2015-01-16_2004

Eigenlijk is alles over Charlie wel gezegd in het ochtendweerbericht van Frederic. Toch altijd weer hulde hoe mooi hij e.e.a. verwoordt. Als ik nog 12 was ,dan had ik Frederic graag als leerkracht gehad. Duidelijke en zuivere berichten. En de bovenste pica is het radarbeeld van 8 uur vanavond. Zoals je ziet is Charlie lekker “z’n werk” aan het doen. Toch zie je hier en daar nog wat blauwe plekken. Dit betekent dat regen een beetje de spelbreker is. De sneeuwgrens ligt rond de 1500 meter op het ogenblik. In sommige geologisch gunstig gelegen stuwingsdalen wellicht iets lager. Helaas laat mijn laptop mij vanavond in de steek doordat hij ongeveer alles aan het updaten is wat er maar te updaten valt. Vandaar deze late late late avondupdate.

zondag 18012015

Het enige wat specifiek veranderd is, zijn de hoeveelheden sneeuw die er gaan vallen. De nieuwe GFS berekend ineens 50 centimeter minder in de avondrun. In de vorige runs was dit nog steevast 1.5 meter. Nu nog maar één meter. Tja….één meter sneeuw. Waar hebben we het over. En de Franse Alpen vangen gewoon ook lekker 30 centimeter. En de EC laat vanavond niet meer dan een 1/2 meter toe aan de zuidkant voor Charlie. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Nowcasten en morgenochtend maar eens kijken wat de accumulaties zijn.

zondag 18012015 groot

En dan na het weekend berekent de GFS een herhaling zoals we dat vorig jaar gezien hebben. Met op donderdag wederom een dump aan de zuidkant. Die gaan we dan Auke noemen. Maar het is allerminst zeker of dit gaat gebeuren. De prognose is dat de uitlopers van een laag, dat zondag nog bij de punt van Groenland ligt, koers gaat zetten richting de Middelandse zee. Doordat de lucht zeer instabiel is en dan boven het warme water van de MZ komt ontstaat een Genualaag op woensdag. En dat brengt dan nieuwe sneeuw voor de zuidkant een dag later. En op weg richting de MZ worden ook de noordwestelijk Alpen voorzien van een nieuwe laag poedersuiker. Gewoon een beetje schudden met de bus, meer zal er niet in zitten.

pluim liv 16012015

En het nieuwe sneeuwmoment voor de zuidelijk Alpen is dan ook mooi in de pluimgrafiek te zien, prikpunt Livigno. Alleen is de hoofdrun wel een “Einzelgänger”. Totaal geen ondersteuning in het ensemble. Dat dit scenario uitkomt is dus niet heel waarschijnlijk.

vrijdag 23012014

En het grappige is dat de EC hetzelfde scenario precies 2 dagen later berekent, alleen dan vanuit een geheel andere constellatie. Het laag boven de punt van Groenland en zijn uitlopers, waarover ik zojuist sprak, verpieteren bij de EC een beetje onderweg. Ook hier wordt de noordwestelijke Alpenboog voorzien van een laagje sneeuw. Echter,  op donderdag ontwikkeld zich nabij IJsland wel een laag dat zichzelf dan Europa indrukt.

sneeuwWEUdond2201

We zitten dan natuurlijk wel ver in de volgende week, maar dit scenario heb ik de afgelopen runs vaker gezien. En het Europese model is de laatste periode onwaarschijnlijk sterk met z’n berekeningen. Terwijl de nieuwe GFS nog ff op stoom moet komen. Dit model is nog steeds springerig, daar waar de ECMWF uitermate consistent is.

maandagochtendspits gfs

En hoe kun je duidelijk maken dat de modellen het zelfs op korte termijn niet eens zijn. Dit doen we dan aan de hand van de ochtendspits in Nederland voor aankomende maandag. Bij de GFS geen centje pijn. Dus iedereen kan de wekker op de normale tijd zetten. Geldt natuurlijk niet voor de pensioenadoos. En onze Belgische zuiderbuur, met name de Walloon (of is het Walloniër?) zou ik adviseren om wat eerder op te staan.

maandagspits ec

Bij het Europese model lijkt het mij verstandig om de wekker een pietsie eerder te zetten want die berekent sneeuw voor maandagochtend in Nederland. Kwestie van timing en een wereld van verschil op de korte termijn. Hoe snel komt het front door?  Ik zet mijn muntjes op de ECMWF. Laat de roulette maar draaien.

Ik ga nu naar de laptop dokter en wens iedereen een fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

55 reacties

Gesloten voor reacties.