Voor de wintersportliefhebbers is het best saai weer en valt er over de korte termijn weinig te vertellen. We zitten volop in het tussenseizoen. Waar natuurlijk ook genoeg te doen valt zoals Hajo gisteren met zijn mooie bericht over Les Menuires al aangaf. Zo meteen de verwachtingen voor de komende dagen. Voor de winter moeten we wat verder vooruit kijken via de kaarten. En dat lukt tegenwoordig prima! Nauwelijks zichtbaar op bovenstaande kaart en als we dat niet konden (ver vooruitkijken) nietszeggend, maar van het kleinschalige lagedrukgebiedje helemaal linksboven op de kaart moeten we het hebben, zo veel is zeker. Daarover verderop in dit bericht meer.

Livia_wetteronline

Net als Ronaldo ben ik een liefhebber van de naamgeving van de drukgebieden en systemen. Het geeft iets dramatisch aan één en ander en visualiseert bovendien wat makkelijker. Waar staan we nu? De jongste telg van de weer-familie bevindt zich voor of eigenlijk op de kust van het Iberisch schiereiland en luistert naar de naam Livia.

Nu ja saai.. Rustig hier betekent heftig daar of andersom. Door de vlakke en stabiele luchtdrukverdeling waar Frederic al over sprak is er natuurlijk ook een gebied dat het bij voortduring zwaar te verduren heeft. Dat is ten noorden van de Middellandse zee. Hier nog meer ellende vanuit Genua. Gisteren was het ook goed mis in Sevilla: ondergelopen huizen en garages, straten en metro’s. Meer zal helaas volgen.

 tmax_14101318_14101200

Aan de oostkant van Livia stroomt -enigszins gegolfd- warmte lucht richting het noordoosten. In Noord-Italie en op de Balkan wordt het nog steeds 25 tot 30 graden! Door het föhn-effect kan ook in het noorden van Oostenrijk en het zuiden van Duitsland de 25 graden plaatselijk aangetikt worden.  Met het (deels oplossend) noordwaarts trekken van het Iberische lagedrukgebied wel licht tot zwaar wisselvallig. Vandaag en dinsdag zullen voor het noorden van Oostenrijk waarschijnlijk de beste dagen zijn. Ten zuiden daarvan enorm veel water. Voor delen van ZO-Frankrijk, het noorden van Italië en het zuiden van Zwitserland staan code oranje en rood uit voor zwaar onweer en heel veel neerslag. Het zuiden van Zwitserland moet rekening houden met 150 tot 200 mm over de komende 48 uur.

 pslv_14101321_14101200

Ondertussen is Margit geboren, hier de situatie voor morgenavond. Er vormt zich boven het westen van de Atlantische oceaan razendsnel  een enorm lagedruksysteem, uitdiepend tot 955 hPa in de kern. Hoewel de naam nog niet helemaal zeker is; het kan zijn dat de kleine kern die op de openingskaart van dit bericht midden op de Atlantische oceaan zichtbaar is ook nog benoemd wordt. In dat geval hebben we het over Noa, maar die kans is niet groot.

rart_14101812_14101200

Op de oceaan komt het vrijwel zeker tot orkaankracht. Vervolgens trekt het systeem met opmerkelijk lage snelheid richting het oostnoordoosten, om pas tegen volgend weekeinde waarschijnlijk tussen de Britse eilanden en IJsland door te trekken richting Scandinavië. Dat gaat weer veel sneeuw brengen op het zuiden van Groenland en mogelijk een heuse sneeuwstorm op IJsland. De invloed voor West-Europa is al met al beperkt; voorlopig houden we de zuidwestelijke stroming nog even vast.

pslv_14102800_14101200

Helaas moet ik nu weer één van de verste kaarten pakken; 16 dagen vooruit. Dat heet overschakelen op de meteofictie en geeft aan dat de betrouwbaarheid niet groot is. We hebben het over wat KAN gaan gebeuren. Maar omdat we dit de afgelopen dagen al vaker voorbij hebben zien komen en omdat het zo leuk is toch te mooi om niet te bespreken.  De nieuwste oplossing (GFS 0h) is weer zo’n mooie! Na het oplossen van het besproken lagedruksysteem is “de bezem door de atmosfeer” en gaat zich wellicht een Scandinavisch / Russisch hoog vormen. Met een laag boven Italië; wat willen we nog meer. Een straffe noordoostelijke stroming zou het gevolg zijn.

rart_14102712_14101200

Met sneeuw tot in de dalen..

 tmin_14102800_14101200

En zelfs in de Benelux maxima van niet meer dan een graad of 7 en de eerste vorst in de nacht.

N_daily_extent_hires_2014_10_12

Tot slot een update vanuit het gebied waar de kou vandaan moet komen. De aangroei van het Arctische zeeijs verloopt in de eerste maand na het ondergaan van de zon wat minder explosief dan de afgelopen jaren. Daar zijn twee duidelijke oorzaken voor aan te wijzen: het weer en het klimaat. De eerste: op het ogenblik is het relatief zacht in het Noodpoolgebied. De tweede: er is (behalve ten noorden van Siberië) op de hoogste breedtegraden (uiteraard de koudste gebieden) veel meer ijs aanwezig dan we gewend waren. Daar kon de ijsgroei de afgelopen jaren enorm snel aangroeien; nu is dat ijs er al! Wat verder op deze kaart nog in het oog springt is dat de ijsbedekking ten noorden van Alaska vrijwel normaal is en dat er zelfs nu (midden oktober) sinds de satelliet-metingen dat registreren (zie de oranje lijn die het gemiddelde aangeeft) geen ijs “hoort” te zijn aan de kust van Alaska. De walrusparty blijkt hiermee een hoax eerste klas.

Meerjarig Arctisch ijs september 2014

Hier nog even de situatie over de laatste twee jaar. De forse toename van het zeeijs in de zomer van vorig jaar t.o.v. de jaren daarvoor is gebleven. Niet groter geworden; wel dikker. Vooral de toename van het 2-jarig ijs valt op: dat heeft ook afgelopen zomer overleefd. Vanzelfsprekend is de totale hoeveelheid dikker geworden en kan het komende winter verder aansterken. Een trend(breuk) lijkt geboren.

sneeuwdek 8 oktober 2014

Dit kaartje liet ik eerder deze week zien. De sneeuwbedekking van afgelopen woensdag. Hoe staan we er nu voor?

Snowcover 2014_10_11

Dit is de situatie nu. Hij gaat lekker hoor. Zoals verwacht is de sneeuw in het midden van Canada grotendeels verdwenen. Het noorden daarvan mag er echter zijn. En zie Siberië eens. Vooral het midden en westen gaat voortreffelijk.

Afwijking sneeuwdek 2014_10_12

Niet te vroeg juichen nog, maar de positieve afwijking (blauw) vind ik veelbelovend.

rart_14101212_14101200

Waar sneeuwt het vandaag? Grofweg ten noorden van de lijn Moskou-Astana-Irkutsk. Tussen 50 en 55 graden noorderbreedte dus, zakkende in de komende 10 dagen. Spannend!

NB help onze weerman Jeroen aan een gratis seizoen lang op werk-vakantie in  SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental. Lees hier de details!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

7 reacties

Gesloten voor reacties.