Zoals de afgelopen dagen hier beschreven, rukt de warmte momenteel op uit het oosten aangedreven door Russisch hoog Olaf. De sneeuw van gisteren aan de Oostenrijkse noordkant is nu over de hoofdkam gesprongen en leidt tot zulke mooie plaatjes als hierboven in Saint-Vincent in het Valle d’Aosta (zie meteo en alle webcams) op 1600m. Maar het is vanochtend ook aan de noordkant nog niet gedaan en dan met name in gebioeden dicht tegen de hoofdkam zoals de Zillertal Arena (zie meteo of alle cams). Mazzelpik Fréderic heeft er in Königsleiten weer 7 cm bij en dus komt de voorspelling van 16 april goed uit! We zien uit naar zijn review na Pasen. 

livigno1904

Livigno  (zie meteo en alle cams) was vannacht al aan de beurt bij de “sprong naar de zuidkant” en hier is de sneeuwval net als aan de noordkant nu al geleidelijk aan het uitdoven.

livigno1904b

Gisteren hebben we het gezien: Livigno verlengt seizoen tot 15 mei. Wat een bijzonder seizoen!

zinal1904

 

Zinal in het Val d’Anniviers pikt net als de rest van Wallis mooi een graantje mee. 

saas-fee1904

 

In het weerbericht van 17 april had ik Saas-Fee als mogelijke winnaar genoemd ook al omdat dit skigebied nog de hele aankomende week open is. Er is vanochtend nog niet veel accumulatie maar het sneeuwt lekker door. 

 cervinia1904

Breuil-Cervinia aan de achterkant van Zermatt in het Valle d’Aosta vandaag. Op 2000m alleen droge sneeuw. En dit skigebied is ook nog weken open. 

torgnon1904

En nog een plaatje van een inmiddels al gesloten skigebied. Het voorjaar, laat staan de zomer is nog ver te zoeken. Ik schat nu toch in dat het Valle d’Aosta morgenochtend de meeste accumulatie heeft. 

smette1904

Smette stuurt deze uit Tignes. De retour de l’est doet zijn werk. In Les Menuires  (zie meteo en alle cams) zien we nu al fraaie opklaringen: dat heb je als de wind over de hoofdkam staat. Snelle afwisseling van sneeuwbuien en opklaring.

httpv://www.youtube.com/watch?v=MGKUbD1YeBY

Gisteren deze update van Eric vanaf het Kitzsteinhorn bij Zell am See Kaprun (zie meteo of alle webcams). En? Is het gelukt de dorpen op 750m weer wit te krijgen?

zellamsee1904

Net niet!

accu1904

We gaan nu een zachte fase in met bijna dagelijks regen in bijna heel Europa. Kijk eens naar de berekende accumulaties! Nederland tussen de 10 en 20mm in 10 dagen. Dat zijn dus buitjes en motregensituaties. In de Alpen tot wel 50mm.

dutchweek

Daarbij is er 1 markante temperatuurdip in beide modellen: nota bene exact op 26 april het begin van de Dutchweek in Val Thorens. De sneeuwgrens zou dan kunnen dalen van 2700m in de komende week naar 1500m. Dan frist Val Thorens natuurlijk weerGa dus snel naar de speciale Dutchweek pagina van Bizztravel en boek!

ensNL1904

Jeroen heeft ons gisteren mentaal voorbereid op de aanstaande warme fase. Een tikkie onderbelicht daarbij misschien dat het vanaf morgen in de hele berekeningsperiode elke dag regent in de Lage Landen en ook in de Alpen trouwens. Ik had het er al eerder over in mijn laatste weervideo. Hier het actuele ensemble voor Nederland. Het positieve is dan dat er dus maar 20mm valt uitgesmeerd over 10 dagen en dat de zon er regelmatig doorheen prikt. 

ns1904

Het Europese model is een tikkie dorgert dan het Amerikaanse.

temp1904

En lekker warm inderdaad.

warm

Hier heb je dan zo’n warme dag volgende week zaterdag! BBQ?

nat 

Mmmmm. ff aankijken allemaal. We liggen precies in de grenszone. Alleen een gordel over Oslo, Stockholm en Moskou heeft het fraai. Denk toch niet dat de aankomende periode ons nu gaat heugen als een “supervoorjaar”…. maar de upside van vandaag is duidelijk: vandaag nog droog, mooie sneeuw in Valle d’Aosta en Val d’Anniviers en de Dutchweek zit misschien op rozen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.