Bovenstaande afbeelding is vannacht vanuit Kronplatz-Bruneck. Echt een mooi plaatje! Mooi te zien de restant bewolking van de storing die sneeuw en in de lagere gelegen gebieden ook regen achterliet. De temperatuur is al behoorlijk aan het zakken en als je goed kijkt is de piste al weer geprepareerd en doen de sneeuwkanonnen hun werk. Ja het is geen topwinterje zoals we gewend waren, ook niet in de Alpen. Helaas. Je kan erom gaan zuurpruimen maar daar heb je alleen jezelf mee. Natuurlijk is het balen als je op 1000m regen hebt en in Nederland alleen nog maar regen hebt gezien en het dal zo groen is als gras. De andere kant van het verhaal geniet dat er toch wintersport beoefend kan worden omdat de werklieden keihard werken om de pistes goed te prepareren, wees blij met de mogelijkheid van de sneeuwkanonnen zodat je toch die afdaling nog kan maken en wees blij als er weer sneeuw in de verwachting staat. Zit het dan toch nog tegen dan moet je je plannen bijstellen. Ga wat hoger de berg op of neem een dagje rust en neem een heerlijke massage of een lekkere sauna als die mogelijkheid er is maar zuurpruimen op vakantie? Nee, dat zie je mij niet doen. Ja makkelijk praten heb ik vanaf mijn scherm. Ik weet het maar het kan nu niet eenmaal altijd feest zijn maar dat feestje kun je wel altijd zelf maken. Zo, genoeg peptalk van mij en dan gaan we nu weer nuchter kijken naar de zaken die ons te wachten staan. Gaat de dump die op de weerkaarten staat zondag nog door en geldt dit deze keer ook voor de noordkant van Oostenrijk? Zijn er al weer lichtpuntjes te zien op de weerkaarten voor winterweer in de Lage Landen? Daar gaan we…

De komende dagen is het rustig en eerst ook vrij koud in de Alpen met ook in de lager gelegen gebieden op de meeste plaatsen nachtvorst zodat de sneeuwkanonnen hun werk weer kunnen doen. Overdag wordt het geleidelijk wel weer wat zachter.
29-12 dondderdag
De eerste serieuze mogelijke dump staat voor zondag op het programma. Mogelijk begint het zelfs zaterdag al en de Portes Du Soleil pakken donderdag al wat leuke sneeuw mee, zie bovenstaande kaart. Dit zie ik nu voor het eerst. Gisteren heb ik al opgepakt over de dump op zondag die mogelijk zaterdag al start en nu zit dat nog steeds in de meeste modellen maar wel met detailverschillen. Die verschillen bestaan zoals meestal op termijn uit de positie van het front, de hoeveelheid neerslag, temperatuur en neerslagsoort.

29-12 ec laag

ECMWF laat het lagedrukgebied bij Genua ontstaan en langzaam zuidoostwaarts wegtrekken. Het positieve is dat het lagedrukgebied gevuld is met relatief koude lucht. Onder invloed van de Middellandse Zee wordt deze volgezogen met vocht en dus neerslag. Echter voordat de neerslag arriveert hebben we te maken met relatief zachte lucht.

29-12 ec fohn

De noordkant is waarschijnlijk weer fohnig want de temperatuur op 850 hPa (1300m hoogte) zit ruim boven het vriespunt in eerste instantie.

29-12 regen

De eerste neerslag valt dus waarschijnlijk in de vorm van regen in de lager gelegen gebieden terwijl dat de zuidkant eerder profiteert van de sneeuwval.

29-12 westen

Het goede nieuws is dat vanuit het westen koudere lucht snel dichterbij komt waardoor de neerslag waarschijnlijk tot in de laagste dalen overgaat in sneeuw. Let wel, de termijn is nog ver en zoals ik al vertelde de details kunnen op deze termijn nog wijzigen.

