Voordat we naar het weerbericht gaan wil ik jullie nog deelgenoot maken van  twee waanzinnige evenementen vanaf dit weekend in de Alpen. Namelijk, “de Dutchweek” in Val Thorens en het “Top of the mountain concert” in Ischgl. Twee geweldige einde seizoen evenementen dat je echt een keer mee moet maken. Nu voor heel Nederland de Mei vakantie is begonnen (hé, het is toch pas 27 april?) is er voor iedereen een goede mogelijkheid om alsnog te genieten van de laatste afdalingen van dit seizoen. De condities zijn nog geweldig. Vorige week in Obertauern hadden Hajo en ik ook nog geweldige condities. Het hoogste punt in Obertauern is bijna het laagste punt in Ischgl (Idalp)  en Valtho (waar het dorp op 2300 M ligt). Een mooie kans om toch nog snel een last minute te boeken en het feestgedruis van één van beide gebieden mee te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze aanbieding van Bizztravel voor Valtho. Ga je liever naar Ischgl? OK, check dan deze aanbieding van Bizztravel in Ischgl. Vandaag nog beslissen en pleite. Persoonlijk ben ik nog nooit in Valtho geweest (schaam) maar van “verhalen’ van vrienden weet ik dat het “tres uniques” moet zijn. Ik kan wel beamen dat Ischgl helemaal te WAUW is. Als er één gebied is in de alpen, sterker nog…ter wereld, waar er aan het begin en het einde van het seizoen grote artiesten optreden, dan is dat in Ischgl. In 1995 is de Silvretta Arena begonnen met het organiseren van dergelijke concerten. Helaas was ik toentertijd net 1 maand te vroeg in Ischgl (onze huwelijksreis) om het allereerste concert met Elton John mee te maken. Nieuwsgierig wie er reeds opgetreden hebben in Ischgl?? Check deze pagina wie er zoal opgetreden hebben. Ik geef je een ieniemienie opsomming van de artiesten: Rihanna, Alicia Keys, Bon Jovi, Kylie Minogue, Alanis Morissette, Mariah Carey, Katie Perry en vele vele anderen. Dit jaar is Deep Purple aan de beurt. Echte rockers (nee geen ski’s). Zodra ze de volledige versie van “Child in time” ten gehore brengen ben je in ieder geval + 10 minuten onderweg. Voor de wat oudere bezoekers van deze site een klassieker, voor de jongere garde…check it out on Youtube. 

Hoe houdt het weer zich de komende dagen in Valtho en Ischgl? Voor Valtho voorzie ik geen problemen. De koudere lucht zal de westkant van de Alpen ruimschoots gaan veroveren. Voor vandaag is een sneeuwgrens van 1500-2000 meter zeer aannemelijk voor de Franse alpen. Voor Ischgl ligt dit anders en gecompliceerd. Ik zal het proberen uit te leggen.

West Europa ligt als het ware ingeklemd tussen twee hogedruk gebieden. Eén op de oceaan ten zuidwesten van IJsland en de andere ter hoogte van de Zwarte Zee. (Ten noorden van Turkije) Deze twee hogedruk gebieden liggen net te ver van elkaar om een brug van hogedruk te vormen (blokkade) over West Europa. Hierdoor is het mogelijk dat lagedruk gebieden juist ten noorden van de Lage Landen een zuidelijke route volgen en fronten met koude lucht en neerslag West Europa in pompen. De westelijke Alpen profiteren hiervan het meest en voor Valtho verwacht ik dan ook een sneeuwgrens van 1500-2000 meter. Hoog genoeg voor dikke sneeuw in het dorp. Graag in de reacties jullie ervaringen. Voor Ischgl zijn de verwachtingen anders. Het pijnpunt is het hogedruk gebied boven de Zwarte Zee dat zich reeds op zondag uitbreidt richting Griekenland en de Adriatische zee. De Alpen komen dan als het ware in een zadelgebied te zitten. Dit is een meteorologische strook tussen lage- en hogedruk gebieden in. Zodra het hoog voldoende sterk is, zal het de koude lucht meer terugdringen naar het westen. Met voor Ischgl dan minder neerslag maar wel zachter. Als op dinsdag  het concert zal plaatsvinden komt er enige hogedruk hulp vanuit het westen. Het hoog op de oceaan zal zich in oostelijk richting proberen uit te breiden. Er zit toch ook een luis in de pels. Een lagedrukgebied boven Spanje stuwt neerslag en zachtere lucht richting de westelijke alpen. Toch even afwachten hoe dat zich gaat ontwikkelen. Dat zou kunnen betekenen dat Valtho dik in de regen komt te zitten, en dat er een zuidföhn kan optreden in de loop van de week. Dus voor de noordkant dan zonnig en warmer.

Vooralsnog zullen er geen “hemeltranen” vallen op 30 april in Nederland, het afscheid van Koningin Beatrix. Uiteindelijk verwacht ik een redelijke Koninginnendag met in de loop van de dag steeds meer zon en iets oplopende temperaturen. Uitdrukkelijk zeg ik geen prachtige of volmaakte dag. Temperaturen van +20°C zullen we absoluut niet gaan halen.  Met temperaturen rond 13 graden is het aanmerkelijk koel. Gewoon een jasje en/of een sweater aan en lekker feesten. Ik heb er zin in.

En hoe nu verder? Gisteren was ik er eigenlijk nog van overtuigd dat we kans gingen maken op een stabiel hogedruk weertype in de loop van volgende week. Daar komt een deel van uit. Na onze laatste Koninginnedag zal de temperatuur nog iets verder stijgen. Donderdag wordt de warmste dag van de week, in het zuiden zou dan zomaar weer 20°C gehaald kunnen worden. Geheel onbewolkt zal deze dag niet gaan verlopen. In de loop van de dag zal de bewolking en de regenkans toenemen, doordat het eerder genoemde Spaanse laag in noordelijke richting zijn weg vervolgd. Daarna kan er echt alles gebeuren.

Wordt het koud of warm?? Ik duim voor die 25C

 De pluimverwachting hierboven laat zien dat het droog blijft in Nederland op 30 april met +/- 13°C. Ook zien we uitschieters in de temperatuur na 5 mei. Is dat dan die trend waarover Ab het al in de reacties had? Er is geen pijl op te trekken, want er staat ook een noordwestelijke stroming in de pluim met koude lucht en nu en dan regen. Afwachten!

Foto Ab.

Ik wil graag afsluiten met een geweldige pica die Ab gisteren heeft geschoten. Na een duikeling van de temperatuur van maar liefst 15 graden op diverse plaatsten, is dit toch het cadeautje dat moeder natuur  voor ons heeft achter gelaten. 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

34 reacties

Gesloten voor reacties.