sat Alpen

Vanmorgen begon ik met de situatie in de Lage Landen, gevolgd door de Alpen. Vanavond doe ik het even omgekeerd. Tsja, wanneer er op 2 fronten vanalles gebeurt, moet je je aandacht telkens opdelen natuurlijk. We beginnen met een prachtige detailopname van de Alpen van vandaag. Schitterend beeld. Vrijwel heel de Alpen badend in de zon. Alleen het oosten had nog af te rekenen met overtrekkende hoge wolkenflarden. Po-vlakte en de Ligurische Zee onder de lage wolken, met de Etruskische Apennijnen die erdoorheen priemden. Ja, het was een schitterende, maar bloedhete dag vandaag in de Alpen. Morgen wordt het al iets minder warm en vanaf Kerst gaan de Alpen de diepvries in.

Wetterstein met blik op Zügspitze

Mooie beelden dus vanuit de oostelijke Alpen, waar meer sneeuw ligt momenteel, hier met blik op de Zugspitse.

Nendaz lac 2200m

Maar ook in de westelijke Alpen was het hogerop goed te doen. 4 Vallées is dit.

Serre Chevalier

Anders natuurlijk op de lagere pistes, waar de pistiers hun handen vol hebben om alles iet of wat presentabel te krijgen. Tsja de zuidelijke Franse Alpen (Serre-Chevalier hier) hebben echt nog maar amper natuursneeuw gehad dit seizoen.

Les Gets

En onderin is het helemaal kommer en kwel. Laaggelegen gebieden, zoals hier het fantastische Les Gets in Portes du Soleil op 900 meter (echt laag naar Franse normen), zien nog helemaal groen. Maar zoals al eerder gezegd hier de voorbije dagen, daar komt de komende dagen verandering in.

hgt0_14122515_14122312

Eerst met kerstsneeuwdumpje Chanel voor de noordelijke Oostenrijkse Alpen. Op eerste en tweede Kerstdag komen twee koufronten vanuit het noorden over de Alpen gezakt. Het eerste komt donderdagochtend al binnen waarbij de sneeuwgrens tot net onder de 1000 meter zakt. Het tweede front is voor donderdagnacht, met dan sneeuw tot in de laagste dalen. Ook vrijdag overdag blijft de bewolking nog wat uitsneeuwen.

rsum_14122618_14122312

Nog steeds, en dat is nu al bijna 10 GFS-runs op rij (is dat een nieuwe tijdseenheid?), wordt er zo’n 10 tot 20 mm neerslag verwacht. Dus een lokale 25 tot 30cm sneeuw is goed mogelijk. In de lagere dalen uiteraard wat minder.

ECM1-120

Over de tweede sneeuwfase, Estelle op zaterdag/zondag, kunnen we niet anders dan de Lage Landen erbij te betrekken. In de reacties kwam daarstraks de vraag of Estelle ook in Oostenrijk voor sneeuw gaat zorgen. Wel, dat hangt af van de exacte trekrichting van de sneeuwdepressie die mogelijk ook de Lage Landen wit gaat maken. Lees het ochtendbericht of de berichten van gisteren nog eens na, en je bent helemaal mee. Ook na het bekijken van de avondruns bestaat daar nog steeds geen volledig uitsluitsel over. Vaste reageerders Ab en Keida waren mijn ideale assistenten vanavond. Zij hielden er de score over bij in modellenland. Een duidelijke meerderheid van de weermodellen gaan vanavond voor een gunstige ZZO- tot ZO-beweging van die sneeuwdepressie, zoals hier weer de EC-run. Laten we ze maar gewoon Estelle noemen, dat praat makkelijker. Voorlangs of net over de Lage Landen, pal richting de Franse Alpen. De sneeuw in de Franse Alpen komt er dus gewoon. En het GFS-scenario waarbij Estelle ten noorden van de Lage Landen voorbij schuift? Neen, dat gaat het niet worden denk ik.

ECM1-144

Mogelijk, en zelfs waarschijnlijk, dat Estelle daarna even een echte Genuadepressie wordt, zodat de zuidelijke Alpen ook nog iets kunnen meepikken. En op die manier kan Oostenrijk ook iets meepikken van Estelle, maar veel gaat dat niet zijn, dus ik zou er niet op rekenen.

ECM0-96

Wil dit dan zeggen dat de vlag uit kan voor droge sneeuw in de lage Lage Landen komend weekend? Euhm, neen. Was het maar zo makkelijk. In het bericht gisterenavond zei ik dat we twee dingen in de gaten gingen moeten houden de komende dagen. Enerzijds de trekrichting van Estelle, anderzijds hoe snel de ritssluiting toegaat tussen de warme subtropische lucht en de koude polaire lucht aan weerszijden daarvan. Op deze T850hPa-kaart van de EC van deze avond zie je hoe het werkt. En in de EC12 van vanavond gaat die ritssluiting net op tijd dicht. Maar het is maar zeer nipt, te nipt om enkel droge sneeuw te hebben. En terwijl de winterse oplossingen daarnet de battle onder de weermodellen wonnen voor wat de trekrichting van Estelle betrof, de battle over het tijdig sluiten van de ritssluiting wordt verloren. Enkel bij EC, UKMO en DWD lukt het. Wel niet de minsten natuurlijk.

rart_14122818_14122312

Dit doet mij trouwens terugdenken aan de good old jaren ’90 toen weerman Eddy De Mey nog op de Vlaamse commerciële televisie kwam. Een ding heb ik van hem onthouden. Bij winterse situaties kijk je best naar het Duitse weermoddel in Offenbach. Hmmm, ik denk dat ik het dan wel weet. Ook al omdat de vorm van Estelle in de EC12 me niet echt aanstaat. De trekrichting is in orde, maar de ik had de trogas liever meer noord-zuid georiënteerd gezien dan nu het geval is. Er zit gewoon te veel een westcomonent in momenteel. Het zal de komende dagen nog wel veranderen maar waarschijnlijk wordt dit het scenario: de eerste sneeuw zaterdag valt als sneeuw, maar gaat geleidelijk overgaan in regen, om dan in de loop van zondag terug over te gaan in droge sneeuw. Het is nog een eind, er kan dus nog veel gebeuren, maar uiteindelijk is het een sprookjesachtige happy end, …

tmp2_14123012_14122312

… zeker als je de ijsdagen voor de Lage Landen in rekening neemt die het Europese model ons aanbiedt voor heel de volgende week. Oh ja, deze laatste kaart en alinea zit nog even in het meteofictie-stadium dames en heren. Jullie weten wat ermee te doen. Morgen meer!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

88 reacties

Gesloten voor reacties.