij de komende dagen?

Koude lucht bevind zich in grote delen van Scandinavië. In het zuiden is het fris met in het noorden de permanente vorst. Voor het weer in de lage landen kan het gunstig zijn als de sneeuwbedekking in het noorden toeneemt. Dit zou de vorming van hogedrukgebieden kunnen stimuleren maar de weergoden trekken altijd hun eigen plan. Wel interessant om het te blijven volgen dus.

Donderdag is de zachte lucht helemaal tot aan het hoge noorden gevorderd. De vorstgrens ligt zelfs op 2000 meter. Daar gaat de sneeuw. Keurig omschreven door Hajo in dit bericht.

Maar er is hoop! Helemaal op het einde van de termijn op zondag 27 oktober keert volgens het Amerikaanse model de koude Arctische lucht terug met flink wat sneeuw. Koffiedik kijken nog maar de opties liggen zeker nog open. De WC (westcirculatie) kan behoorlijk hardnekkig zijn.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

7 reacties

Gesloten voor reacties.