Goedemorgen en gelukkig nieuwjaar! We zijn los in 2019. En we willen de zon zien! Hij was beloofd voor Oostenrijk vandaag en om 10 uur klaarde het ook heel even op in Die Tauplitz. Ooit zo’n machtige Schneewächte gezien? Vanochtend gekiekt.

Mensen staan ademloos te kijken. Bijzonder!

Hier het hele panorama. Er is hier in deze hoek echt absurd veel sneeuw gevallen…

Er ligt nu 220cm op 1573m. Vooralsnog een winter dus waarbij deze hoek van Oostenrijk met ook ons geliefde Die Tauplitz een regio als de Arlberg het loef afsteekt.

Want kijk nu toch eens: tot dinsdag 8 januari op 1800m wordt in Loser in Stiermarken 193cm op de berg verwacht en 117cm in het dal….

Toch veel nevel in Oostenrijk vandaag. We moeten of naar de hoogste pistes of naar het westelijk Alpengebied om echte strak blauwe lucht te zien. Dus gaan we naar de Région Dents du Midi. Naar Les Crosets om precies te zijn. Naar mijn Les Crosets! Waar ik werkte als ski- en snowboardleraar in 1994/1995. Mijn laatste volle seizoen (in die serie destijds) en toen kwamen de machtige Hollandse schaatswinters!

Even verderop in Champoussin een eerlijk plaatje van de sneeuwcondities. Het is behelpen.

En je staat er toch bij en kijkt ernaar…. je staat echt paf. Zelfs in het westen van Zwitserland geen wolkje aan de lucht. Alleen die harde wind…. ook wel bekend als “Bise” daar. Onze Zwitserse ambassadeur ter plekke – Artus – zal ons spoedig updaten over wat het met de pistes doet. En Rob en Monica zijn spoedig weer ter plekke in Les Menuires. Uit La Plagne hoor ik dat de pistes ijzig zijn.

Cescia en Dennis beginnen het nieuwe jaar mindful! Ze hebben net een hele leuke zwerfhond geadopteerd en dan heb je net zo veel plezier van een stuk wandelen door de sneeuw als van glijden op de lange latten. Hierboven hun decor vanochtend op de Kristberg in Montafon. En gezond zo’n bergwandeling met de winterse atmosfeer in je longen! Doe het dagelijks na een licht ontbijt en je valt kilo’s af…. alleen al omdat het stress verlaagt en je cortisol omlaag duikelt. Zo onvoorspelbaar als het weer is, zo voorspelbaar je lichaam. Daar kun je tenminste nog een peil op trekken. En na zo’n mooie wandeling kun je in de namiddag alsnog een rondje skiën als het moet. Niets moet. Alles mag…. dat is toch de mooiste levensfilosofie. Helaas jagen wij onze kinderen nog door 12 jaar school heen waar ze leren dat dingen wel moeten en dat je niet je hart kunt volgen om te doen wat je echt leuk vindt. Wat dat betreft verdienen Cescia en Dennis de eerste 2019 WSWM prijs voor just do it!

En anders Jorne wel … die vanavond op een bus stapt hiernaartoe omdat hij voor zichzelf de leukste studentenbaan heeft gecreëerd die je kunt verzinnen. Wintersportweerman zijn ín de sneeuw en aan de piste. Hij heeft toch als eerste het type depressie in het vizier gehad dat het Amerikaanse model exact om middernacht weer op ons afvuurde om de Lage Landen dan eindelijk medio januari in de sneeuw te zetten.

Met een schitterend winters weerpatroon…. dat natuurlijk in de ochtendrun weer foetsie is. Maar dat boeit niet. Je moet de plaatjes in je hoofd vast houden waar je vrolijk van wordt. En dat zijn deze hierboven. Het is ook echt de cliffhanger.

