Tja, wat moet je ervan zeggen? Het is gewoon te mooi om waar te zijn. Paarse sneeuw. Fonkelende sterretjes erboven. Weer eens wat anders dan grauw-oranje Sahara zand. Het was een zeer sterke flare op de zon die dan 8 minuten en 20 seconden later onze ionosfeer in vuur en vlam zet.

Hier zie je het fenomeen ook op video.

En hier een goede uitleg van de NASA waar en hoe de kleuren ontstaan.

De mooiste platen zijn te vinden op foto-webcam.eu in the “best shots” selectie. Ik heb het met mijn stomme kop gemist! Ben er pas gisteravond uitgebreid voor gaan zitten op m’n balkon en later nog wat hoger op de helling. Maar niets gezien. In de Lage Landen was het ook natuurlijk. Hele mooie platen gezien. Mooi fenomeen.

Een good moment om naar het overall verloop van de zonnecyclus te kijken (speel hier met de knoppen). Cyclus 25 was iets boven de verwachting en nu is het erg spannend om te kijken of we de piek al hebben gehad en of het niet alleen een lage maar ook een korte cyclus wordt. Dat wijst namelijk op afkoeling in de fase erna. De El Ninjo is ook tanende en lijkt weer La Ninja te worden.

Ondertussen heeft Roy Spencer zijn grafiek van de aardtemperatuur ook weer geüpdate. Weer een stukkie warmer. Een onwaarschijnlijke piek waar ik vergif op ingenomen had dat we die nooit zouden zien. Voorheen leken de pieken van 1998 en 2016 al erg hoog. Wat schrijft Roy Spencer er zelf bij:

It should be noted that the CDAS surface temperature anomaly has been falling in recent months (+0.71, +0.60, +0.53, +0.52 deg. C over the last four months), while the satellite deep-layer atmospheric temperature has been rising. This is usually an indication of extra heat being lost by the surface to the deep-troposphere through convection, and is what is expected due to the waning El Nino event. I suspect next month’s tropospheric temperature will fall as a result.

Roy Spencer

OK. We zullen zien. Nooit voorspellingen doen en al helemaal niet over de toekomst. Maar als we rond 2035 (zonnenvlekminimum) geen Elfstedentocht krijgen eet ik mijn hoed op (beter dan vergif innemen). LOL.

Categorieën: Breaking

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.