zellamsee2311

In Zell am See Kaprun heeft het nog niet tot in het dal gesneeuwd. Maar vandaag wél! Kijk maar: de piste is wit tot in het dal. Ver onder de natuurlijke sneeuwlijn. Makkelijk zat want het vriest al een paar graden beneden. Boven op de kam staan de kanonnen ook vol te spuiten…

zellamseegroot2311

Schitterend toch? Eerder vanavond postte ik al een artikel met mooie kunstsneeuwplaatjes van Les Menuires tot bij Ellmau en Flachau. Wist je trouwens dat dit voor de onderlaag een droomscenario is? Vlak voor de vorst uit dikke regen? Logisch want dan komt er in de bodem een koude ijslaag die niet meer weg dooit zolang er sneeuw overheen ligt en die de sneeuwlaag op zijn beurst stabiel maakt tegen warmteindringing van boven. Wat dat betreft is Oostenrijk optimaal bediend dit jaar! Beter dan de plekken in Frankrijk waar de nattigheid nu al onder een halve meter poeder is begraven. Tien centimeter is nog wel te doen. Dikker dan dringt de kou niet meer in de bodem: kortom… een droomstart voor de gebieden met nu minder dan 10cm sneeuw. Want het wordt weer koud vannacht!

Schermafdruk 2015-11-23 20.46.44

Afgelopen nacht -25,2ºC op de Glattalp. Met dank aan alle CO2 natuurlijk die als een deken uitstraling tegenhoudt en terug straalt naar de aarde. Nee absoluut! Vanavond dus al -29,5ºC om kwart voor negen en ik zou geen reden weten waarom hier morgenochtend niet -40ºC op de teller staat. Bewolking schijft pas later in de ochtend binnen morgen. En het is de hele nacht tot op 3km hoogte windstil. Je weet het morgenochtend als eerste. Het record is -52,5ºC in 1991. Kijk hier live mee naar het kwik op de Glattalp!

sneeuwaccu2311

Hoe gaat het verder? Woensdag en donderdag sneeuw met lage sneeuwgrens. centimeter of 10 tot 40 erbij aan de noordkant. Beetje dezelfde verdeling als de vorige dump. Britt gaat dus Brigit achterna. Duim maar een beetje voor de Oostenrijkse kant. Hier sneeuwt het vrijdag nog wat na. Ik zier er nog wel 10 tot 20cm neerdalen ook oostelijk van de Arlberg. Moet wel want Ronaldo en ik rijden vrijdag naar de opening van Obertauern! Niet voor onze lol – ’t is een beetje rijden voor een weekeinde – maar om jullie te laten zien wat er aan die kant van het mooie gebergte gebeurt.

neerslag2311

Tot maandag komen we dan op deze accumulatie. Volgens het Amerikaanse model blijft de sneeuwgrens heel lang laag. In het Europese model kan het onder 1000m vanaf zondagmiddag gaan regenen. We gaan het zien.

canadesegolf2311

Wat mij hoopvol stemt heb ik al eerder uitgelegd is wat we in Canada zien. Steeds weer van die koudegolven die ver over de Atlantische Oceaan uitstomen waardoor ook bij ons de straalstroom naar het zuiden wordt gedrukt en de Alpen nooit ver van de kou zijn.

koukleeft

Hier zie je de golf van 29 november bij Canada op 2 december voor sneeuw met lage sneeuwgrens in de Alpen zorgen. 30 november en 1 december kunnen warm zijn… maar dan vooral op de hogere bergflanken.

inversie_boven

Kijk hier maar: de temperatuur op 1500m

inversiebeneden

En hier aan de grond. Het kan in de Alpendalen sowieso blijven vriezen zelfs als er op hoogte tijdelijk wat warmte doorschuift. Dat is erg mooi want dan blazen ze gewoon de dalafdalingen vol kunstsneeuw en vervolgens knapt het volgende koufront alles boven weer netjes op. Veel schade is er sowieso niet meer in dit jaargetijde. De zon heeft gewoon geen kracht meer. Mooie vooruitzichten dus!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.