ensemble Elfstedentocht Friesland 0802_00u

Hierboven zoomen we in de de belangrijke serie temperaturen tot aan komende zondag. Het is waarschijnlijk dat de drie nachten tot zaterdag deels kouder uitvallen dan deze grafiek suggereert. Het grid van het weermodel is te groot om het Flevopolder-diepvrieseffect goed te berekenen. De nacht op zondag is onzeker. Toch kunnen we uitgaan van ook weer matige vorst op die cruciale laatste nacht. De grote winst zit hem in de lage maxima vrijdag en zaterdag. De grootste kink in de kabel momenteel is de nu voor donderdagmiddag berekende lichte dooi die hoogstens een paar uurtjes gaat duren.

De weermodellen leren ons vanochtend dat het echt is: zondag of niet! Maandag is echt afgevallen omdat alle modellen serieuze dooi berekenen met in de nacht op maandag al nauwelijks vorst meer. Zaterdag blijft een ideale schaatsdag, maar vanwege die nu tegenvallende donderdag heeft een Elfstedentocht de 24 uur ijsaangroei tussen zaterdagochtend en zondagochtend keihard nodig. Het lijkt me een kwartje op zijn kant momenteel en we hebben tot de persconferentie vanavond echt nog enkele meevallende signalen nodig om op een goede afloop te mogen hopen. We krijgen nog een ECMWF ensemble, nog een GFS06u en een GFS12u voor de persconferentie begint.

Donderdag lichte dooi de kaarten
[fbphotos id=347145911986287]
Klik thumbs voor grote kaarten

Het is op het eerste gezicht onbegrijpelijk waar de dooi donderdag vandaan komt. Er ligt een prachtig scandihoog ten noorden van de Lage Landen (LL). Normaalgesproken goed voor een aanhoudende oostenwind. Toch gaat de wind donderdag ineens een paar uurtjes over de Waddenzee naar het zuiden blazen. Met een hele vreemde windschering van noordenwind bij ons en harde zuidenwind voor de kust van Noorwegen.

Donderdag lichte dooi de oorzaak
[fbphotos id=347146845319527]
Klik thumbs voor grote kaarten

Hier vinden we de oorzaak van wat er donderdag gebeurt. Sinds vannacht ligt er een kleine depressie boven St. Petersburg en die activeert boven de zuidelijke Oostzee – die nog grotendeels open is (zie fraaie kaart en dit nomen est omen ijsbericht voor de scheepvaart van Dr. Schmelzer (LOL) – tot een zwakke sneeuwdepressie van twee keer niks. Het ding koers linea recta naar de Alpen waar een paar centimeter sneeuw gaat vallen en ook onderweg in Duitsland trouwens. In Nederland krijgen we alleen die ellendige draaiing van de wind naar noord mee, waardoor het een paar uurtjes even licht gaat dooien donderdag. Donderdagavond is alles weer gladgestreken en komt er weer een pittig koude nacht.

Tja en zelfs als we ons niet gek laten maken door wat er donderdag gebeurt – daar moeten de Rayonhoofden dan wel stalen zenuwen voor hebben want die lichte dooi donderdag gaat je niet in de koude kleren zitten – zelfs als die “schade” meevalt, dan nog is zondag niet de ideale schaatsdag. Het enige voordeel van de invallende lichte dooi is dat in de vroege uren bij minder koude temperaturen wordt gestart wat ook dito minder lichamelijk ongemak en risico met zich meebrengt. Toch is zaterdag gewoon de zonnige koude droomschaatsdag.

Wat zeggen de modellen over zondag?

  • GEM: tot maximaal 2mm (mot)regen te beginnen in de zeer vroege ochtend en in de namiddag alweer droog
  • GFS: tot maximaal 1mm motregen en motsneeuw te beginnen rond een uur of tien tot in de late avond
  • ECMWF: tot maximaal 1mm motregen te beginnen rond een uur of tien tot een uur of zeven ’s avonds
  • NOGAPS: zondag hele dag droog en pas ’s avonds motregen

Omdat GEM duidelijk het ongunstigst is toon ik hieronder de kaarten van de frontpassage:

GEM frontpassage zondag
[fbphotos id=347141538653391]

Dat is dan echt het minst gunstige scenario. Dat er zondagochtend een centimeter sneeuw op het ijs ligt en dat het daarna al in de ochtend wat ijzelt en regent. Nee laat het GEM model vanavond maar om gaan. Anderzijds biedt het GEM model weer de meeste hoop voor de wintersport in de Alpen dat de verse dump die daar nu wel weer nodig is met Valentijnsdag ook echt gaat komen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.