Even gevisualiseerd in het ensemble met wat pijlen. De dikke is de hoofdrun. De dunne zijn Petertjes. Trappetjes omlaag de winter in…. realistische overgangen naar winterweer. Maar nog wel verreweg de grootste kans van niet. Momenteel is het alleen zeker dat de Balkan en Turkije dieper de winter in gaan. En de Alpen dus en passant ook. Met achterlating van een meter sneeuw in Oostenrijk. Maar eer zijn dus ook echt kansen voor de Lage Landen. Lees dit kersverse uitvoerige engelstalige artikel over de huidige SSW!

Jorne en ik komen terug op de stratosfeer…. de alternatieve manier van koffiedik kijken. Maar de SSW theorie gaat uit van een omslag 2 à 3 weken later. Maar het Europese model komt nu bijvoorbeeld met een polar low dat doorschuift naar Middellandse Zee depressie met winter in de Lage Landen al vanaf 10 januari. Er lijkt iets op komst. Het is eigenlijk best mooi om achterover te leunen en te zien of het ook waargemaakt wordt. Twee mooie opstekers om het nieuwe jaar mee te beginnen in elk geval de hier besproken runs.

het scenario van het Europese model is gunstig voor de zuidkant trouwens. Daar mag nog wel een beetje sneeuw bij! Pistes goed hoor ik. Kunstsneeuw. Maar toch.

Hier ook bij Kronplatz goed te zien hoe karig het is in Italië. Vorig jaar wel anders…. toen juist een Italiaanse dump rond deze tijd.

En deze van het Bodenmeer is toch ook wel spectaculair. Geniet ook nog even van onderstaande video….

Veel sneeuwplezier allemaal en laat je ook in 2019 niet opslokken door een lawine … over goede voornemens gesproken.

 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

76 reacties

Roy · 1 januari 2019 op 11:17

Gelukkig Nieuwjaar iedereen! Meteen een verassing in petto voor de Franse Alpen!! EC komt met een duikend laag met sneeuwval de 9e!! Dat is even lekker beginnen het nieuwe jaar! 🙂
En het wordt nog mooier.. Fikse kou de LL in en ook sneeuw voor de Dolomieten! prachtige run met ook nog zelfs een Scandihoog op240h

  nils · 1 januari 2019 op 11:29

  Gfs was vannacht ook al lekker bezig. Wellicht nog verse sneeuw in jouw skiweek.

   Roy · 1 januari 2019 op 11:47

   We hebben weer wat om voor te duimen Nils! 🙂 Zou de EC hoofdrun nu als eerste de signalen van de SSW oppikken?

    Roy · 1 januari 2019 op 11:53

    GFS06 pikt hem niet op en komt weer met de welbekende vette worstjes aan het eind. Jammer maar de aandacht gaat vooral uit naar de 12h runs van de modellen vanavond!

     Hans · 1 januari 2019 op 12:59

     Maar…..GFSPara wel hoor! Vanaf de7e….

     nils · 1 januari 2019 op 13:59

     Mooi Hans! We pikken eruit wat we willen zien 😉

     Roy · 1 januari 2019 op 14:03

     Goed gezien Hans!!! EC nu hand in hand met de GFS Para.. en de daarbij eindelijke opfrisser voor de Franse Alpen. Spannend moment straks op komst met de avondruns… Winterberg, sneeuw in de LL, de Dolomieten enz. zoveel belanghebbenden. Wetterzentrale knalt rond 17.00 uit zijn voegen!!

     Robert · 1 januari 2019 op 14:12

     zag het al, zou lekker zijn wat vers. Heb ik iig 3 dagen wat poeder. nu fingers crossed dat het erin blijft zitten

Mark (Breda) · 1 januari 2019 op 11:20

Happy Newyear everybody!
Dat iedereen mag krijgen wat hij wenst!
En dan mag van mij die cliffhanger uitkomen. Gewoon 1 keer de meteofictie 2 weken later ook keiharde realiteit laten zijn. Dat zou een mooie start zijn.

Hjs · 1 januari 2019 op 11:23

Beste (winterwensen) iedereen, benieuwd waar deze site heengaat, met weervoorspellen heeft het steeds minder van doen. Das geen kritiek overigens. Het werkelijke weer zien we toch wel vanzelf.

