Met dit weerbericht van 13 oktober direct na de eerste mooie sneeuwval dus, zette Leo het thema westcirculatie (WC)in het spotlicht. We hebben het geweten en oe wat waren we bang voor een maandenlang aanhoudende situatie. De “Fréderic doctrine” ontstond als variatie op de beroemde Postma doctrine. Als de WC zou aanhouden tot eind november zag het er somber uit voor onze winterdromen. Ikzelf verklaarde november tot “doodsaai” en wilde al naar Mongolië verhuizen. De herfststorm kwam en gaf iedereen toch de broodnodige kick. Stemmen gaan inmiddles op die zeggen dat we gewoon gaan voor 3 perfecte seizoenen op rij: perfecte zomer, perfecte herfst nu een perfecte winter. Nou de kansen daarop stijgen met de dag. Hierboven om te beginnen toch weer die centimeter sneeuw die wij zondagochtend bij Landal Skilife Winterberg zullen zien.

gfs06_13nov

Fréderic beschreef als eerste het “warme hoog” dat een vreemd soort blokkade gaat vormen de komende dagen. Niet potdicht voor depressies. Er gaan er dan ook enkele bovenlangs glippen. Nee maar als een soort stootbumper voor West-Europa breekt deze gigantische airbag (geen vergezochte woordspeling) het repetitievuur van de straalstroom. En het leuke is dat in het winterseizoen in zo’n situatie de kou vanuit het oosten vanzelf binnensluipt. Als inversie onder de warmte door. In de fase van bovenstaande kaart brullen de sneeuwkanonnen elke nacht! Depressies kunnen de kou tijdelijk verjagen – met sneeuw op hoogte – maar die kruipt gewoon weer terug.

gfs06_20nov

Precies een week later in de GFS06u. 20 november. Het hoog van een week eerder is naar het oosten verdwenen.  Vanuit het besneeuwde Oost-Canada neemt een volgend hoog het over en die vormt wel zo’n potdichte kluisdeur waarachter alleen nog polaire en arctische uitbraken mogelijk zijn. Let ook op de T boven de Adriatische zee. Een “orografische” depressie – normaal zitten ze bij Genua – die voor gigantisch veel neerslag aan de zuidkant kan zorgen. Maar geloof me: ook de noordkant komt niets te kort in dit scenario.

temp_pluim0611

sneeuw_pluim0611

 

Konden we maar verder dan +240u kijken in het ECMWF model. De ensembleleden en de controlerun gaan door waar de hoofdrun ophoudt. We hebben er geen kaarten van maar als er voor 19 november sneeuw wordt berekend in Nederland dan moeten die kaarten er wel zo uit zien als de nieuwe GFS voor dat moment. Medio november is de dag/nacht-gemiddelde temperatuur in Nederland normaal 5°C. Het ensemblegemiddelde volgt dat mooi. Maar er zijn aanwijzingen dat we er al ruim onder kunnen duiken. Niet te vroeg juichen! 


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

39 reacties

Gesloten voor reacties.