Ondanks een zomers aandoende zonsondergang was het gisteravond erg rustig op het strand. Niet zo gek: vrijwel de hele dag is het zwaar bewolkt geweest, ‘savonds was het maar 18 graden en stond er een stevige bries uit het noorden. Hoe anders zal dat vanavond zijn. Geheel volgens verwachting barst vandaag de 2e schitterende periode los!

GMT_TXTX_20072013

Kijken we eerst nog even naar gisteren? De meeste weerprofeten hadden het volgende uitstaan: “19 graden in het noordwesten tot 25 in het zuidoosten”. De wereld op zijn kop dus: zo is het aardig uitgekomen! Hoe hadden wij hem staan? Geen specifieke verwachting uitgesproken dus ok kun je ook niets verkeerd roepen. Alleen viel het Hajo op dat het wel heel lang duurde voordat de 20 graden gehaald werd. Met het wegtrekken en oplossen van de bewolking liep het kwik (wie heeft die trouwens nog, een kwikthermometer?) in de loop van de middag nog wel aardig op. Conform alle logica haalde uiteindelijk alleen Nieuw-Beerta de zomerse 25 graden.

BeNeLux_2013072100_tmax2m_36

Zeker morgen en dinsdag wordt het op de meeste plaatsen bloedheet. Prima vakantieweer! Nauwelijks wind bij 22 graden op Texel, een smalle kuststrook en ook langs de Britse oostkust (ja hoor: het zeewater!) tussen de 31 en 35 graden  elders in de lage landen. Maar wel of geen hittegolf? Niet alleen op deze site zijn we er zowel in de berichten als in de reacties al behoorlijk mee aan het stoeien geweest, vrijwel alle weerbureau’s hebben het er over. Niet zo verwonderlijk want de laatste hittegolf dateert alweer uit juli 2006. Er is een kleine kans dat al vandaag de 30 °C in De Bilt gehaald wordt. Anders gaat het er waarschijnlijk niet van komen, hoewel het woensdag erg spannend wordt; veel spreiding in de verwachting wat mij betreft. Regionale hittegolf? Waarschijnlijk wel. Westelijk België (vandaag al dik 30 °C) en Nieuw-Beerta (gisteren dus al zomers en woensdag misschien de 3e tropische dag op rij) of all places maken de grootste kans. Maar, lekker belangrijk. Hoogzomers!


In België is het hitteplan van kracht. Met recht, het is en wordt er flink heter dan in Nederland. 

Sirius_A_and_B_artwork

Het blijft geneuzel. Een periode van 10 dagen extreem mooi zomerweer onderbroken door een dag met buien zou nog steeds hittegolf-loos kunnen zijn. De Belgen hebben een veel mooiere definitie: hondsdagen. Eisen daaraan: minima hoger dan 18.1 °C en maxima van 29.6 °C of hoger, gemeten in Ukkel. Overigens heb ik geen idee waarom deze waardes gekozen zijn. De hondsdagen vinden hun oorsprong in de astronomie en de Griekse mythologie. De dagen van omstreeks 20 juli tot rond 20 augustus worden de hondsdagen genoemd: de periode waarin Sirius (de helderste ster aan ons firmament) in het sterrenbeeld de Grote Hond tegelijk met de zon opkomt en daardoor niet zichtbaar is. Waar komt die hond vandaan? Toen de jager Orion samen met zijn hond Sirius stierf kregen zij een mooie plek aan de hemel! Met hondeweer heeft dit overigens allemaal niets te maken. Dat woord is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer, wat zeer slecht weer betekent.

Costa Brava

Hondeweer was het vrijdagavond aan de Costa Brava. Vooral de plaatsen L’Estartit en Pals, ten oosten van Girona, kregen het zwaar te verduren. Gisteren lazen we in de reacties al een live verslag van Stefan Kaptein en werd er verwezen naar items van  omroep Brabant en De Telegraaf. Ook Hart van Nederland deed uitgebreid verslag.

Cape 200713_12h

En bij ons? Inmiddels zoveel cape-signaal dat het vrij zeker ergens wel mis zal gaan. Maandag en dinsdag nog niets aan de hand. De lucht is veel te droog en stabiel voor spektakel. Vanaf de nacht naar woensdag kan er echter van alles gaan gebeuren. Waar en wanneer precies aan alle voorwaarden voldaan gaat worden hangt zoals bekend van veel details af en is moeilijk te voorspellen – verder dan een dag van tevoren. Sla dit mooie referentie-artikel van Frederic er nog eens op na!

ECpluim M-NL_200713_12h

Verder? Zomers blijft het waarschijnlijk tot zo rond volgend weekend. En hoewel deze pluim veel spreiding toont en best wat ruimte laat voor nog steeds lekker weer heeft het er gezien de laatste hoofdruns van de meeste modellen alle schijn van dat het een stuk minder wordt.

Scheveningen 210713

Voorlopig genieten dus! Ik blijf lekker in mijn tuintje (zwembad voor de kids is lekker aan het opwarmen). Maar Scheveningen-live ziet er nu om 10 uur ook (nog want het zal wel een beetje drukker worden..)  gezellig uit. Het zwakke briesje komt inmiddels uit het oosten, het is 22 graden. Arcen 24, Terschelling 17 graden. De winterliefhebbers verwijs ik vandaag even naar de facebookpagina. Hajo heeft onder meer een mooie foto uit Chili gepost!

 

Categorieën: Nieuws

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

21 reacties

Gesloten voor reacties.