kirchdorfkarin

Vrijdag de dertiende vandaag. Een zogenaamde ongeluksdag voor wie bijgelovig is. Ik ken echter een paar geluksvogels. En dat zijn de wintersporters die vandaag (misschien) de laatste vakantiedag vieren in de Alpen en met name Oostenrijk. Kaiserwetter. Voor deze weerman is het echter wel vrijdag de 13e. Dikke koorts dus ik houd het kort vanavond. Eerst maar eens een paar mooie  pica’s bekijken.

krcdrf karin

Net als de bovenste foto komt deze van Karin, gemaakt in Kirchdorf.

jelte

Jaloersmakende foto van Jelte uit Mayerhofen.

zellamsee

Toppertje van de dag: Zell am See

EU 1302image2

En van bovenaf ziet het er zo uit. Een flauwe band met bewolking boven Duitsland, veel bewolking boven de Britse Eilanden en Frankrijk maar ook boven de Franse Alpen en Noord Italië. Een voorbode op Demi. Want het lagedrukgebied ten zuiden van Ierland koerst richting de Middellandse Zee en trekt daarna verder in oostelijke richting.

alpen 1302

Meer ingezoomd ziet het er vandaag zo uit. Onbewolkt in Oostenrijk. (sluier) bewolking boven noordelijk Zwitserland en meer bewolking boven Oberwallis en de Franse Alpen. Demi komt eraan.

accu 1302

En wederom is het de GFS die de meeste neerslag berekend. Dit is de accumulatie tot aan woensdag. Op dinsdag gaat de neerslag echter al zo goed als ten einde. Wederom 2 meter sneeuw met name in Piemonte? Daar geloof ik niet veel van. Maar de gehele zuidelijk Alpenboog doet mee. Ook de oostelijke kant bij Val Gardena.

ec1302

De EC ziet het minder “rooskleurig” in. 50 centimeter is dan wel weer aan de lage kant met deze zuidelijk stuwing. Reken maar op 1 meter en in sommige dalen wellicht meer.

uwz-ch_foehn_de

 

Mooi te zien hoe het föhndiagram aangeeft wanneer de stuwing ophoudt. Met name zaterdag, maar ook op zondag hakt de fóhn er lekker in aan de noordkant. Met een steeds sterker wordende zonkracht en hogere temperaturen zullen de pistes wel wat pappig worden in de middag. Dan snel het terras op om de dorst te lessen.

Morgen kijken we naar de situatie in de tweede krokusweek. De modellen lopen nog wat uiteen. Wel wordt het volgende week, na Demi, hogedrukweer in de Alpen. Deze weerman gaat weer z’n bedje in.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

35 reacties

Gesloten voor reacties.