Neerslag zondag 25 maart

Het begint echt een traditie te worden dat wintersportweken in de Alpen beginnen met sneeuw op zondag en/of maandag. Houden zo! Dat wil zeggen: nu in het voorjaar begint wel de sneeuwgrens een rol te spelen. Gisteren heeft het op de meeste plaatsen onder 1000m echt geregend. En ook komende zondag is dat het geval. Op dit moment wordt er nog maar een paar centimeter berekend, maar ik sluit niet uit dat dat ook nog gaat toenemen als we dichterbij komen. 

Zonneschijn na sneeuwval in Falcade

Het is echt geniaal deze week de scherpe overgang van strak blauw naar regen/sneeuw en weer terug naar strak blauw. De webcam hierboven uit Falcade is geniaal natuurlijk! Kijk zelf rond op de webcampagina en kijk wat je zelf nog tegen komt. Bestudeer ook de sneeuwgrens: de cams zijn per regio op hoogte gesorteerd. In Zwitserland zie ik verse sneeuw al vanaf 800m. 

[fbphotos id=376168342417377]

Als toegift heb ik nog drie plaatjes vanaf mijn tijdelijke werkplek in Königsleiten: het Edelweisshaus wat tevens thuishaven is van de reisorganisatie Dynamic-Holland. Ik ben hier om aan gasten freeride en carveclinics te geven en ik moet zeggen dat ik enorme mazzel heb: in Oostenrijk lag de sneeuwgrens hoger en sneeuwde het hier in het dorp 15cm bij nul graden en op de berg 25cm bij een paar graden onder nul. Het lawinegevaar is hier maar beperkt gestegen (1-2) doordat de verse sneeuw overal onder 2400m mooi kleverig was. In Zwitserland zitten we weer op 3 (zie kaart). Triest natuurlijk het actuele bericht uit Noord-Noorwegen van die omgekomen wandelaars. Zie eens hierrr dat er in die omgeving van Trømso veel minder sneeuw ligt dan normaal! Hierrr een foto van de zeer forse lawine.

[fbphotos id=376176839083194]

Die regen/sneeuw komende zondag is echt weer zo’n intermezzo in het verder strak blauwe weer. ECMWF en GFS laten beide het centraal-Europese hogedrukgebied zeer stabiel tot medio volgende week. Dan gaat er wel weer wat verschuiven. Interessant is het opmerkelijke verschil voor de Alpen van de berekeningen van de twee modellen voor 28 maart. In beide modellen een flauwe koude-uitbraak richting Zwarte zee, maar binnen ECMWF breekt er een koudebel los die precies midden over de Alpen gaat hangen. In het GFS model steekt de kou recht omlaag en zijn de Alpen 10 tot 15 graden warmer! Even afwachten! 

Hieronder weer de laatste Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads…

[fbphotos id=376169275750617]

Volgende week maak ik de voorselectie voor de fotowedstrijd! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.