29 totaal

De zuidkant van de Alpen zoals bijvoorbeeld Livigno lijkt weer het meeste te gaan profiteren. Het is nu voor ons zaak om in de gaten te houden of dit scenario uit gaat komen. Op dit moment is de kans op noemenswaardige sneeuwval vrij groot.

29-12 GFS

Kijk ik dan nog even naar de GFS 18 run die doet qua temperatuurverloop zo,n beetje hetzelfde maar de totale hoeveelheid neerslag gemeten van 29-12 tot 06-01 is minder dan het Europese model.

29-12 livigno

Livigno met het dorp op 1800m heeft inderdaad die hele mooie neerslagpiek in de ensembles en daar zit je op safe want alles valt als sneeuw mits de huidige kaarten natuurlijk uitkomen maar die kans is vrij groot zoals ik al omschreef.

29-12 zell

Kijk ik dan even naar Zell am SeeKaprun (zie meteo) dan is het in het dal toch weer even billenknijpen. De neerslag valt eerst als regen in de relatief zachte lucht. Het wordt daarom toch weer spannend hoe het daar en eigenlijk vooral aan de noordzijde van de Alpen uit gaat pakken. Klik hier om de ensembles te volgen.

Jetstream

Jetstream 850

Waarom het bij ons niet wil winteren? Dat komt door de stevige Jetstream ook wel straalstroom genoemd. Al een tijdje heer en meester. De straalstroom moet gaan meanderen (blokkeren) wil het hier gaan winteren. Waarom dat voorlopig niet lukt kun je goed aan de bovenste 2 afbeeldingen zien. In delen van de VS en Canada is het wel volop winters met zelfs van tijd tot tijd koude records tot gevolg en de nodige sneeuw en ijzelstormen door felle kou-uitbraken dat hebben jullie hier allemaal gevolgd. De straalstroom wordt momenteel gevoed door erg koude bovenluchten boven de Noordpool. Kijk maar eens goed op het bovenste plaatje waarbij koude lucht op het 850 hPa vlak de straalstroom voed en deze met meer dan 300 km/u richting Europa raast. Bij elke kou-uitbraak een extra boost voor de straalstroom. Hiermee komt dus de ene naar de andere depressie tot ontwikkeling en die worden precies opgenomen in de straalstroom. Hier moet dus wat aan gaan veranderen. Het liefst zie ik de kracht van de straalstroom afnemen. Statistisch gezien gebeurt dat in februari. Waarom dat is weet ik niet maar februari is ook de wintermaand met de minste neerslag. Hajo vertelde al dat hij en ook Frederic nog wel wat verwachten van februari. Ik weet nu waarom. Zelf had ik vorige week ook een BV uitgeroepen aan de hand van eerdere weerkaarten maar ik had niet veder gekeken dan mijn neus lang is. Desondanks sta ik er natuurlijk nog steeds achter al is het maar om het huidige patroon te doorbreken. Mijn BV luidt: In januari minimaal 10 vorstdagen (minima onder het vriespunt, maxima boven 0 graden) en de maandgemiddelde temperatuur minimaal 1 graad lager dan normaal. Duimen jullie mee voor mij?

Sluit ik af met dat de strooiwagens vannacht nog zijn uitgereden het kwik is aan de grond tot het vriespunt gedaald. Op diverse plaatsen is het glad en er zijn al enkele ongelukken gebeurd vooral in Midden-Nederland.

Zell am See
Nee, dan kijk ik toch liever hier na ondanks wat groen maar wel een mooie sneeuwgrens in Zell am See-Kaprun he Hajo?

Maak er weer wat van vandaag dat moet gaan lukken. In de reacties graag kijken of er lichtpuntjes zijn voor winterweer in de LL en laat wat horen vanuit de Alpen. Ik ben er weer bij in de loop van de middag. Vergeet ook de update van Hajo niet te lezen.

image

image

Prima condities op de Schmittenhohe. 10 cm vers bericht Hajo mij. Schitterend toch!


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

32 reacties

Gesloten voor reacties.