Michael Vos tipte me over onderstaande tweet van Maarten Ducrot. Ik meteen kijken wat ik kon vinden over de Tourmalet en kom ik op velopeloton.com waar ik de wielerblogger met deze twee gendarmes aan de gesloten westkant van de col zie staan. Hij schrijft bij de foto: If you pass the “Route Barrée” you’ll make these two very angry. De Tour de France gaat dit jaar in elk geval niet over deze Pyreneeën col. 

 

snownineknights

Waar ook nog een hele bult sneeuw ligt is Livigno. Deze foto komt van de facebookpagina van Livigno en is van afgelopen donderdag. Het is de sneeuw van de kasteel-megajump van het jaarlijkse Nine Knights event. Die sneeuw ligt nu onder zeil om mede te zorgen dat de jump in 2014 nog groter zal zijn.

zonneschijn0607  

In de Lage Landen strijden we niet om sneeuw te conserveren maar om het aantal dagen met 10 of meer uren zon juist te voorspellen. Zie hier de wedstrijdpagina. Vrijdag is al afgevallen door restbewolking. Zaterdag was dag 1 met tevens in een groot deel van het land een zomerse dag (>25°C). Vandaag tot en met dinsdag zitten we ook wel snor en dat is dan 4 puur zonnige dagen. Zou het dan al misgaan met bewolking zoals KNMI nu aangeeft?

 500hPa1007

Hier een kaart met drukverdeling voor woensdag waar de verschillende modellen het 100% over eens zijn. Het hogedrukgebied heeft vandaag nog twee kernen: Zena I en Zena II (zie kaart). Xena II verdwijnt woensdag en dan zitten we meteen weer in aanvoer van zee met afhankelijk hoe de luchtdruk precies uitpakt ook hardnekkige bewolking. Ik acht de kans dat woensdag alsnog gewoon 10 uur zon heeft minstens nog 40%. En dat moet ook wel want de wedstrijdverdeling loopt tussen 7 en 21 dagen. We zullen het toch niet allemaal mis hebben? In elk geval is het duidelijk dat na woensdag het hoog zich weer meer over het continent uitbreidt en dat de kans op bewolking dan weer lager is. En tot het gaatje is nog steeds mogelijk… 

 dalwind

 

Ik heb bovenstaande GFS-kaart speciaal uitgekozen omdat daar tenminste nog twee T’tjes te zien zijn bij de Alpen van het Duitse Tief oftwewel Laag. De voor dat moment berekende neerslag zit echter boven Zwitserland waar je gewoon nog hogedruk ziet. Het gaat hier dan ook om kleinschalige verstoringen die je op het ruime grid van de GFS-berekening nauwelijks terugziet. Het heeft juist alles te maken met het mooie zonnige weer. Het bovenstaande schema laat een beetje zien wat er dan gebeurt maar nog niet helemaal goed om te begrijpen. Het gaat om het dalwindsysteem en hoe dat op zonnige zomerse dagen ontstaat (een waardoor heel wat dalen waaronder Saalbach-Hinterglemm ’s zomers taboe zijn voor paragliders). Wat er gebeurt is dat de luchtkolom boven een Alpendal dunner is dan boven een plaats aan de voet van de Alpen. En toch geeft de zon via de absorptie aan de grond beide luchtkolommen evenveel warmte. Het gevolg is dat de dunne luchtkolom boven de bergen aan de bovenkant verder stijgt dan de dikke luchtkolom aan weerszijden van de Alpen. Daardoor krijg je op zeg 5km hoogte een drukverschil waardoor de lucht daar opzij wegstroomt hierdoor daalt de luchtdruk aan de grond in de bergdalen en stijgt de luchtdruk boven de voet van de Alpen. Met als gevolg dat aan de grond de dalen juist lucht gaan aanzuigen en vanaf de voet van de Alpen er wind opsteekt precies tegen de richting van de bergrivieren in. En dat dus elke dag  opnieuw.

hevige hagelbui in Zwitserland

Al eerder schreef ik over de gevaarlijk zaagtand van de neerslaggrafieken in de Alpen. Er is inderdaad in het gebergte gewoon elke dag kans op hevig onweer momenteel. En dat neemt nog toe als woensdag die noordwestelijke component erbij komt. Ronaldo schreef  over de hagelbui in New Mexico. De plaat hierboven is van 2 juli in Zwitserland in het kanton Luzern. Zie hier meer over dat extreme event.[dc_slider slider=”19950″]Afsluitend nog een paar leuke zomerse plaatjes. Op de eerste zie je mij met Julian de Duitse skiweerman op de zustersite skiwettermann.de en met Georg, de eigenaar en bedenker van Wetterzentrale.de. Gisteren aten we samen pizza in Karlsruhe. Later meer over wat we samen gaan doen. De City Night Line nachttrein bracht me afgelopen nacht al terug naar huis en daarom zie je op foto 2 wat je afgelopen winter bent misgelopen: weerman Hajo in de moddersloot naast huis want er ligt geen ijs. En nog een leuk plaatje met de boot die geen speedboot is. Heerlijk vakantieweer! Geniet er allemaal van!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.