Hierboven Les Menuires vanmiddag zo een uurtje voor het sluiten en het donker. Ziet er prima uit hoor. Wel wordt het nog even doorbijten want morgen en dinsdag komt de föhn op stoom. Veel wind, warm in de dalen en een sneeuwgrens die hier maar ook in het noordoosten van Oostenrijk best wel eens even door zou kunnen schieten naar 1800 meter. Eerst komende nacht een klein beetje sneeuw in een breed gebied langs eigenlijk de gehele Italiaanse noordgrens maar het gaat echt niet veel zijn.

naamloos

Goed komt het. Door de stuwing gaat het vanaf morgenavond heel geleidelijk aan steeds heviger sneeuwen. Op 1e kerstochtend is dat nog steeds een zuidkantverhaal + de Franse Alpen. (Hajo gaf vanmorgen al aan dat de Franse Alpen feitelijk gedeeltelijk ook “noordkant” zijn). En dat is maar goed ook. De sneeuwgrens ligt in Noordwest-Oostenrijk dan nog steeds op zo’n 1800 meter, misschien wel een klein beetje hoger zelfs.

rart_13122600_13122212

Zo rond het kerstdiner moet de sneeuw arriveren in Noordwest-Oostenrijk. Ik kan niet garanderen dat dat ook in alle dalen zo zal zijn. De sneeuwgrens ligt op dat moment waarschijnlijk nog tussen de 1200 en 1400 meter.

 96_23

Maar ook dat komt goed hoor. In de loop van donderdag blijft het lekker dumpen terwijl de sneeuwgrens zakt naar 600 meter. Uiteindelijk zelfs even naar 200 meter, dan zal het met de neerslag echter ver gedaan zijn. Op het kaartje mooi te zien wat er op de hefstigste momenten zoal valt. Meerdere momenten op diverse plaatsen met 10 tot 20 cm per 6 uur!

MS_1046_ens

De winnaar van de avond? Val Gardena en Livigno (waarvan het getoonde ensemble) ontlopen elkaar niet veel. De groene hoofdrun gaat tot 25 mm neerslag per 6 uur. Maar zit behoorlijk laag in het ensemble! Die 40 mm neerslag is misschien wel 60 cm sneeuw per 6 uur kan dus nog steeds gehaald worden!

168_24

Vrijdag en zaterdag tijdelijk wat weer wat warmer maar iets minder warm dan morgen en vooral dinsdag zoals het zich nu laat aanzien. Het front voor volgend weekend staat ook nog netjes op de kaarten hoor. Welke totalen gaat dat dan opleveren? Tot donderdagavond op de gunstigst gelegen punten aan de zuidkant waarschijnlijk (let op: toch een bv’tje..) net iets meer dan één meter verse sneeuw en voor Tirol en Voralberg 30 tot 40 cm. Verder naar het oosten duidelijk minder. Op de kaart de totalen tot na de volgende dump zaterdag en zondag. Leuk is trouwens dat in de nieuwste runs ook Tsjechië een laagje krijgt. Het GFS is daarin wat enthousiaster dan het ECMWF. Afsluitend voor het Alpen verhaal: geregeld wordt er in de reacties om een soort van “weerbericht op maat” gevraagd. Hoe wordt het daar en daar? Begrijpelijk want dat is natuurlijk het spannendst. Maar ik kan er niet op in gaan. Vooral omdat mijn geografische kennis niet dermate is dat ik alles paraat heb (ligging en lokale effecten). Algemene tip: lees het bericht van vanmorgen nog eens goed. Veel mooie technische details maar vooral nog eens duidelijk uitgelegd wat nou noord- en zuidkant is.

