rart_14120712_14112812

Leuker kunnen we het niet maken vanavond. Ik ben enorm in mijn sas met de huidige berekeningen van de EC en de GFS paralell. En ook de GEM doet een lekker dumpie mee. De signalen, na een aantal model berekeningen, zijn toch echt enorm gunstig voor de Alpen. En met name de zo geliefde noordkant en de Franse Alpen. De evolutie van een noordkant dump zal ik proberen te vertalen.

opstoom

 

We hebben te maken met een hogedrukgebied boven de Baltische Staten en Rusland. Dat brengt ons een rustig maar koud weertype. Eindelijk, zou ik zeggen. Nu eens niet te warm voor de tijd van het jaar maar te koel. De blauwe pijl geeft aan dat er koudere lucht op transport gaat richting de Lage Landen. Natuurlijk niet koud genoeg om de schaatsen uit het vet te halen, al stond dat deze week wel in de kaarten. Ondergelopen weilandjes kunnen dicht vriezen. Maar matige vorst zit er niet echt in. Helaas. Maar tot en met dinsdag wel lichte vorst in de nacht en ochtend. En dan is Groningen het koudst. En let met name op het opstomende Azorenhoog.

connectie

 

Je ziet dan op woensdag dat er een connectie gemaakt wordt tussen het Russisch hoog en het Azoren hoog. De wind blijft in de oosthoek. Indien het hoog iets zuidelijker zakt komen we in het zadelgebied uit zoals de GFS paralell dat berekend.. Dan weinig stroming. Dat is dan dus een beetje onzeker. Maar zeker geen slecht nieuws.

terugtrekkend

 

Want beide hogedruk gebieden trekken zich terug. En met name het “Azorenhoog” dat allang geen Azorenhoog meer is maar getransformeerd tot een Atlantisch hoog, is de stuurman van de aankomende dump. Een klein maar venijnig en koud laag weet z’n weg te vinden dwars door de connectie van de hogedrukgebieden en boort zich in het west Europese Continent. Met in zijn kielzog enorm koude lucht. Dus geen angst voor de sneeuwgrens. Lekkah.

 

opstomendlaag

En hupsakee. Kwak alle vochtigheid maar tegen de noordkant aan. De openingsfoto is de situatie 1 dag later dan de kaart hierboven. Dikke sneeuw en koude lucht. Best lekker. GFS paralell en de GEM doen iets soortgelijks. Alleen de paralell laat de dump 24 uur later plaatsvinden terwijl de GEM de dump 24 uur eerder de dump laat plaatsvinden. Maar allemaal met eenzelfde evolutie zoals hierboven geschreven. De timing is dus nog onzeker, maar mijn gevoel zegt: RAAK. Tja, dat is dan net een dag te vroeg om Hajo z’n eerste zege van zijn boude voorspelling binnen te laten halen. Ik denk dat hij er vrede mee heeft hoor. Laten we duimen op een goede afloop, want duimen kan geen kwaad hoor. We houden het in de gaten. En pik ook nog ff mn Canada berichtje mee.

Fijn weekend.

Categorieën: Europa

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

62 reacties

Gesloten voor reacties.