Ik zal het maar eerlijk bekennen: ik ben gisteren te laat gaan skiën in Kleinwalsertal. Zo blij dat mijn koorts weg was na een heerlijk nachtje in een appartement in Haus Walser Berge van onze landgenoten Hans en Odette ter Braak, dat ik te veel tijd stak in voorbereiding van camera’s en accu’s en nog wat mailtjes en uiteindelijk op de piste restte er niets meer van het mooie weer die ochtend en waren de grootste paphopen van het seizoen te bedwingen. Nu is de door voorbij aan de noordkant van de Alpen. Met sneeuw is de kou binnengelopen. De kiek hierboven is vanaf het balkon van het appartement. Tot over Pasen gaat het hier prachtig blijven.

Hier even de domper bovenop de domper van gisteren. De kansen op een lokale ijsdag zijn minimaal. Lukte het zaterdag niet vanwege die deur die men in De Bilt openzette om middernacht (LOL), gooien deze keer de middagtemperaturen roet in het eten.

Zeker als je bedenkt dat de temperaturen om 9 uur vanochtend al voor liepen op de HARMONIE berekening. Het had nog -4ºC moeten zijn. In werkelijkheid….

Op grote schaal al boven -3ºC.

Dan gaat de bewolking de doorslag geven. Hooguit daar waar de zon niets kan doen kan het misschien net blijven vriezen.

Toch nog een koude nacht op maandag. Zeker interessant wie er waar schaatst maandagochtend! Paar ondergespoten plekken zal toch moeten kunnen. En dan gaan we naar een serie dagen met 7,5ºC als maximum met eind maart eerder weer een afkoeling!

Het daggemiddelde zou juist rond 7,5ºC moeten hangen en niet het maximum. Een te koude maand maart na de veel te koude maand februari lijkt zo goed als zeker.

Hierboven zie je voor de Funtensee in Beieren dat de kou in het Alpengebied misschien zelfs pas in de nacht op donderdag zijn maximum bereikt!

Het Europese model bevestigt dit beeld: de nacht op donderdag als koudste nacht in de Alpen….

…. langs de hele hoofdkam temperaturen tot -20ºC.

Aan de grond zien we op dat moment al het opdringen van het Azorenhoog vanuit het westen. Op hoogte zien we ….

…. nog overduidelijk de signatuur van een Siberische koudeuitbraak. Kortom: het kost het Azorenhoog gewoon een paar dagen om de kou aan te vreten en de stroming definitief om te gooien. In dat proces valt in de nacht op donderdag de wind weg in de Alpen en ontstaat de koudste nacht. Waar gaat het daarna naartoe in de Alpen?

In het Europese model is er meteen na die koude nacht een vreemde neerslagzone die zachtjes tegen de Alpen wordt gedrukt. Vooralsnog met (opnieuw) meer sneeuw in Duitsland dan in de Alpen. De Lage Landen zitten daarmee al in een fase met herhaalde regenzones helaas.

Het Amerikaanse model komt dan eind maart nog eens met een sneeuwfase voor de Lage Landen die een winters paasweekeinde in de Alpen compleet moet maken. De winter is mooi en vroeg begonnen en lijkt mooi en laat te gaan sluiten. Blijf de ontwikkelingen volgen! Fijne zondag.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

40 reacties

Gesloten voor reacties.