De klapschaats vliegt als een speedbootje door de centimeter water op de ijsplaat van het Ganzendiep bij Kampen. De rijder is Gary Hekman. Nederlands kampioen marathon afgelopen seizoen. Wat Hekman ook is, is BOOS! Hoor de Gramsberger hier bij RTV Oost uitleggen hoe ziek hij het vindt dat de regering en NK Natuurijs niet heeft laten doorgaan.

Ik vind het ook ziek. Zielig zelfs. Wie denkt die regering wel helemaal wie ze zijn? Kunnen die lui niet wat anders gaan doen? Wanner gaan ze eindelijk beseffen dat ze geen overheid zijn maar een dienende onderheid? Die leven op onze centen. Als Rutte een staatsman was zou hij zeggen: “Dat is geen regeringskwestie”. Kom op zeg … sport is een spelletje en ja het is corona maar buiten kun je elkaar niet besmetten. Dus Gary Hekman… groot gelijk dat je boos bent. En nog groter gelijk dat je vandaag dacht: “Ach wat zal het ook, ik ga lekker schaatsen!”

En zo doe je dat. Vrij en onverveerd. Den Koning hebben we altijd geëerd maar toch hebben we die Spanjaarden eruit getimmerd. Balkenende sprak ooit over de VOC-mentaliteit. Dat lag gevoelig. Dus laten we het de natuurijsschaatsersmentaliteit (goed voor galgje) noemen. Gewoon gaan met die banaan.

 

En natuurlijk schaatste Hekman ook non-stop d dagen dat het vroor. Vanaf woensdag stond hij op het ijs. Hier en docu over Hekman als je hem niet kent.

In 2016 won hij goud op het EK marathon op de skeelers. Nu heb ik een rijk verleden in de wereld van het inline skaten, wat de meesten hier niet weten, maar als je Europees kampioen op de skeelers kunt worden ben je een vent. Want dat is een brede internationale sport en niet een horde Nederlanders plus een verdwaalde Zweed met Nederlandse achternaam.

Vorig jaar pakt hij een KPN Grand Prix op de Weissensee. Ik was daar ook. Voor mij de eerste keer.

Ai wat was het mooi die dag. Misschien zie je Hekman ergens rijden aan het einde van de video. Later schaatste ik de 200km in de vette dooi en lichte regen. Maar het is dus verslavend. Ik moet volgend jaar weer. En was zo stinkend jaloers op iedereen in Nederland. En reken maar dat ik vandaag ook een plek gezocht had om nog te gaan rijden.

Kijk skiën is leuk, maar schaatsen is gewoon een nog mooiere vorm van carven terwijl je je eigen motor bent.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gary Hekman (@hekmangary)

Kop op Gary Hekman! Je bent nog jong (32). En de winters worden weer kouder nu … It sil heve!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.