  Hajo · 1 januari 2019 op 11:57

  Kijk eens aan! Mooi inzicht voor 2019. Zat ooit met een ondernemer in een vliegtuig naar Innsbruck. Ik vertelde hem dat ik een weersite had. Zei hij: “Het weer interesseert me niet. Daar heb ik toch geen invloed op. Ik interesseer me voor hotels want dat kan ik wel bepalen.” Vond het een wijs inzicht! Op deze site ook veel aandacht voor “het weer” tussen de oren. En hoe je dat zelf kunt “instellen”.

   marcelvdh66 · 1 januari 2019 op 12:34

   Haha, doet me denken aan een spreuk die ik ergens las: “ je gezicht is net een weerbericht, als ik ernaar kijk zie ik de bui al hangen”

T.D. · 1 januari 2019 op 11:27

Beste wensen iedereeen!

Cleven · 1 januari 2019 op 11:33

Mooi ook om te lezen in diversen berichten, ook buiten ons landje, dat er volop aandacht
wordt gegeven aan de fantastische winter van precies 40 jaar geleden. Mooi om terug te
denken hoe het toen was, bakken sneeuw en schaatsen op straat…. geweldige winter was
dat.

Marcel www.weerstationluyksgestel.nl · 1 januari 2019 op 11:37

Hallo, allemaal een geweldig weerjaar toegewenst .

Als dit zo doorgaat moeten wij straks in Gargellen klunen. Maar zal nog wel een beetje vol sneeuwen.

Iedereen de groeten uit een regenachtig Luyksgestel Tact 7.3C

Marcel
http://www.weerstationluyksgestel.nl

joke,riederalp · 1 januari 2019 op 11:38

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/3C6AB1FE-B34A-4483-B741-07333E73E357.jpeg[/img]
Bijna korte broeken weer! Vanaf vanavond 22 uur tot donderdagochtend 8 uur storm en een beetje sneeuw en dik onder nul. Daarna weer Beau, wel kouder.

Remko · 1 januari 2019 op 11:46

@hajo. In jouw tekst heb je het over medio november. Neem aan dat dit januari moet zijn. En de beste wensen voor iedereen.

  Hajo · 1 januari 2019 op 11:58

  Ah gaan we ff aanpassen. Dank je. Gelukkig nieuwjaar…

Hajo · 1 januari 2019 op 11:59

Laatste hand gelegd aan bericht trouwens…

Roland Bodegraven · 1 januari 2019 op 12:16

Kijk 9 januari sneeuw, dat zou een mooi cadeau zijn voor mijn verjaardag op 10 januari.

Beste wensen iedereen trouwens.

Dennis · 1 januari 2019 op 12:19

Het montafon vorarlberg lijkt telkens een beetje buiten de pot te piesen. dalen groen en minder sneeuw dan normaal. Ik kijk erg uit naar ons vriendentripje 22 januari. Het is nu al goed maar een metertje erbij moet toch lukken voor deze datum.

  Cescia · 1 januari 2019 op 12:50

  Boven ligt wel wat. Straks terug dumpje en vanaf zaterdag weer. 22/01 is nog ver, kan nog alle kanten uit. Een groen dal is het laatste van de zorgen toch?

Stefan Kaptein · 1 januari 2019 op 13:06

Vanmorgen vroeg op pad omdat vandaag een droge zonnige dag zou zijn. In het dal volop mist en daarna een tussenlaag met goed zicht en dan opnieuw een dikke laag mist tot een hoogte van 1600 meter.Daarboven schijnt het zonnetje. Om 11:00 uur de pistes in Kirchberg en Jochberg al omgetoverd tot buggel pistes. Tel daarbij de mist op en je begrijpt dat vandaag toch minder mooi is dan gehoopt. Verse sneeuw voelt wel erg lekker aan, en de eerste meters deze ochtend in Westendorf waren fantastisch. Nu weer op de weg terug naar Brixen.

