zellamsee2311

In Zell am See Kaprun heeft het nog niet tot in het dal gesneeuwd. Maar vandaag wél! Kijk maar: de piste is wit tot in het dal. Ver onder de natuurlijke sneeuwlijn. Makkelijk zat want het vriest al een paar graden beneden. Boven op de kam staan de kanonnen ook vol te spuiten…

zellamseegroot2311

Schitterend toch? Eerder vanavond postte ik al een artikel met mooie kunstsneeuwplaatjes van Les Menuires tot bij Ellmau en Flachau. Wist je trouwens dat dit voor de onderlaag een droomscenario is? Vlak voor de vorst uit dikke regen? Logisch want dan komt er in de bodem een koude ijslaag die niet meer weg dooit zolang er sneeuw overheen ligt en die de sneeuwlaag op zijn beurst stabiel maakt tegen warmteindringing van boven. Wat dat betreft is Oostenrijk optimaal bediend dit jaar! Beter dan de plekken in Frankrijk waar de nattigheid nu al onder een halve meter poeder is begraven. Tien centimeter is nog wel te doen. Dikker dan dringt de kou niet meer in de bodem: kortom… een droomstart voor de gebieden met nu minder dan 10cm sneeuw. Want het wordt weer koud vannacht!

Schermafdruk 2015-11-23 20.46.44

Afgelopen nacht -25,2ºC op de Glattalp. Met dank aan alle CO2 natuurlijk die als een deken uitstraling tegenhoudt en terug straalt naar de aarde. Nee absoluut! Vanavond dus al -29,5ºC om kwart voor negen en ik zou geen reden weten waarom hier morgenochtend niet -40ºC op de teller staat. Bewolking schijft pas later in de ochtend binnen morgen. En het is de hele nacht tot op 3km hoogte windstil. Je weet het morgenochtend als eerste. Het record is -52,5ºC in 1991. Kijk hier live mee naar het kwik op de Glattalp!

sneeuwaccu2311

Hoe gaat het verder? Woensdag en donderdag sneeuw met lage sneeuwgrens. centimeter of 10 tot 40 erbij aan de noordkant. Beetje dezelfde verdeling als de vorige dump. Britt gaat dus Brigit achterna. Duim maar een beetje voor de Oostenrijkse kant. Hier sneeuwt het vrijdag nog wat na. Ik zier er nog wel 10 tot 20cm neerdalen ook oostelijk van de Arlberg. Moet wel want Ronaldo en ik rijden vrijdag naar de opening van Obertauern! Niet voor onze lol – ’t is een beetje rijden voor een weekeinde – maar om jullie te laten zien wat er aan die kant van het mooie gebergte gebeurt.

neerslag2311

Tot maandag komen we dan op deze accumulatie. Volgens het Amerikaanse model blijft de sneeuwgrens heel lang laag. In het Europese model kan het onder 1000m vanaf zondagmiddag gaan regenen. We gaan het zien.

canadesegolf2311

Wat mij hoopvol stemt heb ik al eerder uitgelegd is wat we in Canada zien. Steeds weer van die koudegolven die ver over de Atlantische Oceaan uitstomen waardoor ook bij ons de straalstroom naar het zuiden wordt gedrukt en de Alpen nooit ver van de kou zijn.

koukleeft

Hier zie je de golf van 29 november bij Canada op 2 december voor sneeuw met lage sneeuwgrens in de Alpen zorgen. 30 november en 1 december kunnen warm zijn… maar dan vooral op de hogere bergflanken.

inversie_boven

Kijk hier maar: de temperatuur op 1500m

inversiebeneden

En hier aan de grond. Het kan in de Alpendalen sowieso blijven vriezen zelfs als er op hoogte tijdelijk wat warmte doorschuift. Dat is erg mooi want dan blazen ze gewoon de dalafdalingen vol kunstsneeuw en vervolgens knapt het volgende koufront alles boven weer netjes op. Veel schade is er sowieso niet meer in dit jaargetijde. De zon heeft gewoon geen kracht meer. Mooie vooruitzichten dus!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.