3-daagse Sneeuwverwachting Alpen 16-12

Klik voor grotere kaart

In de reacties beginnen de Oostenrijkgangers zowat te wanhopen. Terwijl er niets gebeurt dat niet netjes was voorspeld. Kijk toch gewoon op het Föhndiagram en je weet dat het helemaal goed komt. Er komt een heuse dagenlange Nordstau volgens het principe van 10 + 5 + 10 + 5 + 10 is mooie sneeuw. Hierboven wat er al verwacht wordt tot zondagmiddag.

En dat is nog maar het begin..
[fbphotos id=310813962286149]

Als de storm voorbij is komt de Nordstau pas goed op gang. Dagen lang is het koud en sneeuwt het wisselend. Het knietje van het hoog duwt de meeste sneeuw naar het oostelijk Alpengebied. Oostenrijk dus. Woensdagochtend gaat het al heftiger sneeuwen. Ja en dan is het even doorbijten want de sneeuwgrens stijgt. In dorpen onder de 1000m gaat het regenen op de paar decimeter sneeuw die dan is gevallen.

Alles naar Oostenrijk
De GFS12u maakt er zelfs zeer intense neerslag van. Dat betekent dat er een kans is dat het in Oostenrijk boven de 1500m net zo gaat dumpen als het in de Franse Alpen en Wallis heet gedaan. En geloof me dat de regen beneden de sneeuwlaag niet gaat wegspoelen. Ja als je naar Sauerland gaat! Maar niet in Oostenrijk. Uiteindelijk komt er ook weer een koufront zoals gewoonlijk. Dat is in de nacht op zaterdag. Zie de tweede kaart. Wederom: alles naar Oostenrijk!

Wat mij betreft niet dat jaloerse gedoe als het eens 300km dumpt naast de plek waar jij geboekt hebt. Wil je die zekerheid moet je echt radicaal last minute boeken. Mijn tip is: blijf altijd tot 2 dagen voor je vertrek nog optimistisch over verrassende wendingen in het weer. En in dit geval zitten we met de modelberekeningen gewoon best prima. Ik bedoel: hoe beroerd was het begin december nog?

Blooper op wetter.orf.at: minus120

Afsluitend allemaal weer LOL met bovenstaande blooperrrrrrrr in het Oostenrijkse weerbericht!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.