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 1 januari 2019 op 16:09

  Er gaat niks boven skiën in een verse laag krakende sneeuw die tot aan je enkels reikt. Geniet ervan en veel plezier!

Eric | · 1 januari 2019 op 13:08

Mooiste dag vd week maar helaas het mag niet zo zijn ….onder de 1600m zware mist…je ziet niet veel….

[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20190101_123753.jpg[/img]

Morgen weer een sneeuwtsunami…waarbij het zicht……. vul maar in…..maar we zitten hier en gaan sneeuwvlokjes tellen…..

  nils · 1 januari 2019 op 14:36

  Snap ook niet dat ze die sneeuwval niet buiten de drukste weken plannen…

Hans · 1 januari 2019 op 13:10

GFS Para is geweldig mooi!! Vanaf de 7e al een wegtrekkend HOOG naar IJsland met als gevolg een noordelijke stroming: veel sneeuw in de Alpen, daarentegen droge kou bij EC. met een SH….. dan wel zuidkantsneeuw

T.D. · 1 januari 2019 op 13:58

Webcam LEOGANG bergfex almost sneeuw vrij… https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Screenshot_20190101_133154.jpg

Spyfromthesky · 1 januari 2019 op 14:20

Vanmorgen ruim 10 km hardgelopen. Buiten miezerde het in Dordrecht, dus het begin was even niet plesant. Toch maar aangezet om naar buiten te gaan. En ja, het was stil in de polder, maar toch nog wat mensen die gewoon genoten van de miezer buiten. En ze waren ook nog goedgemutst!

Met een herfstdag zijn we het nieuwe jaar begonnen. Ik hoop echt voor de L.L. een in de maand januari een ommezwaai. Eigenlijk een reuze ommezwaai.

Spyfromthesky (Arnold)

  Kirsten_dl (Puurs.be) · 1 januari 2019 op 16:11

  Ik duim alvast mee @arnold!
  Laten we hopen dat onze verlangens naar winter mogen uitkomen. 🙂

maarten · 1 januari 2019 op 14:33

Hallo allen.
De beste wensen voor 2019.
En nu maar op naar een mooi LL winter.
Als ik het zo mag lezen zit er toch iets aan te komen.
Super.

Cescia · 1 januari 2019 op 15:55

Vandaag inderdaad van de drukke pistes weg gebleven. Lekker gaan wandelen doorheen een flink pak sneeuw;Komt nog wel wat online 🙂 . Heerlijk genoten! Van de sneeuw, van de zon, van de mist, van de afwezigheid van mensen! Nu een gemberthee en wat schrijven. Het leven tijdens de vakantie is zo mooi!

Jopie · 1 januari 2019 op 17:17

Vandaag schitterende dag in Flachau. Onderin hier en daar wat nevel naar briljante condities
https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/665CA1D4-A401-40F7-A561-004ECEBCB254.jpeg

  nils · 1 januari 2019 op 20:51

  Maar hoge bewolking hoor Jopie!

Robin · 1 januari 2019 op 17:23

Met de huidige sneeuw(val) is het wel heel jammer dat ik dit jaar niet op wintersport (naar Die Tauplitz zoals afgelopen jaren) kan.
Gelukkig zijn er de foto’s en webcams!
En misschien dat het hier in de ll ook winter gaat worden vanaf ca half januari…..ik duim er voor!

Roy · 1 januari 2019 op 17:42

GFS12h hoofdrun niet waar we op hadden gehoopt helaas. GEM komt met een noordelijke stroming wel met sneeuw voor de Westkant de 10e.

  Hans · 1 januari 2019 op 17:58

  Goed gezien Roy…. 😉 GFS stelt steeds maar weer uit. Para dan misschien? Gaan we zo zien. ICON is ook fraai hoor, zij het helaas tot maar 180h maar moet je ook maar ‘s volgen. Benieuwd of EC e.e.a. handhaaft vanavond……
  Jij vanaf zaterdag a.s in Les Saisies toch? Meestal heb jij wel minimaal 1dag flinke sneeuwval dus nu misschien ook wel weer!

