Iedereen kent de momenten waarbij je het gevoel hebt dat je nekharen overeind gaan staan. Een moment waarop je weet dat er iets loos is, maar in eerste instantie niet direct precies weet wat. Dit gevoel kan dan een goed of een slecht teken zijn. Op dit moment heb ik zelf zo’n moment dat alles te maken heeft met de sneeuwval voor morgen en overmorgen in Oostenrijk. Op het eerste gezicht lijkt het front dat morgen tegen het eind van de middag de Noordkant van de Alpen bereikt namelijk zo onschuldig als een baby in zijn wieg. Maar is dit wel het geval?

 
Bovenstaande kaart lijkt misschien wat ingewikkeld, maar is dat stiekem niet. Wat je ziet is het stromingspatroon in de atmosfeer op grofweg 5km hoogte. Als we naar de omgeving van Oostenrijk kijken zien we dat de witte lijntjes bijna compleet noord-zuid georiënteerd zijn met een stromingsrichting naar het zuiden toe. Oftewel Nordstau.
 
Als we in bovenstaande ENS grafiek naar de bovenste lijn kijken, welke de temperatuur op 1500m weergeeft, zien we een forse daling in de komende 48uur. Koude lucht is sneller verzadigd. Oftewel zal eerder uitsneeuwen. Wat we dus naar alle waarschijnlijkheid weer gaan zien vanaf morgen is de zogenaamde spons die wordt leeggeknepen tegen de Alpen. In de bekende Nordstau gebieden zal het dus flink gaan doorsneeuwen vanaf het eind van de middag. Hoewel veel modelberekeningen niet meer dan 5 a 10cm verse sneeuw geven kan er op verschillende plekken aan de Oostenrijkse noordkant een flink pak bij gaan vallen. Hoeveel dan? Reken op uitschieters van 20 tot 40 centimeter. Een mooi gebied om in deze situatie in de gaten te houden is Die Tauplitz en natuurlijk de Arlberg. Hoewel dit keer voor de Arlberg geen hoofdrol weggelegd lijkt te zijn aangezien de meeste sneeuw toch Oostelijk van Innsbruck wordt verwacht. Houd vooral de webcams in de gaten. En voor de vakantiegangers; hou ons alsjeblieft op de hoogte!

Om af te sluiten nog een serie prachtige uploads van de Bizztravel Sneeuwhoogte App die de afgelopen twee dagen zijn binnen gekomen.

[fbphotos id=551930388174504]


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

5 reacties

Gesloten voor reacties.