Goedemorgen en gelukkig nieuwjaar! We zijn los in 2019. En we willen de zon zien! Hij was beloofd voor Oostenrijk vandaag en om 10 uur klaarde het ook heel even op in Die Tauplitz. Ooit zo’n machtige Schneewächte gezien? Vanochtend gekiekt.

Mensen staan ademloos te kijken. Bijzonder!

Hier het hele panorama. Er is hier in deze hoek echt absurd veel sneeuw gevallen…

Er ligt nu 220cm op 1573m. Vooralsnog een winter dus waarbij deze hoek van Oostenrijk met ook ons geliefde Die Tauplitz een regio als de Arlberg het loef afsteekt.

Want kijk nu toch eens: tot dinsdag 8 januari op 1800m wordt in Loser in Stiermarken 193cm op de berg verwacht en 117cm in het dal….

Toch veel nevel in Oostenrijk vandaag. We moeten of naar de hoogste pistes of naar het westelijk Alpengebied om echte strak blauwe lucht te zien. Dus gaan we naar de Région Dents du Midi. Naar Les Crosets om precies te zijn. Naar mijn Les Crosets! Waar ik werkte als ski- en snowboardleraar in 1994/1995. Mijn laatste volle seizoen (in die serie destijds) en toen kwamen de machtige Hollandse schaatswinters!

Even verderop in Champoussin een eerlijk plaatje van de sneeuwcondities. Het is behelpen.

En je staat er toch bij en kijkt ernaar…. je staat echt paf. Zelfs in het westen van Zwitserland geen wolkje aan de lucht. Alleen die harde wind…. ook wel bekend als “Bise” daar. Onze Zwitserse ambassadeur ter plekke – Artus – zal ons spoedig updaten over wat het met de pistes doet. En Rob en Monica zijn spoedig weer ter plekke in Les Menuires. Uit La Plagne hoor ik dat de pistes ijzig zijn.

Cescia en Dennis beginnen het nieuwe jaar mindful! Ze hebben net een hele leuke zwerfhond geadopteerd en dan heb je net zo veel plezier van een stuk wandelen door de sneeuw als van glijden op de lange latten. Hierboven hun decor vanochtend op de Kristberg in Montafon. En gezond zo’n bergwandeling met de winterse atmosfeer in je longen! Doe het dagelijks na een licht ontbijt en je valt kilo’s af…. alleen al omdat het stress verlaagt en je cortisol omlaag duikelt. Zo onvoorspelbaar als het weer is, zo voorspelbaar je lichaam. Daar kun je tenminste nog een peil op trekken. En na zo’n mooie wandeling kun je in de namiddag alsnog een rondje skiën als het moet. Niets moet. Alles mag…. dat is toch de mooiste levensfilosofie. Helaas jagen wij onze kinderen nog door 12 jaar school heen waar ze leren dat dingen wel moeten en dat je niet je hart kunt volgen om te doen wat je echt leuk vindt. Wat dat betreft verdienen Cescia en Dennis de eerste 2019 WSWM prijs voor just do it!

En anders Jorne wel … die vanavond op een bus stapt hiernaartoe omdat hij voor zichzelf de leukste studentenbaan heeft gecreëerd die je kunt verzinnen. Wintersportweerman zijn ín de sneeuw en aan de piste. Hij heeft toch als eerste het type depressie in het vizier gehad dat het Amerikaanse model exact om middernacht weer op ons afvuurde om de Lage Landen dan eindelijk medio januari in de sneeuw te zetten.

Met een schitterend winters weerpatroon…. dat natuurlijk in de ochtendrun weer foetsie is. Maar dat boeit niet. Je moet de plaatjes in je hoofd vast houden waar je vrolijk van wordt. En dat zijn deze hierboven. Het is ook echt de cliffhanger.

Even gevisualiseerd in het ensemble met wat pijlen. De dikke is de hoofdrun. De dunne zijn Petertjes. Trappetjes omlaag de winter in…. realistische overgangen naar winterweer. Maar nog wel verreweg de grootste kans van niet. Momenteel is het alleen zeker dat de Balkan en Turkije dieper de winter in gaan. En de Alpen dus en passant ook. Met achterlating van een meter sneeuw in Oostenrijk. Maar eer zijn dus ook echt kansen voor de Lage Landen. Lees dit kersverse uitvoerige engelstalige artikel over de huidige SSW!

Jorne en ik komen terug op de stratosfeer…. de alternatieve manier van koffiedik kijken. Maar de SSW theorie gaat uit van een omslag 2 à 3 weken later. Maar het Europese model komt nu bijvoorbeeld met een polar low dat doorschuift naar Middellandse Zee depressie met winter in de Lage Landen al vanaf 10 januari. Er lijkt iets op komst. Het is eigenlijk best mooi om achterover te leunen en te zien of het ook waargemaakt wordt. Twee mooie opstekers om het nieuwe jaar mee te beginnen in elk geval de hier besproken runs.

het scenario van het Europese model is gunstig voor de zuidkant trouwens. Daar mag nog wel een beetje sneeuw bij! Pistes goed hoor ik. Kunstsneeuw. Maar toch.

Hier ook bij Kronplatz goed te zien hoe karig het is in Italië. Vorig jaar wel anders…. toen juist een Italiaanse dump rond deze tijd.

En deze van het Bodenmeer is toch ook wel spectaculair. Geniet ook nog even van onderstaande video….

Veel sneeuwplezier allemaal en laat je ook in 2019 niet opslokken door een lawine … over goede voornemens gesproken.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

76 reacties

Gesloten voor reacties.