   Martijn sonnenberg · 1 januari 2019 op 18:27

   Ik wacht momenteel op de para en de EC … vind de hoofdrun niet betrouwbaar momente

   Hans · 1 januari 2019 op 18:38

   Kijk ‘s aan…..GFS Para evolueert naar ICON op 180h…….. dus ICON ziet wat meer op/tot 180h. Dus waarschijnlijk ietsje uitstel, niet meer dan dat. 🙂

    Roy · 1 januari 2019 op 19:16

    Yep Hans Les Saisies, maar het lag er vanmiddag (foto onder) nog goed bij hoor! Ja ICON gaat lekker hoor. Je kunt het vervolg wel raden van dat model 😉

     nils · 1 januari 2019 op 20:52

     Ziet er nog heel aardig uit Roy! Mont Blanc op de achtergrond?

     Roy · 1 januari 2019 op 23:32

     Een kenner.. 😉

    Hans · 1 januari 2019 op 19:17

    Para is wat minder dus moet nog aan gesleuteld worden……..

Jorne · 1 januari 2019 op 18:01

-> Hopfgarten
[img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/IMG-20190101-WA0041.jpg[/img]

  Hans · 1 januari 2019 op 18:09

  Gute Reise!

   Hans · 1 januari 2019 op 18:33

   Bedenk net……zit Roy achter het stuur? Dan ben je er zo……… hahaha……

    Roy · 1 januari 2019 op 19:05

    haha welk stuur? 😉 Maar rij ook niet internationaal @Hans. Goed te zien dat Jorne is aangekomen. Lees ook graag zijn weerberichten. 🙂

     Hans · 1 januari 2019 op 19:14

     Weet ik dat jij niet int. rijdt. Trouwens, Jorne pas net vertrokken hé….

     Roy · 1 januari 2019 op 19:22

     Oh ik dacht dat zal wel station Innsbruck zijn ofzo? Wordt een nachtritje dus.

    Jorne · 1 januari 2019 op 20:00

    Gestaag onderweg nu! Zo een tukkie doen en wakker worden in de sneeuw hoop ik

  nils · 1 januari 2019 op 18:26

  Veel plezier man!

  Martijn sonnenberg · 1 januari 2019 op 18:29

  Goede reis!

  sneeuwfanaat(Ron) · 1 januari 2019 op 18:42

  Veel plezier daar en wat ga jij veel sneeuw zien Jorne!!!

Paul A Club 1989 · 1 januari 2019 op 18:25

Goeie reis jongen! En maak er wat van dit jaar!

Winterwonderland · 1 januari 2019 op 19:33

Uiteraard allemaal een gezond en sportief 2019. Maak er zelf het beste van. Vandaag ouderwets wezen pierewaaie op de Zuidpier in IJmuiden. Top. Frisse wind in je gezicht, witte schuimende koppen op de golven. Kan het iedereen aanraden om zo het jaar te beginnen. Nu kunnen we eindelijk zeggen volgende maand naar de sneeuw in KWT. Zou leuk zijn als we in de LL ook nog een beetje winter krijgen!

Mark (Breda) · 1 januari 2019 op 19:34

Goede reis en veel plezier daar.

Henrik · 1 januari 2019 op 19:36

GFS is als vanouds dit seizoen weer een drama voor wat betreft winterweer in LL, compleet kansloos met slechts kleine vorstkansjes in meteofictie. Benieuwd waar EC mee komt zometeen.

  Maarten · 1 januari 2019 op 19:40

  Ec is ook minder tot op heden. Ff ensemble afwachten, maar het lijkt er wederom op dat we voorlopig niet van dit stinkhoog af zijn.

   Maarten · 1 januari 2019 op 19:46

   Op 192 toch weer een poging.

    Mark (Breda) · 1 januari 2019 op 19:55

    Weer ver in meteofictie. Hoop niet dat deze winter de boeken ingaat als de winter zonder winter.

