Neerslag zondag 25 maart

Het begint echt een traditie te worden dat wintersportweken in de Alpen beginnen met sneeuw op zondag en/of maandag. Houden zo! Dat wil zeggen: nu in het voorjaar begint wel de sneeuwgrens een rol te spelen. Gisteren heeft het op de meeste plaatsen onder 1000m echt geregend. En ook komende zondag is dat het geval. Op dit moment wordt er nog maar een paar centimeter berekend, maar ik sluit niet uit dat dat ook nog gaat toenemen als we dichterbij komen. 

Zonneschijn na sneeuwval in Falcade

Het is echt geniaal deze week de scherpe overgang van strak blauw naar regen/sneeuw en weer terug naar strak blauw. De webcam hierboven uit Falcade is geniaal natuurlijk! Kijk zelf rond op de webcampagina en kijk wat je zelf nog tegen komt. Bestudeer ook de sneeuwgrens: de cams zijn per regio op hoogte gesorteerd. In Zwitserland zie ik verse sneeuw al vanaf 800m. 

[fbphotos id=376168342417377]

Als toegift heb ik nog drie plaatjes vanaf mijn tijdelijke werkplek in Königsleiten: het Edelweisshaus wat tevens thuishaven is van de reisorganisatie Dynamic-Holland. Ik ben hier om aan gasten freeride en carveclinics te geven en ik moet zeggen dat ik enorme mazzel heb: in Oostenrijk lag de sneeuwgrens hoger en sneeuwde het hier in het dorp 15cm bij nul graden en op de berg 25cm bij een paar graden onder nul. Het lawinegevaar is hier maar beperkt gestegen (1-2) doordat de verse sneeuw overal onder 2400m mooi kleverig was. In Zwitserland zitten we weer op 3 (zie kaart). Triest natuurlijk het actuele bericht uit Noord-Noorwegen van die omgekomen wandelaars. Zie eens hierrr dat er in die omgeving van Trømso veel minder sneeuw ligt dan normaal! Hierrr een foto van de zeer forse lawine.

[fbphotos id=376176839083194]

Die regen/sneeuw komende zondag is echt weer zo’n intermezzo in het verder strak blauwe weer. ECMWF en GFS laten beide het centraal-Europese hogedrukgebied zeer stabiel tot medio volgende week. Dan gaat er wel weer wat verschuiven. Interessant is het opmerkelijke verschil voor de Alpen van de berekeningen van de twee modellen voor 28 maart. In beide modellen een flauwe koude-uitbraak richting Zwarte zee, maar binnen ECMWF breekt er een koudebel los die precies midden over de Alpen gaat hangen. In het GFS model steekt de kou recht omlaag en zijn de Alpen 10 tot 15 graden warmer! Even afwachten! 

Hieronder weer de laatste Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads…

[fbphotos id=376169275750617]

Volgende week maak ik de voorselectie voor de fotowedstrijd! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.