ijslandvulkaan2

OK dan. Onderaan dit bericht lees je toch nog of er een kans is dat we van het snertweer afkomen. Maar in het aftellen naar de jaarlijkse grote Wintersportweerman.nl winterprognose (nieuw!) openen we vandaag met de aanwijzingen dat de Bárðarbunga op IJsland weer zou kunnen uitbarsten. Hierrr en hierr de nieuwsitems daarover. Er is verhoogde seismische activiteit gemeten en dat wijs op het zich vullen van magmakamers. De uitbarsting van Mount Aso op Japan hebben we al genoemd. Daar hoeven wij winterliefhebbers weinig van te verwachten. Maar als vanuit IJsland de hele herfst veel zwaveldioxide zou worden uitgestoten kan dat zeker een factor zijn in een koude winter. Vorig jaar heeft het niet geholpen (zie Wikipedia). Te veel andere stoplichtend stonden toen nog op rood voor een koude winter. Dit jaar wel? Met name als de uitbarstingen pas in november beginnen mag je er wat van verwachten.

emtbkna

Wat een dag vandaag en niet alleen vandaag! Leo viste deze gisteren bij KNMI op: “Morgenochtend is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd regen. In de middag gaat het van het zuiden uit harder regenen. Aan het eind van de middag en in de avond is er kans op enkele stevige buien”. Alleen dankzij Ronaldo weten we dat we nu neerslag hebben van een restant van tropische storm Henri. Dat is toch altijd een bijzondere gedachte dat een vlinder in de tropen…

neerslagtekort1609

Nou, zomer 2015 gaat echt nat eindigen. Wie had dat in juli nog gedacht?

rdev_geografisch1609

Toch opvallend dat in het zuiden en langs de Noord-Hollandse kust alsnog tussen de 180 en 210mm tekort is. Welnu dat wordt de komende dagen heus verder rechtgetrokken. In de komende 10 dagen pakken weer tussen de 20 en 40mm meer. Helaas valt dat niet uit een paar stevige buien maar in dagenlang snertweer. Komen we daar nog vanaf?

alpennognietklaar

Eerst nog even een blik naar de Alpen waar het ergste misschien nog niet voorbij is. Weer zou de zuidkant met ernstige overstromingen te maken kunnen krijgen. De momentjes op de kaarten met sneeuw vind ik niet spectaculair genoeg vandaag om over naar huis te schrijven. Gisteren hadden we nog wel mooie meteofiction op dat gebied.

scandi

Nee als we vandaag naar de meteofiction kijken, zien we dat het Amerikaanse model ons van de weersoep bevrijd met een  mooi strak Scandihoog. Groenland heeft tegen die tijd een week lang van zware sneeuwval aan de zuidkust achter de rug.

min38

En zie eens wat voor temperaturen daar op 1 oktober al zouden kunnen heersen. Idem kruipt Rusland al naar de winter toe.

groenland

Op Groenland is de smelt nu al voorbij. De winter is daar. Vanmiddag een bericht van Leo over de situatie op de noordpool!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.