3-daagse Sneeuwverwachting Alpen 16-12

Klik voor grotere kaart

In de reacties beginnen de Oostenrijkgangers zowat te wanhopen. Terwijl er niets gebeurt dat niet netjes was voorspeld. Kijk toch gewoon op het Föhndiagram en je weet dat het helemaal goed komt. Er komt een heuse dagenlange Nordstau volgens het principe van 10 + 5 + 10 + 5 + 10 is mooie sneeuw. Hierboven wat er al verwacht wordt tot zondagmiddag.

En dat is nog maar het begin..
[fbphotos id=310813962286149]

Als de storm voorbij is komt de Nordstau pas goed op gang. Dagen lang is het koud en sneeuwt het wisselend. Het knietje van het hoog duwt de meeste sneeuw naar het oostelijk Alpengebied. Oostenrijk dus. Woensdagochtend gaat het al heftiger sneeuwen. Ja en dan is het even doorbijten want de sneeuwgrens stijgt. In dorpen onder de 1000m gaat het regenen op de paar decimeter sneeuw die dan is gevallen.

Alles naar Oostenrijk
De GFS12u maakt er zelfs zeer intense neerslag van. Dat betekent dat er een kans is dat het in Oostenrijk boven de 1500m net zo gaat dumpen als het in de Franse Alpen en Wallis heet gedaan. En geloof me dat de regen beneden de sneeuwlaag niet gaat wegspoelen. Ja als je naar Sauerland gaat! Maar niet in Oostenrijk. Uiteindelijk komt er ook weer een koufront zoals gewoonlijk. Dat is in de nacht op zaterdag. Zie de tweede kaart. Wederom: alles naar Oostenrijk!

Wat mij betreft niet dat jaloerse gedoe als het eens 300km dumpt naast de plek waar jij geboekt hebt. Wil je die zekerheid moet je echt radicaal last minute boeken. Mijn tip is: blijf altijd tot 2 dagen voor je vertrek nog optimistisch over verrassende wendingen in het weer. En in dit geval zitten we met de modelberekeningen gewoon best prima. Ik bedoel: hoe beroerd was het begin december nog?

Blooper op wetter.orf.at: minus120

Afsluitend allemaal weer LOL met bovenstaande blooperrrrrrrr in het Oostenrijkse weerbericht!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

27 reacties

Gesloten voor reacties.