flutlicht0104

Flutlicht piste Winterberg

In de Wintersport-Arena Sauerland heeft het gesneeuwd vannacht. Nog enkele liften draaien. Gefeliciteerd wie er vandaag mag skiën of snowboarden. Elders in Duitsland is echt mooie sneeuw gevallen, zoals gisteren in het weerbericht aangekondigd.

sneeuwa4

Wegrestaurant langs A4

Niemand van ons kent de A4. Behalve de fans van wintersport in Polen en Tsjechië. In elk geval was het er vannacht diep winters. Terwijl de Alpen in de Föhn komen en naar de 20ºC gaan. Yin en yang.

sneeuwpop1april

Siegerland

Deze overleeft deze 1 april wel.

De actuele situatie in Kleinwalsertal. Trapje je erin? Ik bijna….

crash

Brrrrr wat wordt het koud

De meeste media focussen op de warmte die onderweg is. Ik kijk er overheen naar de opmerkelijke kou die gaat volgen. Ik kan zondag even mijn polderbootje teren en in het water gooien. Varen doen we dan eind april wel.

Schermafdruk 2016-04-01 09.26.37

Kouderecords 8 april

Het zal 8 april wel niet gebeuren. Maar als het gebeurt hebben we weer eens een afkoelend signaal waar wij schaatsliefhebbers blij van kunnen worden.

11aprilsneeuw

Sneeuwkansje (“Pietertje”) Nederland

Rond die tijd zien we zelfs minimale sneeuwkansjes in het ensemble voor De Bilt. Ook dit is loos alarm. Dode mus. Of iets om even over te glimlachen en te bedenken dat het nog de hele maand april mogelijk is. Zie statistieken.

savoiemontblanc010-4

Savoie Mont Blanc

In de Alpen gaat het intussen zeker gebeuren. Een dumpje (vooralsnog geen dump) vanaf 8 april met een lage sneeuwgrens. Ik maak er meteen een BV van. Tussen 8 en 10 april 2016 valt er aan de noordkant van de Alpen over een breedte van minimaal 250km sneeuw boven 750m (hoogte Zell am See Kaprun). De sneeuw blijft minimaal vanaf 1000m mooi liggen en op 1500m zien we over die breedte 15cm neerdalen met een lokaal record van 30cm. Specifiek genoeg?

tempcrashkirchberg

Brixental

Stefan en Eric kunnen de sneeuwscheppen klaarzetten. Ach nee laat maar. Die 10cm dooit op de camping natuurlijk in de volgende dagen al snel weer weg. Kun je je het scheppen besparen. Leuk is het wel natuurlijk. Em neem ook de paraplu mee. Het begint natuurlijk met regen.

dooimooi

Eerst krijgen we nu enkele dagen Föhn met temperaturen die in de Lage Landen en in de Alpen richting 20ºC gaan stijgen. Dan krijg je meer en meer plaatjes zoals die hierboven uit Oost-Tirol. Daar moet ik weer even de kunstenares Evi Fersterer bij halen die met haar aquarelserie “Schneesmelze” mijn ogen heeft geopend voor de schoonheid van de Alpen in alle omstandigheden.

warmzaterdag

Lekker warm in Oostenrijk

Morgen is het al zo ver! Wat een temperaturen in Oostenrijk en Zuid-Tirol!

warmfrans

Lekker warm in Frankrijk en Zwitserland

En idem in de Franse Alpen en in Zwitserland. Typisch voor de zuidelijke stroming heb je aan de zuidkant een “lensje” van kou die tegen de hoofdkam kleeft en waar de zachte lucht overheen stroomt. Daar hou je in de dalen dus temperaturen onder 5ºC. Hoger op de pistes is het ook gewoon warm. Gelukkig brengt de Föhn deze keer geen storm mee.

nlnietzowarm

Lekker warm in Nederland

Enkele modelruns hebben +20ºC berekend voor de Lage Landen dit weekeinde. Het is iedereen van harte gegund maar het gaat niet gebeuren. Misschien tipt Maastricht die mooie waarde aan. Elders moet je denken aan +17ºC maximaal. Tot en met woensdag kunnen we over de +15ºC gaan. In de zuidelijke stroming krijgen we zondagavond en in de nacht op maandag trouwens buien. Mazzel dus: het hele weekeinde mooi! Geniet ervan. Dinsdag en woensdag trekken de buien volgens de laatste berekeningen oostelijk van ons over Duitsland naar het noorden. Dan is het voorbij… woensdagavond klapt het koufront binnen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

22 reacties

Gesloten voor reacties.