maishofen 21 januari 2012

Klik voor grotere plaat

Hierboven de avondwebcam van Maishofen (750m) met dank aan Jako. Vooralsnog is het erg meegevallen met de sneeuwgrens zo te zien. Morgen zal in het westelijk Alpengebied tot in Vorarlberg de regen kunnen oprukken tot net boven 1000m maar erg veel neerslag wordt morgen niet verwacht. Meer naar het oosten in Oostenrijk blijft het kouder. Vooral maandag, dinsdag en woensdag sneeuwt het daar weer lekker.

ecmwf 31 januari 2012

Klik voor grotere kaart

En is het dan eindelijk zo ver dat nu heel Europa de winter in gaat? Als het aan de weermodellen ligt wel! ECMWF, GFS en GEM allemaal gaan ze met de 12u run uit van een overgang naar hogedruk in het noorden en lage druk boven de Middellandse Zee. Daarmee is de aanvoer van transportkou gegarandeerd en zal nog voor de maand februari aanbreekt de winter een feit zijn.

Waarom roep ik dat zo stellig?

Ten eerste wil ik natuurlijk dat BV4 uitkomt en ik niet in zwembroek de sloot in hoef. Welnu: klik de komende dagen op de schaats/natuurijsknop hieronder in de Wintersportweerkamer en zie de ijspluim. Dat komt wel goed dus.  En van Ab hebben we allemaal geleerd dat het GFS model wordt vernieuwd (meer resolutie) en dat we op dit moment de nieuwe ensembles al kunnen zien.

Zoals Ab al opmerkte valt het nieuwe ensemble voor een punt in Oost-Nederland nog kouder uit dan het oude. Zie hierrrrr de verschillen.

Dan hadden we gisteren een ensembleprognose van het ECMWF32 model (32 dagen vooruit) dat ook via een link van Ab in een weerforum te vinden was. Zie deze 3 prognosekaarten.

De 2 Joe’s
En wat hebben Joe d’Aleo en Joe Bastardi – wat mij betreft een van de weinige meteorologen die het klimaatsysteem een beetje in de smiezen hebben – over het verdere verloop van de winter te zeggen? In deze pdf legt Joe Bastardi uit waarom wat hem betreft nog de komende maanden en zeker de komende jaren het kwik wereldwijd terug zal terugvallen zoals dat ook tussen 1940 en 1975 gebeurde (met alarm in de nieuwsmedia over een naderende ijstijd als gevolg). En de minder schreeuwerige Joe d’Aleo legt in deze pdf uit waarom hij van menig is dat de tweede helft van de winter gedomineerd zal worden door een negatieve AO en NAO.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Gesloten voor reacties.