Dood en verderf. Niet anders kunnen we omschrijven wat zich weer afspeelt in de bergen. In de Alpen echt weer dat je je klok erop gelijk kunt zetten: plotselinge hevige dooi en hopla de verraderlijk trage natte sneeuwlawines gaan los. 8 doden inmiddels waarover zo meer. Maar eerst even aandacht voor een verschrikkelijke tragedie in Russisch Siberië aan de grens met Mongolië. Hierboven een plaatje van de reddingsoperatie op 3 maart.

Wat is er gebeurd? Een groep van 7 kickboksers en worstelaars tussen 14 en 18 jaar oud beklom de top van de Ak-Bachtyg van 3252m hoog om bovenop de top gelukslinten te hangen voor goede resultaten op hun wedstrijden. Ze worden allen meegesleurd door een lawine. Eén weet zich te bevrijden en kan de hulpdiensten alarmeren. 5 lichamen worden snel geborgen. Naar een zesde wordt nog gezocht.

alpenhut_lawine

Voor we gaan kijken naar de dodelijke ongevallen in de Alpen eerst een “grappige lawine” in Zwitserland in het First skigebied van Grindelwald: een complete almhut werd zondagmiddag door een natte sneeuwlawine op een piste geschoven (bron)!

Goot van de hel
goulotte

Vandaag hebben we het nieuws van een groep klimmers die in de Haute-Alpes zijn omgekomen terwijl ze op sneeuwschoenen op weg waren naar een ijsklimplek. Blijkbaar overleefde de berggids (bron). Ze waren bezig met een klim in de Goulotte des Enfers. Vertaald is dat “goot van de hel” en dan vraag je je bij verhoogd lawinegevaar af waar die mensen in hemelsnaam mee bezig zijn. Arme berggids. Hij heeft echt wat uit te leggen. In dit artikel lezen we dat dit het meest dodelijke ongeluk is sinds het ongeval in 2002 in La Grave waarbij ook 4 mensen (toerskiërs) omkwamen. Het artikel vermeldt ook dat de lichamen drie Italiaanse alpinisten die vorige winter in de Ecrins bedolven raakten…. nog steeds niet zijn gevonden…

HoherRiffler

In Oostenrijk zijn drie doden te betreuren. Wat bijzonder is aan deze serie is dat het in elk van de drie gevallen een ongeval van een toerskiër betrof met een begeleider die het er levend en zelfs onbeschadigd vanaf bracht (bron). Hierboven de locatie van één van deze ongevallen: de Hohe Riffler bij Hintertux waar een 22-jarige Duitser in een lawine kwam nadat hij en zijn maat hadden besloten de topbeklimming af te breken vanwege de Föhnstorm. Door deze storm kon de heli ook niet vliegen en had de vriend het levenloze lichaam van zijn maat al geborgen toen de hulpdiensten arriveerden (bron).

Onbegrijpelijk
In het gebergte van ons partnergebied Obertauern ging het mis voor een echtpaar uit Tirol van 61 en 62 jaar. Ze kruisten samen een geul in het terrein van ongeveer 35° steil en werden beiden meegesleurd (onbegrijpelijk dat men niet gewoon meer afstand houdt!). De 62-jarige man had pech: hij klapte tegen een boom en was niet meer te reanimeren. En derde dode in oostenrijk was in het Tennengebirge te betreuren (bron). Wederom twee toerskiërs beide meegesleurd. De een is zwaargewond maar ligt dankzij zijn ABS Airbag boven op de lawinekegel. De ander is bedolven en wordt door een toevallig passerende groep van 4 toerskiërs geborgen. Te laat (bron).  

lawine-galerij

Nog gekker: een vrouw overleeft een lawine in Zwitserland door in een lawinegalerij te springen. Haar 54-jarige begeleidster wordt meegesleurd door de lawine die over de galerij schoof. En overleeft niet (bron). Je kunt het skispoor zien dat ze volgend pal onder de galerij langs. Dat is ook een oneindige domheid omdat de natte sneeuwlawine de enige is die zo langzaam gaat (25km/u) dat je hem gemakkelijk kunt ontwijken als je hem maar tijdig boven los ziet gaan. Wat je in zeer zachte omstandigheden dan ook nooit wilt doen is ergens passeren waar je geen zicht hebt op de bovenliggende helling als die ergens steiler is dan 28°.   

seekar

En dan de allergekste: twee vrouwen te voet afdalend na een overnachting in een berghut in  op leeftijd worden in een nattesneeuwlawine bedolven. De 57-jarige kan zichzelf bevrijden en ziet de 69-jarige met een arm en een been buiten de sneeuw maar met het hoofd onder de sneeuw. Ze krijgt wel lucht en overleeft. Na 30 minuten is ze geborgen (bron).   

lawine-bos

Qua “gerontologische lawines” was er 28 februari nog een in Oostenrijk waarbij twee toerskiërs van 62 en 72 zwaar gewond raakten. De foto hierboven toont de lawine en laat zien dat een bospassage absoluut geen veiligheid hoeft te betekenen.

Gisteren ging het nog maar net goed in Valloire voor een vader en zijn zoon van 12. De vader brak zijn been. Daardoor was hij niet in staat zijn zoon die op zijn helm na bedolven was te redden. Gelukkig kwamen de hulpdiensten op tijd. Zie hierrr. Minder geluk had de 38-jarige uit de Vogezen afkomstige militair Raphaël Lalevée op 20 februari jl. ergens tijdens een offpiste oefening ook in Valloire. Woensdag 27 januari maakten twee andere militairen in het Mont-Blanc gebied met stijgijzers en pikkels klimmend  een dodelijke val (bron).  

Blijf op de piste!
Nu gan we komend weekeinde weer over van een fase met natte sneeuwlawines naar een fase waarin de koude door windverblazing “voorbereide” Schneebrett lawines weer het grootste risico vormen. En ook een fase waarin de pistes er droomachtig bij liggen. Blijf dus op de piste als je niet de kennis en ervaring hebt om het gevaar offpiste in te schatten!

Categorieën: Lawine

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.