Pas hier in Oostenrijk lees ik dat er afgelopen maandag boven de plaats Lavamünd in Kärnten een stuwdam is doorgebroken. Een vloedgolf met 3 miljoen euro schade was het gevolg (zie hierr). Vanaf vandaag vreest met in de zuidelijke Oostenrijkse provincie opnieuw overstromingen. Er kan opnieuw 100mm regen vallen. En waar het nu sneeuwt zal het de komende dagen dooien dus dat komt ook de berg af. Over tot het goede nieuws vandaag: we hebben weer een schitterende serie webcamplaatjes van Isola 2000 in de zuidelijke Franse Alpen via Piemonte naar Lombardije (Livigno) en van daar langs de hoofdkam naar het oosten. En ook aan de noordkant sneeuwt het hier en daar zij het dat daar de warmte van gisteren nog verdreven moet worden voor we droge sneeuw zien.

[fbphotos id=500547836646093]

Het groene plaatje uit Pizol markeert de sneeuwgrens om negen uur vanochtend: 1600m. Toch kunnen we beter zeggen dat de echt mooie sneeuwval niet lager komt dan 1800m. Eerder gingen we nog uit van 1000m, dus dat is een tegenvaller. Erg mooi is ook het plaatje uit St. Luc Chandolin in het Val d’Anniviers in Wallis. In dat dal heb je 4 zeer sneeuwzekere skigebieden, waarvan Zinal heeft aangekondigd al 17 november te openen. Livigno in Lombardije ligt ook ruim hoog genoeg voor mooie sneeuw vandaag. De dorpen van het Val Gardena in Zuid-Tirol daarentegen liggen net te laag. 

Hintertux staat erom bekend dat het er altijd sneeuwt als de sneeuw uit het zuiden komt. Volg bovenstaande live videocam om te zien wanneer de sneeuw in droge sneeuw overgaat. In Kaprun zagen we vanochtend nog geen sneeuw op de gletsjer maar dat kan nog komen.

[fbphotos id=500547473312796]

Voor eind november blijft de tendens in het GFS model hoopvol. Ik maak er inmiddels mijn tweede boude voorspelling van dat we dit jaar niet tot Sinterklaas hoeven te wachten voor de Alpen een weer sneeuw tot in de lagere dalen krijgen. En niet eens tot december. De laatste week van november komt het goed! Na vandaag wel even door een zachte fase heen bijten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.