Waar ligt Labrador nu ook alweer, de kuststreek die zijn naam dankt aan de ontdekkingsreiziger Fernandes Lavrador? Nou kijk even op deze weerkaart …  

Zie je rechts boven dat streepje met 50mm neerslag? Dat is een sneeuwstorm geweest de afgelopen dagen.

Hier die storm op de weerkaart afgelopen dinsdag. Typische weermotor voor de Amerikaanse oostkust. Met daar op die kust dus een soort lake effect snow, schrijf ik terwijl Ajax op 1-0 komt. Schitterende goal.

Maar bij de les blijven en kijken naar schitterende sneeuw daar in Labrador! Of naar Toronto waar op 23 november nog nooit zo veel sneeuw lag sinds het begin van de statistieken in 1955!

Tja of er op andere novemberdagen ooit meer sneeuw is geweest zie je niet in deze grafieken.

Naar Pakistan en India keken we al. Hierboven nog een vette video van daarginds.

Ondertussen in Europa. Wat een weerkaart. Aan de Noorse fjorden is dit allemaal sneeuw!! In Turkije allemaal regen. En daar tussen Spanje en de Canarische eilanden water naar de zee bij aangename 20ºC. Maar dan Frankrijk. Is het een grap van het weermodel om zo mooi de lijntjes van de langsgrens te volgen met het gebied waar geen druppel neerslag valt? De Franse Alpen gaan verder vergroenen evenals de Italiaanse. Die laatsten blijven met kerst gesloten. Oostenrijk heeft nog niet besloten. Gaat mijn skiseizoen dus wel door? Gaan we met toerski’s omhoog?

Voor de Lage Landen een beetje nachtvorst op komst. Maar niets dat in de verste verte herinnert aan 2010. Dan maar naar Noorwegen kijken. Wat een ensemble!! Op 800 meter al diep winters met niets dan sneeuw. Maar ook hier mag je niet heen zonder eerst 2 weken op je hotelkamer te gaan zitten kniezen.

https://www.youtube.com/watch?v=QzF8sJPJDPw

Nou minder politiek zou ik gaan doen, maar Covid hoort hier wel thuis. Mis deze op veel plaatsen gecensureerde audio niet. Fijne avond. En hup Ajax hup.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.