Pas hier in Oostenrijk lees ik dat er afgelopen maandag boven de plaats Lavamünd in Kärnten een stuwdam is doorgebroken. Een vloedgolf met 3 miljoen euro schade was het gevolg (zie hierr). Vanaf vandaag vreest met in de zuidelijke Oostenrijkse provincie opnieuw overstromingen. Er kan opnieuw 100mm regen vallen. En waar het nu sneeuwt zal het de komende dagen dooien dus dat komt ook de berg af. Over tot het goede nieuws vandaag: we hebben weer een schitterende serie webcamplaatjes van Isola 2000 in de zuidelijke Franse Alpen via Piemonte naar Lombardije (Livigno) en van daar langs de hoofdkam naar het oosten. En ook aan de noordkant sneeuwt het hier en daar zij het dat daar de warmte van gisteren nog verdreven moet worden voor we droge sneeuw zien.

[fbphotos id=500547836646093]

Het groene plaatje uit Pizol markeert de sneeuwgrens om negen uur vanochtend: 1600m. Toch kunnen we beter zeggen dat de echt mooie sneeuwval niet lager komt dan 1800m. Eerder gingen we nog uit van 1000m, dus dat is een tegenvaller. Erg mooi is ook het plaatje uit St. Luc Chandolin in het Val d’Anniviers in Wallis. In dat dal heb je 4 zeer sneeuwzekere skigebieden, waarvan Zinal heeft aangekondigd al 17 november te openen. Livigno in Lombardije ligt ook ruim hoog genoeg voor mooie sneeuw vandaag. De dorpen van het Val Gardena in Zuid-Tirol daarentegen liggen net te laag. 

Hintertux staat erom bekend dat het er altijd sneeuwt als de sneeuw uit het zuiden komt. Volg bovenstaande live videocam om te zien wanneer de sneeuw in droge sneeuw overgaat. In Kaprun zagen we vanochtend nog geen sneeuw op de gletsjer maar dat kan nog komen.

[fbphotos id=500547473312796]

Voor eind november blijft de tendens in het GFS model hoopvol. Ik maak er inmiddels mijn tweede boude voorspelling van dat we dit jaar niet tot Sinterklaas hoeven te wachten voor de Alpen een weer sneeuw tot in de lagere dalen krijgen. En niet eens tot december. De laatste week van november komt het goed! Na vandaag wel even door een zachte fase heen bijten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.