     Skiwi · 1 januari 2019 op 21:14

     Zeg liever 1 van de winters zonder winter, want de laatste jaren hebben we er zo al meer gehad…

    sneeuwfanaat(Ron) · 1 januari 2019 op 20:07

    Helaas geen goede setting bij Ec vanavond Maarten.Modellen hebben het moeilijk met dat hardnekkige hoog.Morgen nieuwe kansen

     Henrik · 1 januari 2019 op 20:27

     Heb al eerder aangegeven dat we niet zomaar van zo’n standvastig stinkhoog af zijn, dat blijkt wel. Op basis van huidige kaarten lijkt het erop dat we de eerste helft van januari ook kunnen afschrijven qua winterweer.

     Henrik · 1 januari 2019 op 21:37

     Zoals eerder aangegeven kan het wel een tijdje duren voordat zo’n standvastig stinkhoog opdoekt. Op Op basis van de huidige pluimen en setting kunnen we de eerste helft van januari wel afschrijven qua winterweer. Dan maar hopen op de 2e helft van de winter.

Ronski · 1 januari 2019 op 20:39

Ik had Hellmannetjes al laag ingeschat en overwoog zelfs op 0 te zetten maar de hoop won van het verstand vrees ik.

  kristof · 1 januari 2019 op 20:47

  De nieuwe ijstijd lang genoeg voorspeld hier

   Ronski · 1 januari 2019 op 21:07

   @kristof, ja praat me er niet over 🙁

Henrik · 1 januari 2019 op 21:47

Pluim van EC is ook niet echt hoopvol. Weinig opties voor winter. Eerste helft van januari kunnen we op basis hiervan wel afschrijven daar lijkt het op. Dan moet het maar gebeuren in de 2e helft van de winter.

  Maarten · 1 januari 2019 op 22:22

  Nou bij mij zijn de wintermaanden december, januari en februari hoor. Wil het in maart nog winteren dan moet het wel heel bijzonder zijn zoals afgelopen jaar. 3e decade februari is het eigenlijk al door de hogere zonkracht zo dat we het puur van diepe transportkou moeten hebben. Het ziet er qua pluim hopeloos uit, maar ik geef het nog niet op.

   Henrik · 1 januari 2019 op 22:44

   Bij mij ook dus als het in de eerste helft van januari niet gebeurd, en daar ziet het naar uit, dan hebben we anderhalve maand winter erop zitten en zit de helft van de winter er dus op

Remko · 1 januari 2019 op 21:54

Probleem is dat het hoog te vast met de kern bij Engeland blijft liggen en geen kans ziet meer naar het noorden uit te breiden. Depressies over Scandinavië. Voordeel is wel dat een groot deel van Europa waar straks onze kou vandaan moet komen met een sneeuwlaag bedekt gaat worden. Nu het transport van de kou nog met een drukverdeling waar we wat aan hebben.

  Stefan Kaptein · 1 januari 2019 op 22:12

  Des te beter voor de alpen. Sorry voor de thuisblijvers maar winterweer in Nederland heb ik lang geleden al afgeschreven.

Martijn sonnenberg · 1 januari 2019 op 22:44

Zo slecht is lange termijn EC toch niet?
1. Patroon gaat op de schop
2. Er is geen warme zuidwest walm in de berekening
3. Groenland (12h) of scandihoog (0h) met duikende laagjes, en/of potentie tot blokkades
Iets aan sleutelen, in combi met de SSW en we zitten in de winter

Hajo · 1 januari 2019 op 22:51

Een korte simpele avondupdate hier: https://wintersportweerman.nl/we-surfen-2019-binnen-met-vuurtornado-en-meer-bizar-moois-109145/ Ik ga nu jullie reacties nog ff lezen..

Henrik · 1 januari 2019 op 22:56

Snap trouwens niet dat er mensen zijn die nog steeds denken dat er een ijstijd begint of begonnen is terwijl we eigenlijks sinds 1997 geen koude winters mee gehad hebben. 2010 kwam in de buurt maar had een hellmangetal van minder dan 100 (95) en was een normale winter. Feit is dat de winters steeds zachter verlopen dus hoezo een ijstijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *