Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Boek nu de ideale gezinsvakantie in het Montafon.

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Gefeliciteerd met witte voorkerst en nu komt de zachte golf

check ook eens

112 Reacties

 1. joke,riederalp schreef:


  Hier toch iets gevallen vannacht. Nu 0 graden,windstil en mistig.
  Mobiele telefoon toch het uitzoeken waard welke provider je hebt! Zwitserland hoorde de laatste 2 jaar opeens niet meer bij europa!(zwitserland lag dwars) Vodafone is volgens mij nu de enige die het weer in zijn abonnement heeft!

 2. T.D. schreef:


  Goedemorgen Mensen, Heerlijk laagje poedersuiker. Gister tijdens mijn verjaardag dit prachtige weerstation gekregen. Iemand ervaring hiermee?

 3. Joalie schreef:

  Toch weer Weihnachtstauwetter dus ..
  Hoop dat de komende kaarten qua temperatuur iig nog iets zakken.

  • Hajo schreef:

   Nee eigenlijk “vorweihnachtstauwetter”. Laatste kaarten laten het herstel rond 24-25 dec optreden in de Alpen.

   • Richard schreef:

    Ik hoop toch nog dat de kaarten een beetje gaan bijdraaien misschien tegen beter weten in, maar ze hebben het eerder deze week ook al een keer gedaan.

    • Henrik schreef:

     Dat vraag ik me echt af. Als ik naar het ensemble voor Innsbruck kijk zie ik 5 dagen met temperaturen ruim boven 0 op 1500m. Daarna daling van de temperatuur richting het vriespunt op 1500m en later weer stijgend. Ik zie dat herstel dus niet direct terug in de kaarten.

     De hoofdrun laat misschien iets zien van een herstel met kerst maar die laat de temperatuur vanaf de 27e ook weer oplopen tot 5 graden.

     [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture4-1.JPG[/img]

     Zowel EC als GFS komen na de kerst op te proppen met een boterzacht Eurohoog en zijn op die termijn redelijk vergelijkbaar. Als met al niet heel positief in mijn ogen.

     GFS:
     [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture5-gfs-1.JPG[/img]

     EC:
     [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture6EC-1.JPG[/img]

   • Henrik schreef:

    Dat vraag ik me af. Als ik naar het ensemble kijk (prikpunt Innsbruck) zie je toch op basis van het gemiddelde 5 dagen ruim boven 0 op 1500m. Daarna een kort dipje met weer oplopende temperaturen. Dat laatste is niet zo interessant omdat dat heel erg LTt.

    [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture4.JPG[/img]

    Dat herstel rond kerst zie je wel iets terug in de hoofdrun, maar dat is dan wel heel erg kort, want vanaf de 27e laat de hoofdrun het ook gewoon weer +5 graden worden op 1500m. GFS en EC laten allebei een soort Eurohoog zien vanaf dat moment met boterzachte temperaturen.

    GFS:
    [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture5-gfs.JPG[/img]

    EC:
    [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture6EC.JPG[/img]

    Wat mij betreft niet een heel positieve ontwikkeling

 4. Koninks schreef:


  Gaat best hard nog.

 5. Joalie schreef:

  Nu in Winterberg [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20181216_102034.jpg[/img], lekker skiën!

 6. Mark (Breda) schreef:

  Pure schijtkaarten als je het mij vraagt. De hele zomer continu oostenwinden met hitte en juist nu we de oostenwinden willen krijgen we die afschuwelijke westenwinden met bijbehorende temperatuur-ellende. Als winterliefhebber ben je op deze manier 2x in het nadeel.

  Laten we allemaal kou wensen voor januari en februari.

 7. Asten (Harmelen) schreef:

  GFS hoofdrun elke volgende run weer slechter. In eerdere runs komt de ‘koudere’ lucht met sneeuwval de 24e bij de noordkant aan. Nu is dat pas in de loop van woensdag.
  Wat het neerslagsignaal/instroom koudere lucht betreft houdt het GFS haar poot stijf. Alleen aan het tijdstip mag nog wel gesleuteld worden en duim ik voor de 24e voor instroom koudere lucht/sneeuw.

  • Henrik schreef:

   Ik vind het neerslag signaal in de oper ook niet heel sterk en de instroom van koudere lucht in eigenlijk instroom van minder warme lucht. Als je naar de temperatuurkaarten kijkt op 1500m zijn die over de hele run positief, tussen de 0 en 5 graden. Laat de neerslag dan maar achterwege zou ik zeggen.

   Hoe je het wendt of keert, de kaarten zijn de afgelopen 3 dagen fors verslechterd. De winter wordt uit Europa verdreven en komt voorlopig ook niet weer terug. Op basis van de huidige kaarten althans.

 8. Remko schreef:

  Bizar, nee eigenlijk gewoon, dat december Nederlands weer blijft geven ondanks mooie lange termijn verwachtingen. Decembermaand qua winter al weg. Nog twee te gaan, maar…..

  • Henrik schreef:

   Is ook niet heel gewoon hoor en Nederlands wat we deze maand beleven. Misschien het nieuwe normaal. Maar op basis van de huidige kaarten komt de gemiddelde temperatuur van December uit op 6,4 graden en dat is 2,7 graden boven het gemiddelde van 3,7 graden. Boterzachte maand dus als dit uitkomt.

 9. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Is het toch weer gelukt………weer billenknojoen met Kerst ondanks alle mooie vooruitzichten!
  Ben blij dat ik op 1450 m zit maar ik baal voor de mensen die in de dalen zitten.

 10. Koninks schreef:

  Blijft jammer dat de foto’s niet direct in beeld komt

 11. Stefan Kaptein schreef:

  Die verdomde warme lijntjes is het toch weer gelukt om de winter naar de knoppen te helpen rond de kerst.
  Het recht praten van wat eigenlijk gewoon krom is kan weer beginnen. Gelukkig is het nu nog koud genoeg om alle speicher bekkens helemaal leeg te spuiten zodat de pistes een mooie stabiele laag kunstsneeuw hebben. Jammer na zo verwend te zijn vorig jaar.

  • Henrik schreef:

   Wie praat er dan recht wat krom is?

   • Stefan Kaptein schreef:

    Wacht maar, de koude lijntjes zullen nu weer maximaal uitgelicht worden en als mogelijkheid benoemd worden, wat in principe natuurlijk zo is. Maar als je realistisch kijkt dan weet je ook dat de vooruitzichten er niet goed uit zien voor de winter op dit moment. Laten we hopen dat er geen regen gaat vallen.

    • Henrik schreef:

     Idd vooral dat laatste hoop ik want ik zit echt niet op regen te wachten tijdens wintersport. Dan liever zacht en zonnig.

     Als we het over koude lijntjes hebben laten we dan maar de GFS para benoemen, die laat een glijbaan ontstaan naar de Alpen om de 27e met sneeuw en ook sneeuwkansen in LL.

     [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/B30FE2F4-4310-4787-8585-37E0C1BC9580.jpeg[/img]

     Goeie opties kun je altijd wel vinden maar ik vind de Para niet echt uitblinken in betrouwbaarheid. Heb het idee dat de reguliere hoofdrun het beter doet.

     • Stefan Kaptein schreef:

      Helemaal mee eens. Volgens mij heeft de para het nog geen enkele keer juist gehad.

     • Asten (Harmelen) schreef:

      Yep, heb het al eerder de Disney run genoemd…
      Wellicht is het een run voor een para(llel) universum….

  • Mark (Breda) schreef:

   Ik heb mn gele hesje al klaarliggen. Waar gaan we protesteren voor meer winter?

   Die vulkaan op Sulawesi doet in ieder geval zn best voor ons winterliefhebbers….blaast flink wat afkoelende deeltjes de lucht in.

   • Hajo schreef:

    Nee dan moeten we zelf wat verzinnen. Ik ben best voor een demo op de Bonkevaart. Maar dan met blauwe mutsen of zo…. een blauwe mutsen protest tegen het uitblijven van de winter. Goed idee?

 12. nils schreef:

  heerlijk gewandeld en gesleed in de de Noordwijkse duinen!
  En ondanks de wat negatieve voorspellingen net een appartement in la Rosiere 1850 vanaf a.s. vrijdag geboekt. Natuursneeuwbasis is daar 70 cm tot anderhalve meter hogerop. Kan wel een regenbuitje hebben

 13. Spyfromthesky schreef:

  De worst van GFS aan het einde van het jaar weer kouder, daaraan hecht ik momenteel weinig waarde aan. Kenmerkend blijft zoals zo vaak een langdurig gevecht waar de L.L. vaak een niemandsland zijn en uiteindelijk de west het gaat winnen. Ik zie ook aan het einde van de GFS run geen ideale drukverdeling voor een winter in de L.L.

  En dankzij de paar dagen koud weer van afgelopen week, eindigen we gemiddeld op 6,5 tegen 6,8 in november. En 6,5 is bijna 2x zo warm gemiddeld dan het gemiddelde dat op 3,7 staat.

  De para van GFS zal me dan beter bevallen op het einde. Gewoon droog weer in de L.L. en als een eurohoog langdurig stand kan houden, dan koelt die in deze periode van zelf wel af. En als de temperatuur dan niet laag genoeg is, dan heb je nog wel aardig sportweer na de kerst.

  Maar net even naar buiten gekeken te hebben, zag ik wat koolmeesjes en een roodborstje in de tuin, tegen een nog klein beetje dooiwit achtergrond. Een leuk gezicht en een vreugde moment tegen over de (mist)roostende weerkaarten!

  Spyfromthesky (Arnold)

 14. Mark (Breda) schreef:

  Roodborstjes zijn in deze tijd van het jaar een oppepper! Ze huppen stoer door de tuin. Wachten op wat komen gaat. En met hun felle kleuren brengen ze vrolijkheid in de grijsheid.

 15. Tim schreef:

  Zoals bijna altijd. Warm met de kerst. En tegen het nieuwe jaar plotseling omslag naar koud weer.

 16. Dennis schreef:

  We kunnen allemaal lullen wat we willen maar gewoon weer een warme decembermaand. Toen ik kind was vroren de sloten tot aan de bodem dicht. De laatste 20 jaar. Ja. 20 jaar is schaatsen een enkele keer net aan gegaan. Ook in de alpen moet het de wintermaanden boven de 1000 meter dik in orde zijn.
  Gelukkig ga ik eind januari dus nog ff te gaan…..

  • Hajo schreef:

   Als je mijn leeftijd hebt klopt dat! Wij zijn kind geweest in de laatste koude fase. Vraag je je vader dan is die juist in een warme fase (jaren 30) kind geweest. Je kleinkinderen (als je zo oud bent als ik en kinderen hebt) zullen weer in een koude tijd opgroeien met hopelijk ook nog wat zomers die te pruimen zijn.

   • Dennis schreef:

    Weet niet Hajo. Ben 46. Kon in mijn jeugd weken ijshockyen. Dik ijs. 30 tm 50 cm.Mijn kids van max 14 jaar hebben weinig ijspret mee gemaakt.
    Mijn ouders zijn uit de jaren 50. Ook toen koud maar ja. Huizen waren slecht geisoleerd en dunne kleding dus daar kan ik weinig van zeggen.
    Mag het hopen dat het kouder gaat worden de komende jaren maar waar jij in gelooft zie ik tot nu aan toe nog niet gebeuren.

    • Asten (Harmelen) schreef:

     @ Dennis
     Ga op een regenachtige zondag maar eens naar weerstatistieken.nl en loop de winters van je jeugd maar eens af. Je zult verbaasd staan over het selectieve geheugen van de mens. Je herinnering van de leuke momenten (schaatsen) doet de herinneringen aan de slechtere winters vervagen waarin je niet kon schaatsen.. Ik wil daarmee absoluut niet zeggen dat je vroeger niet (veel) meer kon schaatsen dan nu maar er zijn ook in jou jeugd legio winters geweest dat het niet kon.

     En over de kids van 14 jaar… kan me een aantal jaren geleden herinneren waarin ze (kids van zelfde leeftijd) smeekten om ijshockeyschaatsen omdat de oude te klein waren geworden.. De laatste jaren is het dan weer vaak huilen met de pet op..

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Dat december te warm verloopt zit hem vooral in de eerste dagen van de maand. Dat is het nadeel van ons klimaat. Enkele dagen een zuidstroming en we zitten al weer boven gemiddeld

 17. eri schreef:

  en ja hoor daar hebben het weer een warme golf met kan op warm regen tot 2000 meter, dacht al regelmatig te lezen dat kerst gebakken zit in de alpen.

  ja ze hebben kunnen spuiten als een gek dus veel kunstsneeuw en ja boven is het allemaal wel wit en redelijk goed maar als je met kerst onder de 1500 meter zit krijg je toch regelmatig regen.

  lijk elk jaar wel raak te zijn en zie dit jaar het zelfde en geloof niet meer dat er de aankomende dagen iets zal veranderen aan de warmte en neerslag zal eerder meer warm water worden leert de afgelopen jaren, damm

 18. Martijn sonnenberg schreef:

  Snap de psychologie niet zo hier… als de kaarten koude tonen over 14 dgn is men in de verwachting dat de warme lijntjes het gaan winnen… als de kaarten ‘warm’ zijn worden de koude lijntjes geen land gegund??!! Wacht eerst nog maar af. Iedere run is flink anders dan de vorige. Volgens mij hebben de modellen moeite met de kracht van de straalstroom en poolwervel. De warm water van dit weekend is ook gewoon sneeuw geworden

  • nils schreef:

   Sommige mensen hebben echt moeite met de positieve dingen zien Martijn. Dat kunnen wij niet veranderen.

  • Joalie schreef:

   Eens! Vandaag in Winterberg zou het in de middag rond 0 graden worden, maar het is nu nog altijd -5. Zelfs met de dagverwachting hebben de modellen kennelijk al moeite.

   • nils schreef:

    Klopt helemaal!! Echt zo verrassend mooi nog hier vlak aan zee vandaag in de duinen… Gisteravond leek dat toch echt niet te gaan gebeuren!!
    Veel plezier nog in winterberg! De nieuwe kohlerhagenlift in Willingen lijkt me ook de moeite waard!! Leuke steilere, langere afdaling.

 19. Eric | schreef:

  Hallo allemaal de afgelopen dagen was het Fantastisch skiën in de kitzbuheleralpen.
  Gisteren helemaal top in SkiWelt met kaiserwetter en vandaag bewolkt in skigebied kitzbuhel kirchberg. Ook lagen de pistes er hier goed bij. Sneeuw is een mix van kunstsneeuw en natuursneeuw. Laat het nog maar even zo blijven….toch…..maar nieuwe sneeuw is altijd welkom. Ik wil stefan ook weer zien scheppen….wie weet maken we dan wel weer een videotje van…

  Nou had ik de url weer gekopieerd valt weer de helft weg…

  Op de foto hieronder zie je dat de opwarming stevig toeslaat. Palmbomen op 1600 meter….. 🙂

  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20181216_130938-1.jpg

 20. Ebbe schreef:

  Met een beetje duimen en geluk bolt het hoog iets meer zodat de neerslag van het weekend noordelijk van de Alpen zal langs schuiven … wel plus temp dan op 1500m maar droog een tegenovergestelde is ook mogelijk maar we duimen dat gewoon met ze alle weg.. en dan heel hard verder duimen voor sneeuw met kerst door inloop koelere Maritieme lucht en daarna groot euro hoog met lage dauwpunten met kaiserwetter was wollen wir noch mehr ⛷

  • Martijn sonnenberg schreef:

   inmiddels loopt GFS 12 binnen en is de ontwikkeling op +120 al gunstiger dan gisteren op zelfde tijdstip (21-12 13:00). Er is geen laagje boven de M-zee en daardoor bolt het hoog rond de azoren veel gunstiger op als in voorgaande runs. hierdoor wordt het scandihoog ook minder ver weg geblazen. zien hoe een en ander zich ontwikkeld

   • Martijn sonnenberg schreef:

    [IMG]http://images.meteociel.fr/im/3603/gfs-0-120_ymm6.png[/IMG]

    vs

    [IMG]http://images.meteociel.fr/im/6963/gfs-0-144_vce5.png[/IMG]

 21. Mooi zoveel sneeuwplaatjes!
  @ Puurs enkel warm water gezien en een beetje ijsregen, als vanouds dus.
  Zat net op ZDF naar SPORTextra wintersport te kijken, in Winterberg viel toch wel weer sneeuw naar beneden kregen ik de indruk.
  Hopelijk komt ginds nog heel veel sneeuwval.

 22. Jopie schreef:

  Kijk even naar de lopende GFS. Vanaf 200 uur. De paarse pluk viel mij de laatse 12 uur a; eerder op in het extreme noorden.
  Dit kan iets heel bijzonder worden…

 23. Asten (Harmelen) schreef:

  Kerstavond volgens de laatste GFS hoofdrun plus 9 graden.. maar dan wel op 1.500 meter in de Noord Alpen…

 24. Richard schreef:

  Joepie ik zie het echt nog fout gaan voor de noord Alpen met deze temperaturen. Dagen lang tot top niks mis en nu dalijk 10 graden in het dal zoals je ziet het weer is niet te voorspellen.

 25. Jopie schreef:

  De koudepuls uit het noorden sluit i deze GFS niet aan. FF afwachten. Voor mij zijn dit voortekenen voor een koude periode.

 26. eri schreef:

  gfs12 einde 1ste kerstdag inzettende neerslag met een snel dalende sneeuwgrens tot onder de 1000meter wat tot de middag van de 2de kerstdag voortduurt een beetje stuwing lijkt het wel, kan zomaar 20-50 cm vallen. rond 18-12 ook nog wat sneeuw tot rond 1000meter en dan op naar de zomer tot 24-12 met weinig neerslag, dus alles kan top worden maar ook flop

 27. Henrik schreef:

  24 december om 3uur ‘s nachts nog 12 graden in Nederland. Als het aan de GFS oper ligt tenminste.

 28. snowboarder schreef:

  wat is er eigenlijk leuk aan sneeuw in nederland? voor al die snowparks daar in de polder?

 29. Artus schreef:

  De kaarten zijn, naar mijn mening, barslecht voor Kerstmis en dagen daarop. Serieus 5°C op 1500 m of meer !!! Daar word ik niet optimistisch van en vooral omdat quasi alle runs, vandaag, slecht waren.

  Dat SSW kan meevallen, maar ik denk dat het ons – onze contreien dus – ditmaal parten zal spelen.

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Dat over de SSW is flauwekul . Het effect van een evt SSW volgt pas 2 weken na het gebeuren. Dat zie je nu nog helemaal niet in de kaarten

   • Artus schreef:

    Ik had het over de GFS’ runs voor eind december/ begin januari, wat wél binnen twee weken is.

    • Ab schreef:

     Die heeft het effect nog niet te pakken beste Artus, nog veel verdiepen erin 😉 SSW wordt pas rond 27/28 december verwacht en net wat @Martijn zegt effect vaak een week of 2 weken daarna zichtbaar. Soms is het enkele dagen erna zichtbaar door een snelle downwelling warmte op hoogte dat snel zakt naar de Troposfeeer aan de grond. Daar is nu dus nog lang geen sprake van ook niet op de GFS kaarten op de 500 hpa vlak. Denk eerder eind volgende week dat er wildere kaarten volgen wanneer het dan mogelijk opgepikt wordt de uitwerking van zo’n SSW op hoogte aan de grond. Reken maar voorlopig op niets t/m kerst voor de LL qua echte winterweer gezien de pluimen van zowel GFS alsmede EC.
     Ik wacht het nog ff af komende dagen maar interessant wordt het zeker weten..!! 😉

     • Henrik schreef:

      De SSW moet volgens de recente berekeningen plaatsvinden rond oud en nieuw. Qua timing kan dat niet beter, 14 februari 2018 was er ook een SSW en 10 dagen later zaten we in de vorst. Dat was dus eind februari en dat is niet optimaal omdat de dagen dan al te lang eigenlijk. Als het rond de jaarwisseling gebeurd zouden de effecten medio januari zichtbaar moeten worden en dat is perfecte timing.

      Alle GFS leden laten nu trouwens een SSW zien eind december. Niet alle modellen laten dit zien dus nog wel onzekerheid. Ook lees ik dat de situatie vergelijkbaar is met afgelopen februari. Hoopvolle ontwikkelingen dus voor de winter!

     • Ab schreef:

      Mijn gok is tussen 5 en 10 januari dat de winter mogelijk weer z’n intrede maakt in de LL. En dat aan de hand de SSW en de uitwerking ervan op de troposfeer @Henrik. Mag in de categorie ”Boude voorspellingen” 😉

     • Henrik schreef:

      Staat genoteerd Ab! Ik wacht het nog even af, eerst zien of die SSW er wel echt gaat komen, als dat zo is doe ik met je mee en zeg ik rond 10 januari.

 30. Jeroen schreef:

  Gewoon afwachten, net als vandaag…. verwachting was 6-7 Gr, Gilze max 3.6…en wel nu te verstaan, hele dag in Tilburg omgeving nog sneeuw gezien, veel langer dan verwacht. Ik blijf van mening dat ondanks alle mooie of minder mooie kaarten niet betrouwbaar zijn na 3-4 dagen.
  Winter komt echt wel, met die restrictie, als je met kerst wilt skiën is niet alles vanaf 1000m hosanna, van de andere kant, vandaag in Winterberg gewoon mensen op de skies.
  Mijns inziens is de laatste jaren al een trend dat de winter er zeker is maar vooral later in het seizoen.

 31. Jopie schreef:

  Het gaat mij om dit soort plaatjes. Wij staren vaak naar pluimen op de lange termijn. Naar mijn idee heeft dat weinig zin. Op korte termijn zijn er enkele scenario’s die er uit schieten.

  Alles wat hierna komt kan zo de prullebak in. De vraag is of dit uitkomt. Daarna kan het zo maar keren.

  • Richard schreef:

   Dit betekend sneeuw in de alpen toch?

  • Jeroen schreef:

   En dan nog is welke member van de 20 je “aandacht” trekt.

  • Henrik schreef:

   En dit vindt jij korte termijn?

   • Jopie schreef:

    Je hebt een punt. Laten we tot max 10 dagen kijken en daarna scenario’s proberen te zien.
    Maar tot ongeveer dat punt liepen de modellen parallel. Dit was gewoon de oper. Ik bedoeld eerder te zeggen dat in korte termijn in grote lijnen e.e.a.parallel loopt.

    • Henrik schreef:

     10 dagen is meteorologisch gezien lange termijn en meteofictie waar je nog niks met zekerheid over kunt zeggen en al helemaal niet mbt neerslag. Je kunt hoogsten een trend waarnemen en daar is de pluim goed voor want dan kun je zien hoe de hoofdberekening zich verhoud tot de overige berekeningen.

     Maar ook al is de pluim eenduidig en consistent wil het nog niet zeggen dat je het weer over 10 dagen kunt voorspellen. Een pluim kan in zijn geheel veranderen binnen een paar dagen. Denk maar aan de pluimen van afgelopen medio november. Deze wezen allemaal op een forse afkoeling eind november. Binnen een paar dagen was dat veranderd en 10 dagen later zaten we met dubbele cijfers i.p.v. vorst. Conclusie, 10 dagen is gewoon te ver om iets betrouwbaars over te zeggen qua weer.

     • Jopie schreef:

      Niet zo belerend graag. Dat snap ik ook wel. Hoef je mij niet te vertellen. Maar toch doen we het met zijn allen. Niemand kan ooit iets voorspellen.Ik heb een grote hekel aan dat woord. Wat wij doen is inschatten en verwachten. Voorspellen is voor mensen met een glazen bol.
      Ik heb ook helemaal NIET met zekerheid gezegd maar een van de scenarios aan proberen te geven.Meer niet.

 32. Martijn sonnenberg schreef:

  EC oogt al weer minder dramatisch voor de Alpen als eerder. Eerst komende week maar zien. Net als afgelopen week verwacht ik ergens halverwege de week weer positieve verrassingen. Voordeel tot komende weekend is in ieder geval geen directe dreiging van sneeuw verkeerschaos

 33. Spyfromthesky schreef:

  Mijn jeugdherinneringen aan onze Nederlandse winters was er eentje dat op de eerste verdieping zelfs kans was dat het wasgoed kon bevriezen. Mijn slaapkamer met enkel glas ramen, die waren soms dagenlang niet zichtbaar vanwege de bloemen aan de binnenkant van de ramen.

  Nee, het was geen pretje om ‘s-winters naar bed te gaan. In die tijd was ik ook al vroeg verpest door de geweldige uitvinding van een elektrische onderdeken.

