Apeldoorn_Hagel

Wat een record koude nacht beleven we! Nooit eerder kwam het (sinds het begin van de regelmatige metingen in 1971) in Nederland tussen 19 juli en 22 augustus tot vorst aan de grond! Zo meteen gaan we daar dieper op in, eerst de afgelopen dag even bekijken. Volop commotie al; zo hier en daar werd er melding gemaakt van sneeuwval. Zie hierboven bijvoorbeeld de foto van VerkeersInformatieDienst van de A50 bij Apeldoorn en dit filmpje op dumpert.nl (waarbij ik me distantieer van het taalgebruik). Maar, het was natuurlijk niet echt sneeuw hoewel het knap winters aandeed. De tekst onder de VID tweet luidde: “Opgepast: het kan glad (!) zijn. Bij Apeldoorn kleurden de snelwegen wit”. Zie ook hun bericht: “zomerse midwinterfiles“.

Het leidde tot enkele fraaie oneliners zoals deze.

Hier nog een fraai overzicht van de zware bui rondom Apeldoorn.

Ook elders kwam het tot flinke regen-, hagel-, en onweersbuien!

Ook deze zag ik nog voorbijkomen maar gezien het feit dat ik verder geen meldingen kan traceren hou ik het toch op (slechts) hagel.
Tijdens de buien daalde de temperatuur midden op de dag (10 augustus!) tot rond de 10 graden. Doordat de buien minder talrijk waren dan verwacht kwam het tijdens opklaringen vrijwel overal in Nederland tot 16 a 17 graden. Geen records, wel zo’n 7 graden kouder dan wat “normaal” is voor de tijd van het jaar.

Grondminima dag Aug 10

Terug naar de actuele situatie! Lastig is op het moment van het schrijven dat ik niet paraat heb waar de datum grens voor deze statistieken ligt en me een klein beetje afvraag of weergegevens.nl dat(met de realtime data) goed doet. Loopt de dag tot 0h, 1h, of 2h (MEZT= 0h UTC) of geldt de gehele nacht voor de volgende dag? Met enig voorbehoud derhalve en met de methode zoals weergegevens die nu hanteert hebben een absoluut datumrecord voor in ieder geval 10 augustus. Nooit eerder werd het aan de grond ergens zo koud.

Grondminima 1e decade Aug

Voor de gehele eerste decade van augustus lukte het (tot 00.00 uur) nét niet. Evengoed een knappe tweede plaats.

Grondminima dag Aug 11_2

Ook voor 11 augustus een datumrecord natuurlijk. Voor de temperatuur op waarnemingshoogte (1m50 boven het maaiveld) overigens op zeker een top 10 notering, zakt de temperatuur in de loop van deze nacht nog onder de 4.7 graden is dat een dagrecord, lager dan 3.2 graden zou een decade-record betekenen.

Grondminima 2e decade aug_2

Voor de gehele tweede decade augustus tekenen we -weer terug aan de grond- ook een absoluut record op!

GMT_TTTT_latest

Actueel: op waarnemings- (of zo je wil neus) hoogte al behoorlijk fris..

GMT_T10C_2016_08_11_01h20

Maar dit is de meest schokkende kaart. Wat jammer overigens, het lijkt met echt officiële grondvorst nét niet gelukt. Officieel had het het -0.1 moeten zijn. Lokaal zal het kouder geweest zijn. Actueel (2h10) loopt de temperatuur weer iets op en acht ik de kans klein, maar niet uitgesloten dat we er alsnog onder duiken. En desondanks: nooit eerder werd het zo koud! Zoals ik al begon: uniek voor deze tijd van het jaar. En, opmerkelijk toch ook wel in tijden van vermeende opwarming. Natuurlijk, de weersomstandigheden zijn ideaal: heldere, koude (polaire) lucht boven ons, nauwelijks wind. Veel uitstraling dus. Maar: zoals bekend veel regen de afgelopen tijd en derhalve een natte bodem. Tijdens de afkoeling condenseert al dat vocht; waarbij warmte vrijkomt. Dus zou je juist niet nu de extremen verwachten.

rdev_norm_geografisch

Toch even verder naar kijken dan. Hierboven het langjarig gemiddelde qua neerslagoverschot dan wel tekort (=negatief),

rdev_geografisch

En zo is de actuele situatie. Twee dingen vallen op. Ten eerste de relatieve droogte aan de kust. Daar is het niets natter dan gewoonlijk; wat verklaart dat er toch nog altijd vrij gemakkelijk duinbranden kunnen ontstaan. Relevant in mijn huidige verhaal is natuurlijk Twente. Hoewel een stuk minder nat dan de grootste delen van Utrecht, Z-Holland, Gelderland, Brabant en Limburg toch veel minder droog dan normaal. Niet helemaal verklaarbaar dus; daarom nog meer bijzonder! Maar misschien toch net droog genoeg de afgelopen weken. Met daarnaast uiteraard het feit dat Twente bekend staat als koude put. Niet exact bekende geografische en orografische omstandigheden zullen hier een rol spelen. Al met al wel voldoende om exact een week geleden toch een aardige verwachting uit te spreken.


Hoe verder? Morgen nog zo’n dag!

tmax_16081200_16081018HIRLAM

Of het opnieuw tot record koude komt zal lang afwachten zijn. In de avond schuift vanuit het westen langzaam warmere, nou ja, vooralsnog minder koude lucht binnen. De opmaat voor in ieder geval weer eens een aantal fraaie dagen.

pluim_06260_0_12_60

Via 21 of 22 graden op vrijdag en in het weekend gaan we wellicht richting de zomerse 25 begin of midden volgende week. Voor daarna blijft de onzekerheid nog even troef. De kans lijkt me groot dat we opnieuw een crash dan wel dip krijgen maar de pluim biedt (al dagen) ook (onzekere) ruimte voor wat meer en langduriger zomerweer. Het mag nog wel even toch?


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

12 reacties

Gesloten voor reacties.