obertauernp46
Wil je echt sneeuwzeker zitten deze winter met echte sneeuw en niet dat van de sneeuwkanonnen? Ga dan voor de zekerheid naar Obertauern. Volgens onderzoek is de meest sneeuwzekere wintersportplaats Obertauern. Met een gemiddelde van 264 cm sneeuw staat deze plaats op nummer 1 van de lijst. Op nummer 2 en op 25% achterstand staan de gebieden rond de Arlberg zoals Zürs met gemiddeld een pak sneeuw van 197cm. Deze metingen zijn gedaan in de afgelopen 30 jaar wat dus een realistisch beeld geeft van de gemiddelde sneeuwdekens. Zie overigens hier de webcam momenteel. lekker duimpje daar hoor.

maxschneehoehen_obertauern_1740m_1908-09_bis_2015-16-1024x724

Zoals je hierboven kunt zien ligt de extremen in het jaar 1966-1967 met een sneeuwhoogte van 470cm en seizoen 2001-2002 met een dek van 430cm. Een andere extreme negatieve uitbijter is de 66cm in het seizoen 1938-1939. We zien aan de berichten van afgelopen dagen dat we de goede kant opgaan. Zou het streepje van dit seizoen ook weer boven de 300cm uitkomen. Als ik naar deze statistiek kijk zit hij eraan te komen.

Om de top 4 even af te maken. Op nummer 3 staat met 167cm Dienten am Hochkönig en op 4 Hochfilzen met gemiddeld 130cm per seizoen.

img_2258

img_2272

Waarom heeft Obertauern dan ook zoveel sneeuwkanonnen staan als het zo sneeuwzeker is. Dat antwoord is eigenlijk heel gemakkelijk. Zodra het eind oktober al een beetje gaat vriezen willen ze een zo perfect mogelijke ondergrond maken zodat de natuursneeuw er het beste houdbaar blijft tot einde seizoen. Kunstsneeuw is een stuk compacter dan natuursneeuw en het smelt ook een stuk langzamer weg zodat de pistes dus langer begaanbaar blijven. Er zijn vele gebieden die door de sneeuwkanonnen hun seizoen hebben kunnen verlengen. Afgelopen donderdag is er dus al een mooie ondergrond gevormt voor de sneeuw die nu gevallen is. 16 november wil Obertauern haar deuren openen voor het wintersportend publiek en reken maar dat ze dat gaan halen.

img_2259
Omdat Obertauern natuurlijk een toeristische bestemming is en er duizenden mensen iedere dag weer de piste afschrapen is het natuurlijk mooi dat er kanonnen langs de pistes staan om het ‘aan te vullen’. En wat is dan de conclussie die we kunnen trekken wanneer we toch weer naar de grafiek kijken? Er ligt altijd genoeg sneeuw dus in Obertauern en daarmee vele andere gebieden. Is het heel misschien zo dat we gewoon te verwent zijn geraakt? Dat we met minder geen genoegen nemen? Dat we de perfecte pistes willen hebben omdat we er al genoeg voor betalen? Ik denk het eerlijk gezegd van wel! Wat jullie?

 


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

1 reactie

Gesloten voor reacties.