  Ach ja, alleen een gaskachel beneden en boven gewoon puur zonder verwarming of maar een beetje isolering, noopte je bijna wel om wat behaaglijk maatregelen te nemen.

  Vroeger gingen we in de winter, mijn jeugdvriend en ik de hele dag van slootje naar sloot schaatsen (jaar of 7) van een gewone volkswijk naar de wijk in aanbouw genaamd “Sterrenburg” in Dordrecht.

  Terugkomen in de (te) late uurtjes waren mijn ouders en die van mijn vriendje wel ongerust. Ze dachten dat we verdronken waren en de politie was al ingeschakeld. Maar ja, ach, gewoon onschuldig winterplezier vergat de tijd.

  Kregen we stras? Nou, toch niet, de blijdschap dat we ongedeerd terugkwamen gaf ons toch de gelegenheid om met vele buurtkinderen gebruik te maken van een glijbaan. Dat straatje liep al stevig naar beneden, dus ‘s-avonds was het wederom plezier.

  Ja, gewoon dik ijs en nog eens veel sneeuw ook. Eigenlijk was dit wel bijna elke winter je beleving.

  Spyfromthesky (Arnold)

  Vóór het tijdperk van de elektrische deken ging eerst een warme kruik steevast in bed. En we krijgen pas een douche na een verbouwing toen ik 8 jaar was. Mijn oudere broer en ik werden gewoon in de keuken gewassen in een grote ijzeren wasteil.

  • Jopie schreef:

   Uit wel jaar ben jij?

  • michel schreef:

   Ach ja jeugdsentiment maar stiekem de slechte winters vergeten, 1979 was leuk net als 1986 hier in Groningen. De rest kan ik er weinig van herinneren.

  • Remko schreef:

   Ik herken dit verhaal. In 1956 bouwde ik een iglo van sneeuw. Ik was toen zeven. Mijn vader leerde mij de eerste beginselen van het weer. Geen spauwmuur isolatie. Gestikte dekens en met twee in bed. In 1963 schaatsen op het Twentekanaal en daarna lang wachten op een ouderwetse winter. 1985/1986 was het raak en stonden we met mijn gezin in Friesland op het ijs bij de 11 stdentocht. Schaatsen op de uiterwaarden van de IJssel. De echte schaats periodes kwamen na de Kerstvakanties. Uiteraard De winter duurt nog lang maar het begin had beter gekund.

  • Geert schreef:

   Elke (of bijna elke) winter zal dit niet je beleving geweest zijn Spy…hierin wordt je bedrogen door je hersenen. Maar als het een koude winter was…had het veel meer impact op je dan nu. Ik herinner me als kind ook wel de bloemen op het enkel glas van de slaapkamer. Verwarming boven was er toen helemaal niet. Je adem was perfect zichtbaar toen je naar bed ging…ook de warmwaterkruik ging idd mee…die herinneringen zijn ook veel sterker. Nu zijn alle ruimtes lekker verwarmd.

 34. Henrik schreef:

  De (warme) hoofdrun van GFS van vanavond is trouwens een warme uitbijter en het warmste lid in het ensemble op 24 en 25 december. Niet heel geloofwaardig dus . Opwarming vanaf as vrijdag zit nog steeds in het ensemble, met temperaturen die stijgen tot een graad of 3 op 1500 meter as weekend. Donderdag een mooi neerslagsignaal met sneeuwgrens rond de 1100 meter schat ik. Hopelijk komt dat nog iets lager uit.

  Zie bijgaand het ensemble voor Innsbruck.
  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Capture6.JPG[/img]

 35. Henrik schreef:

  Je moet de / ook tussen de haakjes zetten aan het einde: [/img]

 36. Koninks schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/81AE3949-B289-4A02-9111-9602AB3A7274.jpeg[/img]

 37. Koninks schreef:

  Toch nog even voor Stefan er is nog een lijntje die voor sneeuw gaat in de LL. Wie weet???

 38. Hajo schreef:

  Dank voor alle reacties, plaatjes en de nette discussie. Ik heb alle kaarten gezien en maak een hele snelle avondupdate.

 39. Tim schreef:

  Nieuwe 15 dagen pluim gaat sinds vanavond voor kouder weer vanaf de kerst t

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.