Dit is een juweel natuurlijk. We prikken hem even vast omdat het onwaarschijnlijk is dat we morgen iets veel mooiers gaan zien. We zien hier een loepzuivere sneeuwstorm op 29 januari midden over Nederland gaan. Een monster mag je wel zeggen. Zij het niet echt koud en ook niet echt grote hoeveelheden sneeuw berekend.

Ook deze twee luisten we in.

En hier de hele set voor heel Europa op die datum.

Hier zie je hem bewegend.

Nog tot het midden van de volgende week zitten we “vast” aan dat prachtige weer van Nederland tot over de Alpen. Er verandert niets. Echt een opmerkelijk stabiele situatie. Alle kou gaat naar Turkije. En Georgië.

Dan zien we beweging komen in de luchtdruk over Nederland. En…. we zien sneeuwkansen thuis onderaan bij de blauwe sterretjes.

Komende donderdag hebben we dan ook de voorproef van die mogelijke sneeuw eind januari. Een beetje het 19 januari moment waar we op hadden gehoopt maar een overgang naar “duurvorst” (Dauerfrost) zit er nog niet in.

Voor Oosterijk en vooral voor het oosten van Oostenrijk zoals hier in Die Tauplitz zie je er toch wel wat sneeuw uit ontstaan. Nu ja dit lijkt me een maximumberekening. Maar die sneeuw van eind januari uit die storm zit hier nog niet bij. Dat is meteofiction natuurlijk… maar de trend is idd dat de polaire of arctische stroming die u nog via omwegen naar Turkije gaat uiteindelijk meer naar het westen komt te liggen. Of het echt zoooo mooi recht over de Benelux zal jagen wachten we af. Om echt in de kou te komen zou het nog gunstiger zijn als het Groot-Brittanië zou treffen. Verder houd ik staande wat ik gisteren schreef dat we echt naar februari moeten kijken.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Koen Edeling · 14 januari 2022 op 23:59

Denken we straks nog even aan 35 jaar geleden? Op 15 januari 1987 beleefden we het eerste nationale huisarrest (de voorloper van code rood). Er werd gewaarschuwd voor bevriezingsverschijnselen bij matige vorst overdag in combinatie met een straffe noordooster. Helaas kwam het niet tot een derde Elfstedentocht op rij, zoals in de jaren 40 van die eeuw.
Sweet memories, those were the days….

Svenski · 15 januari 2022 op 08:23

Alleen t vooruitzicht is al heerlijk ❄

Hajo · 15 januari 2022 op 09:12

Vandaag ook pas ’s avonds een bericht als we mooie kaarten hebben…. de ochtend begint al niet slecht me een hele mooie overgang waarbij een veel zwakkere noordelijke uitbraak kiept naar oost met transportkou die dan op gang komt.

Zo iets hebben we nodig voor #februariwinter

Richard · 15 januari 2022 op 10:06

Eind van de week hopen we naar Oostenrijk te gaan ik hoop op nog een beetje sneeuw aankomend weekend of volgende week.

Remy Brandt · 15 januari 2022 op 17:00

Je weet het vast al wel. Maar het filmpje bij deze tweet:
https://twitter.com/_TheSeaning/status/1482234507193466884?s=20
De schokgolf die je door de atmosfeer ziet gaan en de mega rook/as wolk is enorm! Dat klapte vele malen harder dan Beirut( ~3kt).

Gesloten voor reacties.