Goedemorgen en gelukkig nieuwjaar! We zijn los in 2019. En we willen de zon zien! Hij was beloofd voor Oostenrijk vandaag en om 10 uur klaarde het ook heel even op in Die Tauplitz. Ooit zo’n machtige Schneewächte gezien? Vanochtend gekiekt.

Mensen staan ademloos te kijken. Bijzonder!

Hier het hele panorama. Er is hier in deze hoek echt absurd veel sneeuw gevallen…

Er ligt nu 220cm op 1573m. Vooralsnog een winter dus waarbij deze hoek van Oostenrijk met ook ons geliefde Die Tauplitz een regio als de Arlberg het loef afsteekt.

Want kijk nu toch eens: tot dinsdag 8 januari op 1800m wordt in Loser in Stiermarken 193cm op de berg verwacht en 117cm in het dal….

Toch veel nevel in Oostenrijk vandaag. We moeten of naar de hoogste pistes of naar het westelijk Alpengebied om echte strak blauwe lucht te zien. Dus gaan we naar de Région Dents du Midi. Naar Les Crosets om precies te zijn. Naar mijn Les Crosets! Waar ik werkte als ski- en snowboardleraar in 1994/1995. Mijn laatste volle seizoen (in die serie destijds) en toen kwamen de machtige Hollandse schaatswinters!

Even verderop in Champoussin een eerlijk plaatje van de sneeuwcondities. Het is behelpen.

En je staat er toch bij en kijkt ernaar…. je staat echt paf. Zelfs in het westen van Zwitserland geen wolkje aan de lucht. Alleen die harde wind…. ook wel bekend als “Bise” daar. Onze Zwitserse ambassadeur ter plekke – Artus – zal ons spoedig updaten over wat het met de pistes doet. En Rob en Monica zijn spoedig weer ter plekke in Les Menuires. Uit La Plagne hoor ik dat de pistes ijzig zijn.

Cescia en Dennis beginnen het nieuwe jaar mindful! Ze hebben net een hele leuke zwerfhond geadopteerd en dan heb je net zo veel plezier van een stuk wandelen door de sneeuw als van glijden op de lange latten. Hierboven hun decor vanochtend op de Kristberg in Montafon. En gezond zo’n bergwandeling met de winterse atmosfeer in je longen! Doe het dagelijks na een licht ontbijt en je valt kilo’s af…. alleen al omdat het stress verlaagt en je cortisol omlaag duikelt. Zo onvoorspelbaar als het weer is, zo voorspelbaar je lichaam. Daar kun je tenminste nog een peil op trekken. En na zo’n mooie wandeling kun je in de namiddag alsnog een rondje skiën als het moet. Niets moet. Alles mag…. dat is toch de mooiste levensfilosofie. Helaas jagen wij onze kinderen nog door 12 jaar school heen waar ze leren dat dingen wel moeten en dat je niet je hart kunt volgen om te doen wat je echt leuk vindt. Wat dat betreft verdienen Cescia en Dennis de eerste 2019 WSWM prijs voor just do it!

En anders Jorne wel … die vanavond op een bus stapt hiernaartoe omdat hij voor zichzelf de leukste studentenbaan heeft gecreëerd die je kunt verzinnen. Wintersportweerman zijn ín de sneeuw en aan de piste. Hij heeft toch als eerste het type depressie in het vizier gehad dat het Amerikaanse model exact om middernacht weer op ons afvuurde om de Lage Landen dan eindelijk medio januari in de sneeuw te zetten.

Met een schitterend winters weerpatroon…. dat natuurlijk in de ochtendrun weer foetsie is. Maar dat boeit niet. Je moet de plaatjes in je hoofd vast houden waar je vrolijk van wordt. En dat zijn deze hierboven. Het is ook echt de cliffhanger.

Even gevisualiseerd in het ensemble met wat pijlen. De dikke is de hoofdrun. De dunne zijn Petertjes. Trappetjes omlaag de winter in…. realistische overgangen naar winterweer. Maar nog wel verreweg de grootste kans van niet. Momenteel is het alleen zeker dat de Balkan en Turkije dieper de winter in gaan. En de Alpen dus en passant ook. Met achterlating van een meter sneeuw in Oostenrijk. Maar eer zijn dus ook echt kansen voor de Lage Landen. Lees dit kersverse uitvoerige engelstalige artikel over de huidige SSW!

Jorne en ik komen terug op de stratosfeer…. de alternatieve manier van koffiedik kijken. Maar de SSW theorie gaat uit van een omslag 2 à 3 weken later. Maar het Europese model komt nu bijvoorbeeld met een polar low dat doorschuift naar Middellandse Zee depressie met winter in de Lage Landen al vanaf 10 januari. Er lijkt iets op komst. Het is eigenlijk best mooi om achterover te leunen en te zien of het ook waargemaakt wordt. Twee mooie opstekers om het nieuwe jaar mee te beginnen in elk geval de hier besproken runs.

het scenario van het Europese model is gunstig voor de zuidkant trouwens. Daar mag nog wel een beetje sneeuw bij! Pistes goed hoor ik. Kunstsneeuw. Maar toch.

Hier ook bij Kronplatz goed te zien hoe karig het is in Italië. Vorig jaar wel anders…. toen juist een Italiaanse dump rond deze tijd.

En deze van het Bodenmeer is toch ook wel spectaculair. Geniet ook nog even van onderstaande video….

Veel sneeuwplezier allemaal en laat je ook in 2019 niet opslokken door een lawine … over goede voornemens gesproken.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

76 reacties

Gesloten voor reacties.