zellgif2101

Het is gewoon een droomperiode in de Alpen. In Zell am See Kaprun onttrekt een dunne laag mist het meer aan het zicht. Er is nergens bewolking en ook helemaal geen vliegtuigsporen (laatst weer iemand ontmoet die over die chemtrail-onzin begon). ’s Nachts was het ook spectaculair: de mistlaag reflecteerde zoveel licht dat je de sterren amper zag.

sterren2101

Ter vergelijking even een plek met alleen zwak maanlicht. Wat een sterrenhemel!

wilderkaiser2102

Roger stond in de Kitzbüheler Alpen vanochtend te laat op om de sterren te zien. Maar hij stuurde wel dit plaatje van de Wilder Kaiser!

tauplitz_lawinenstein_2017-01-21_07-39

De hele Alpen zijn strak blauw momenteel. Hierboven Die Tauplitz vanochtend. En hieronder nog eentje…tauplitz_lawinenstein_2017-01-21_07-39a

Springen we naar de Franse Alpen… alpedhuez2101

Een schitterend panorama in Alpe d’Huez! De bedjes rechts zijn erg uitnodigend!

sierranev2101

Sneeuw hebben we in Noord-Afrika en Spanje vandaag. Zo zien we ook op de webcams van de Sierra Nevada.geenneerslag

Verder is het “uitzichtloos” momenteel qua sneeuwval! Het is winter en tot de mogelijke dooiaanval volgende week vrijdag gebeurt er niks. Kode nachten. Aangename dagen. In het hele neerslagloze gebied.

 

dooiaanval

Hier de dooiaanval in de huidige berekening. Gaat die ook slagen?

Schermafdruk 2017-01-20 21.45.49

De pluim van het Eropese model had gisteravond ineens een “baard”. Je zou toch denken dat de kans op falen van de dooiaanval veel groter is geworden.

Schermafdruk 2017-01-21 09.27.00

Daar horen ook weer sneeuwkansen bij. We gaan het zien.

ensgfs2101

Het Amerikaanse model heeft enkel één Petertje. Maar wel op hetzelfde moment. De kans is – ook klimatologisch – altijd klein dat zo’n vorstperiode een hele maand aanhoudt. Maar zeg nooit nooit. Voor de Alpen lijkt de dooiaanval als hij doorgaat ook verzachting te brengen. En mogelijk lichte sneeuwval. Een grote dump is nergens te bekennen.

ijsbericht

 

Leo tipte ons vanochtend nog dat de ijsberichten voor de scheepvaart terug zijn op Teletekst. Precies bij mij om de hoek op de Naernasche vaart is er en vaarverbod en op het Kanaal Alkmaar – Kolhorn is er veel hinder van het ijs. Deel je natuurijsberichten in de reacties ajb! Vanmiddag een update daarmee.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

58 reacties

Gesloten voor reacties.