maishofen 21 januari 2012

Klik voor grotere plaat

Hierboven de avondwebcam van Maishofen (750m) met dank aan Jako. Vooralsnog is het erg meegevallen met de sneeuwgrens zo te zien. Morgen zal in het westelijk Alpengebied tot in Vorarlberg de regen kunnen oprukken tot net boven 1000m maar erg veel neerslag wordt morgen niet verwacht. Meer naar het oosten in Oostenrijk blijft het kouder. Vooral maandag, dinsdag en woensdag sneeuwt het daar weer lekker.

ecmwf 31 januari 2012

Klik voor grotere kaart

En is het dan eindelijk zo ver dat nu heel Europa de winter in gaat? Als het aan de weermodellen ligt wel! ECMWF, GFS en GEM allemaal gaan ze met de 12u run uit van een overgang naar hogedruk in het noorden en lage druk boven de Middellandse Zee. Daarmee is de aanvoer van transportkou gegarandeerd en zal nog voor de maand februari aanbreekt de winter een feit zijn.

Waarom roep ik dat zo stellig?

Ten eerste wil ik natuurlijk dat BV4 uitkomt en ik niet in zwembroek de sloot in hoef. Welnu: klik de komende dagen op de schaats/natuurijsknop hieronder in de Wintersportweerkamer en zie de ijspluim. Dat komt wel goed dus.  En van Ab hebben we allemaal geleerd dat het GFS model wordt vernieuwd (meer resolutie) en dat we op dit moment de nieuwe ensembles al kunnen zien.

Zoals Ab al opmerkte valt het nieuwe ensemble voor een punt in Oost-Nederland nog kouder uit dan het oude. Zie hierrrrr de verschillen.

Dan hadden we gisteren een ensembleprognose van het ECMWF32 model (32 dagen vooruit) dat ook via een link van Ab in een weerforum te vinden was. Zie deze 3 prognosekaarten.

De 2 Joe’s
En wat hebben Joe d’Aleo en Joe Bastardi – wat mij betreft een van de weinige meteorologen die het klimaatsysteem een beetje in de smiezen hebben – over het verdere verloop van de winter te zeggen? In deze pdf legt Joe Bastardi uit waarom wat hem betreft nog de komende maanden en zeker de komende jaren het kwik wereldwijd terug zal terugvallen zoals dat ook tussen 1940 en 1975 gebeurde (met alarm in de nieuwsmedia over een naderende ijstijd als gevolg). En de minder schreeuwerige Joe d’Aleo legt in deze pdf uit waarom hij van menig is dat de tweede helft van de winter gedomineerd zal worden door een negatieve AO en NAO.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.