De VVV van de toekomst is een plek waar toeristen binnenlopen voor gratis koffie om ter plekke hun verhaal te doen. Zo doe ik dat nu bij de VVV Les Menuires met dit raam links naast me. Die grote flat op de achterrond heeft eind jaren zestig echt een architectuurprijs gewonnen en met die gloed van de zon op de ramen zie ik het ook. Ik vind het net als een basis op mars. Die flats zijn ook helemaal niet het probleem van een dorp als Les Menuires. Het probleem zijn de “idioten” die er dan achteraan komen en die dan iets met die gekke ronde bogen gaan doen die je op de foto ziet. Zo gaat de eenheid verloren en krijg je een onooglijke potpourri aan bouwstijlen.    

Ik heb het klimaat en meteo congres even verlaten omdat vanochtend het zwaartepunt op het eerste ligt, terwijl het gisteren nog over spannende projecten met betrekking tot sneeuw en meteorologie ging. Natuurlijk was ik gebleven ware het niet dat ik zoek moest naar betere Wifi om jullie dit bericht te bezorgen. Ik heb het de categorie “Elfstedentocht” meegegeven. Gewoon om te laten zien dat dat kan. Dat wij allemaal de baas tussen onze oren zijn. Als ik vandaag met Elfstedenkoorts wil rondlopen dan kan dat gewoon ongeacht wat het weer of de weermodellen doen. Het is een heel positief woord “Elfstedentocht”. Voor mij dan. Als ik het 20 keer tegen mezelf zeg, word ik er echt vrolijk van. Misschien jij ook. Of je hebt een ander woord. Sachertorte misschien of Wiener Schnitzel. Probeer het eens…. dat heet NLP of ook zelfhypnose. Poffertjes. Ook een mooi blij woord.

Cliffhanger Amerikaans model

We hoeven onszelf niet te hypnotiseren voor bovenstaande cliffhanger van het Amerikaanse model. Die is er gewoon. Dat we nu al tot 31 december kijken zeg. Tjonge gaat dat hard. Maar de winter ligt gewoon op de loer. Er is de komende twee of drie weken een interessant spel gaande tussen pittige depressies uit het westen en het Russische hoog. En enkele keer fietst het Azorenhoog erdoor heen om al dan niet via Groenland Scandinavië weer te gaan oppompen.

Cliffhanger Europees model

Het einde van het Europese model rond Kerst laat zien waar we ook een beetje bang voor moeten zijn. Toch een vorstgrens in de Alpen die regelmatig rond de 2000m kan bivakkeren. Alleen als er voldoende blauw de oceaan op getrokken wordt, gaat die sneeuwgrens omlaag. Blijft hij hoog moet je maar hopen dat de Alpen droog blijven zoals in de situatie hierboven. We zitten dit weekeinde dan even in het hoogtepunt van het eerste mooie wintermoment in Europa. De nachtvorst is tegen gevallen in de Lage Landen. Misschien is de sneeuw morgenochtend leuk. Gaan we samen zien. Ik overnacht bij m’n oom in Bern, maak daar morgenochtend een weerbericht, en rij dan naar het vaderland.

Ensemble zuidkant 1600m

Goed. Is er voor de zuidkant nog leuk nieuws? Vandaag de wereldbeker downhill Val Gardena dus afstemmen op Eurosport of Duitse TV. 11.45u zie ik in het programma. 18 en 19 december doen de dames in Val Gardena hun onlangs in Val d’Isère afgelaste wedstrijden. De mannen Super-G was gisteren al… Svindal won net als in 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=ibW87jdtqzs

Hij won op 5 honderdste van een seconde voor de Zuid-Tiroler Innerhofer die ik afgelopen winter in april sprak na zijn (natuurlijk) winnende deelname aan de Gardenissima. Kijken dus om 11.45u!

Ensemble Franse Alpen 1800m

En hier in de Franse Alpen? Geen nood voor geen enkel skigebied zo hoog als Les Menuires. Drie sneeuwfases nog tot in de kerstdagen. Vooral ook niet té koud. Want dat kun je hier natuurlijk ook hebben met kerst.

Ensemble Oostenrijkse noordkant 800m

Tja en dan thuis in Oostenrijk. Regen voor kerst is denkbaar tot 1500m. Een afkoeling en sneeuw tot in de dalen tijdens kerst is waarschijnlijk. Witte kerst dus. Daar wel.

Alleen de GFS Para houdt de sneeuw en kou nog in de buurt vanochtend. Groot deel van Duitsland een Witte kerst en dan op oudjaarsdag Koning Thialf weer aan zet. Maar het bestaande GFS doet daar dus nog niet aan mee…. waar is in die run de kou gebleven? Niet in de Verenigde Staten. Daar zeker ook een slappe winterfase…. maar wat zien we in Azië nadat ons net was opgevallen dat het zo koud is in China momenteel…

Ensemble Bejing

Maar eens op het ensemble voor Bejing geprikt. Dat duikt de 22e toch wel weer serieus dieper de winter in met een waanzinnig klapstuk van de hoofdrun op oudjaarsdag.

Krankzinnige meteofiction cliffhanger Azië

Dat ziet er zo uit op de kaart. Die straalstroom hangt ver naar het zuiden zeg! Niet te filmen. En dan dat sneeuwdek in deze berekening. Dan heb je al een serieus albedoeffect waarbij de zon op het hele immense continent weinig meer in de melk te brokkelen heeft. En hoe vaak was het al -20ºC in Bejing? Zullen we daar dan maar de huiskamervraag van maken? Fijne zaterdag allemaal.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

60 reacties

Gesloten voor reacties.