Klik voor grotere grafiek

Uit piëteit met de mensen in Oost-Europa en op de Balkan kijk ik deze dagen steeds ook even wat zij nog voor hun kiezen krijgen. De GFS-hoofdrun doet bij hen na het weekeinde precies het omgekeerde als in de Lage Landen: daar weer ijzig koud en hier “lenteachtig” zacht met de +10°C voor het grijpen. Yin en yang zoals altijd met het weer (behalve dat het net nu ook in Adelaide Australië de koudste februari is sinds 1977).

Kijken we naar het GFS-ensemble op 1500m voor De Bilt hierboven dan zien we dat er nog niets beslist is. Als het op die hoogte -10°C wordt heb je in de LL zeker weer winterweer. Je krijgt dan ook sterk het gevoel dat het een kwartje op zijn kant is dat vrijdag of zaterdag zal gaan vallen. Wat vooral erg onzeker is vanaf de Balkan via de Alpen tot in de LL is de neerslag. Kijk een naar die reeks blauwe pieken van de controlerun, die in de groene hoofdrun amper terug te vinden zijn.

Nee het is echt een gevalletje van elke 6 uur kaarten doorneuzen in de Wintersport Weerkamer hieronder om een beeld te krijgen van de Carnavalsweek in de Alpen. Het verhaal blijft: morgen en overmorgen sneeuw aan de noordkant. Donderdagmiddag vanuit de Franse Alpen mooie opklaringen. Vrijdag zonnig in de Alpen behalve in de oostelijke Oostenrijkse gebieden. Zaterdag een ideaal “weervenster” voor de grote reis- en wisseldag. Zondag sneeuw van de LL tot in de Alpen.

Cadeau
Vandaag kan ik daarbij cadeau doen een redelijke kans op een zonnige maandag in de Alpen. Verder dan dat kan ik NIETS zeggen…

Of toch?

Enorme neerslagpiek op 23 februari
[fbphotos id=351879028179642]

De GFS 00u toont op 23 februari een enorme neerslagpiek die helaas samen valt met een flink zachte fase. Sneeuwgrens van de Franse Alpen naar Oostenrijk 2000 tot 1000m. Pure weerfictie maar het toont maak weer hoe scherp de tegenstelling tussen koude in het oosten en zachte oprukkende lucht in het westen kan worden. Waar de strijd gestreden gaat worden valt nu echt niet te zeggen. Er zijn zoals ik hierboven al noemde ook voor Nederland nog winterkansen.

Als we een beetje op een redelijke “middenkoers” gaan zitten dan zeggen we dat de Lage Landen de maand gaan uitkwakkelen en dat de Alpen op normale februaritemperaturen zullen zitten met afwisselend zonnige dagen en regelmatige sneeuw boven 700 tot 1200m. Maar iets zegt me dat we niet op een middenkoers gaan uitkomen.

3-2 voor de weergoden

Klik voor grotere kaart

Vandaag gooi ik de handdoek in de ring met mijn vijfde boude voorspelling. Weer eentje die net als BV3 afketst op de paal. Ik zit op zich precies goed met de voorspelling dat de Russische beer zou worden afgelost door een Groenlandhoog met oceaanblokkade. Alleen zie je op bovenstaande kaart geldig voor vanochtend dat niet het Groenlandhoog het sterkst is, maar het naar de hoogte van Ierland opgeschoven Azorenhoog. Het Groenlandhoog kan net zo geel-oranje zijn als het Azorenhoog op de kaart. Nu is er maar een klein randje aan de zuidoostkust geel en daarmee verlies ik mijn BV5.

Als je tot en met zondag door de kaarten klikt dan zie je enerzijds nog depressies tussen beide hoogs doorglippen (dat had met mijn BV5 niet gemogen) en anderzijds dat de noordelijke aanvoer in het weekeinde weer helemaal herstelt met de sneeuwbuien in de LL en de nordstau tegen de Alpen zondag als gevolg. Op de grafiek helemaal bovenaan zie je het kwik op 1500m met 100% steun van het ensemble 10 graden kelderen. Alleen als daarna de kou zou blijven winnen zou mijn BV5 via de paal via de paal alsnog in het doel gaan. Liever dan zo naar het weer te hengelen zeg ik nu gewoon: jammer! 3-2 voor de weergoden…

Loslaten
Ik blijf ook voorstander van het helemaal loslaten van de LL-winter, achterover leunen om morgen en overmorgen te genieten van de sneeuwplaatjes uit de Alpen en dat we ons dan weer laten verrassen door de weergoden…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.