 Dirk

Merk op dat het hogedrukgebied Varnia inmiddels toch twee opvolgers gekregen heeft: Wanda en Xenia. Wanda heb ik even gemist. Dat is jammer want behalve dat ik er van alles bij kan fantaseren lag ze ook op een aantrekkelijke plaats: boven Scandinavië! Nu ja, te klein geschapen en lagedrukgebied Yoda lag in de weg. Nee helaas, de nieuwe hoofdrolspeler is: Dirk.. Lees hier maar wie er zijn naam aan verbonden heeft. De kaart is overigens van afgelopen middag 12h. Nog weinig te zien! Net als bij vorige stormen ontwikkelt hij zich vanaf morgen razendsnel en wordt een enorm complex systeem met meerdere afzonderlijke stormvelden en een kerndruk van 925 hPa. Er zit zoals altijd nog best veel onzekerheid in. Het ECMWF laat het systeem dinsdagmorgen tijdelijk zelfs wat terugtrekken op de oceaan, nog opnieuw wat uitdiepen en Ierland en Schotland nogmaals treffen. GFS doet de meeste wind. Afhankelijk van nog best lastige details gaat het spoken rondom Ierland en de noordelijke helft van Engeland. Schotland kan een heftige (zuider) sneeuwstorm te verwerken krijgen maar ook kan de wind westelijker van aard zijn; dan vooral regen.

Windstoten

Ik had gisteren al het idee en denk daar vandaag niet anders over: het KNMI onderschat op basis van de huidige modelberekeningen de windstoten. Hier de kansverwachting volgens het ECMWF voor De Bilt, ver in het binnenland dus. De kans op windstoten van 48 tot 55 knopen (89 tot 102 km/uur) is 75%. Ook GFS geeft nog altijd signalen voor dikke 100 plussers. De windrichting (pal zuid) gaat voor verassende effecten zorgen. Maar vooralsnog staat er alleen een code geel waarschuwing met windstoten tot 90 km/uur aan de kust uit. We gaan het zien!

 EC pluim De Bilt Dec. 22 23.01

Voor de volledigheid even de nieuwe ECMWF pluim voor De Bilt. Het blijft nog even bij meteofictie en whisfull thinking. Hier kunnen we niets mee; het GFS 12h ensemble laat 2 leden (=10%) zien die op die termijn ijsdagen beloven.  Dan maar naar de Weissensee, zo doet reageerder Henri althans. Hier de actuele situatie. Op het westelijke deel 16 tot 22 cm! Lijkt me voldoende om met groot materieel te gaan vegen vanaf donderdag want ook daar dan veel sneeuw. Overigens is mij onbekend waarom het oostelijke deel niet vrijgegeven is.

Hajo berichtte vandaag al over de reuzenslalomwereldbeker in Val d’Isère en  Alta Badia. Schaatsen doen we in Nederland. En wat zijn we blij en trots: dat kan ook weer in Rotterdam! In de volle KNSB agenda is direct een gaatje gevonden voor dit nieuwe fenomeen. Gisteravond om de marathon cup in  Breda, vanmorgen naar Rotterdam getogen. Vanwege die wedstrijd van gisteren was een gedeelte van de nationale top weliswaar afwezig, toch spektakel van alle kanten! Bij de dames won Mariska Huisman het kampioenschap van Kralingen. Bij de heren werd Wim de Graaff onttroond door Thom van Beek. Die titel droeg Wim de Graaf sinds.. 1956. Toen nog op het natuurijs van de Kralingse plas! Dat werd gecombineerd met het NK allround. Bekijk op Wikipedia een illuster rijtje deelnemers! Hier een interview met de nog steeds schaatsende topper van toen! Meer verslagen van de mannen– en de vrouwen wedstrijd op schaatsen.nl! Wat een heerlijke geluiden en beelden. Morgenmiddag ga ik zelf weer eens wat rondjes draaien. Ben wel benieuwd, de keren dat ik geweest ben was de buitenkant van de tweede bocht steeds vrij slecht, snel uitgetrapt. Wie is er ook al geweest? Of welke ijsbaan is bij jou in de buurt? En oh ja, sla ook de tips en het verslag van Marco over Montafon natuurlijk niet over!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

28 reacties

Gesloten voor reacties.