Ik kom niet zo vaak in de achterhoek maar zou toch graag eens een rondje rijden op KonwéSkate asfalt. In 1999 als hoofdredacteur van het tijdschrift Inline skater al eens in asfalt gedoken en me altijd afgevraagd waarom we in Nederland geen kilometerslange landschappelijk schitterende skeelerbanen aanleggen. Zeg maar fietspaden maar dan met… KonwéSkate. Welke vraagtekens je ook bij de politiek n andere zaken mag stellen, wat echt jaar in jaar uit beter wordt zijn materialen. Behalve als de politiek zich er weer mee bemoeit en mijn dochter me moet vragen of ik uit Oostenrijk plastic rietjes kan meenemen, omdat ze gek wordt van de vies smakende papieren rietjes in Nederland. Maar ai: Oostenrijk is ook EU en ook hier heb je infantiele symboolpolitiek en zijn plastic rietjes verboden. Terug naar de superieure materialen van de schaatsbaan in Winterswijk. Niet alleen fantastisch asfalt maar dankzij een speciale isolerende onderlaag van celbeton kun je hier al met één nacht vorst een ijsbaan opspuiten.   

Gaan we dat redden begin april in Winterswijk? Ja er is en kleine kans op nachtvorst rond 7 april. De hoofdrun is wat zachter. 10 april ’s middags onder de 10 graden maar verder toch mooi in de dubbele cijfers. De soep wordt misschien niet zo koud gegeten als ze wordt opgediend.

Grappig: ik heb net ontdekt dat Wetterzentrale ook een “extended” ensemble heeft waarbij de 30 lijntjes nog 2 weken doorlopen nadat de hoofdrun stopt. En die was al 2 weken. Dus kunnen we nu een maand vooruit kijken in en ensemble. Leuk voor de volgende vorstperiode. Vanaf medio april echt geen vorst meer.

Het Europese model heeft een pluim met een vork rond 5 april met een aangename tak en een zeer frisse tak. In Arizona in Amerika heb je al en tijdje aangename temperaturen nu en is ook het aantal covid gevallen gekelderd. Deze Amerikaanse staat heeft nu, na Texas en Mississippi en anderen, per direct alle maatregelen opgeschort en zelfs afstand houden veranderd van een gebod naar een advies.

We blijven even in Winterswijk en kijken naar de kansen op sneeuw. Tussen 5 en 13 april zijn er significant sneeuwkansen. We moeten echt even dichterbij komen om het definitief te zeggen.

Er zijn eigenlijk 2 kansen: of de sneeuw schiet over Ierland heen de oceaan op of…

…. het komt recht over ons heen. Dit is de GFS18 van gisteravond en….

Dit was de run van gistermiddag. Het is echt loves me – loves me not etc van run tot run. Maar nu eerst snel naar de 20ºC!

Categorieën: Leuk verhaal

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Hajo · 28 maart 2021 op 21:52

Carl · 29 maart 2021 op 14:23

Volgende week zit ik in de Ardennen. Laat maar

  Kirsten_DL · 29 maart 2021 op 15:50

  Wat laten ? Sneeuw en vorst of warmte ?
  Maakt mij persoonlijk niet uit, Ardennen zijn altijd prachtig.

  Carl · 29 maart 2021 op 21:55

  Sneeuwen, icoontjes worden niet overgenomen.
  Geef toch 10-15cm

Gesloten voor reacties.