Waar ligt Labrador nu ook alweer, de kuststreek die zijn naam dankt aan de ontdekkingsreiziger Fernandes Lavrador? Nou kijk even op deze weerkaart …  

Zie je rechts boven dat streepje met 50mm neerslag? Dat is een sneeuwstorm geweest de afgelopen dagen.

Hier die storm op de weerkaart afgelopen dinsdag. Typische weermotor voor de Amerikaanse oostkust. Met daar op die kust dus een soort lake effect snow, schrijf ik terwijl Ajax op 1-0 komt. Schitterende goal.

Maar bij de les blijven en kijken naar schitterende sneeuw daar in Labrador! Of naar Toronto waar op 23 november nog nooit zo veel sneeuw lag sinds het begin van de statistieken in 1955!

Tja of er op andere novemberdagen ooit meer sneeuw is geweest zie je niet in deze grafieken.

Naar Pakistan en India keken we al. Hierboven nog een vette video van daarginds.

Ondertussen in Europa. Wat een weerkaart. Aan de Noorse fjorden is dit allemaal sneeuw!! In Turkije allemaal regen. En daar tussen Spanje en de Canarische eilanden water naar de zee bij aangename 20ºC. Maar dan Frankrijk. Is het een grap van het weermodel om zo mooi de lijntjes van de langsgrens te volgen met het gebied waar geen druppel neerslag valt? De Franse Alpen gaan verder vergroenen evenals de Italiaanse. Die laatsten blijven met kerst gesloten. Oostenrijk heeft nog niet besloten. Gaat mijn skiseizoen dus wel door? Gaan we met toerski’s omhoog?

Voor de Lage Landen een beetje nachtvorst op komst. Maar niets dat in de verste verte herinnert aan 2010. Dan maar naar Noorwegen kijken. Wat een ensemble!! Op 800 meter al diep winters met niets dan sneeuw. Maar ook hier mag je niet heen zonder eerst 2 weken op je hotelkamer te gaan zitten kniezen.

https://www.youtube.com/watch?v=QzF8sJPJDPw

Nou minder politiek zou ik gaan doen, maar Covid hoort hier wel thuis. Mis deze op veel plaatsen gecensureerde audio niet. Fijne avond. En hup Ajax hup.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.