zwartijs

De weerkaarten hangen als een versleten LP in een vaste groef van teflonweer zoals ik het heb genoemd. De vraag is: waar komen we in terecht als deze oude LP uiteindelijk onvermijdelijk wordt weggeflikkerd? Sinds gisteren hebben we daar ook weer een Scandihoog scenario bij! Kijk maar eens mee…

scandihoog2812

Sneeuw in de Alpen – zwart ijs in de Lage Landen

scandihoog2812_minima

Vorst in de Lage Landen met Scandihoog

scandihoog2812_850

De kou op 1500m hoogte

scandihoog2812_500

Zeer stevig “warm” hoog

De laatste kaart is het meest hoopvol. Want gek genoeg heb je voor stabiele kou een warm hogedrukgebied nodig. Een koud hogedrukgebied is namelijk dun in km’s hoogte en wordt zo weggeblazen door nieuwe oceaandepressies. Een warm hoog daarentegen is lekker dik. Vele kilometers. Aan de grond met een inversie zeer koud. En zorgt qua ligging voor transportkou onderlangs uit Siberië. Dat zien we nu allemaal schitterend klaar liggen op deze fantasiekaarten. In de Amerikaanse verkiezingsstrijd noemen ze zo iets een path to victory. Zo van: niets is zeker… maar langs deze route is een overwinning van Koning Thialf mogelijk.

canada1

Of het gaat lukken hang af van iets wat al erg stabiel in de berekeningen zit. In Amerika steekt langs de oostkust over kerst een sterke zuidenwind op die een regenfront naar Noord-Canada gaat brengen. Je ziet de regen bijna de punt van Groenland bereiken. Uniek met kerst natuurlijk! Sowieso ontstaat uit de schering tussen Arctische kou en die warmte over Canada een grote rondtollende depressie die met yin en yang natuurlijk sneeuw naar diezelfde oostkust gaat brengen. Waar wij op moeten letten is wat er aan de rechter bovenrand van de kaart gebeurt want dat is wat vanuit het westen naar Europa komt zetten….

canada2

Je ziet het: het is een push van kou… die als sneeuw naar de Alpen kan doorzetten… tenzij het hoog aan de rechterkant op de kaart het voortouw neemt om bij ons een Scandihoog te gaan vormen… hoog en laag dansen een tango en je weet gewoon niet wie welke voet het eerst naar voren gaat zetten.

18uscenario

Het model flipflopt nu nog tussen het scenario van de 18u run (gisteren middernacht) hierboven en dat van de avondrun en nu ook de ochtendrun met de Scandihoog kaart helemaal bovenaan. Beide oplossingen hangen rechtstreeks samen met die bizarre zuidenwind over de Amerikaanse Oostkust. Voor de Alpen zit in beide oplossingen sneeuw. Op de kaart hierboven natuurlijk meer dan met het Scandihoog. Zuidkantgangers hebben misschien meer nut van het Scandihoog. Natuurijsschaatsers hebben geen twijfel. Die duimen maar voor één ding! Het is nog te veel glad ijs voor een boude voorspelling. Maar ik zit er wel bovenop!

spring_heavenly_brings_sunshine_bikinis_snowboarding_2_98018

Voor wie het gemist had vanochtend: de eerste vakantieweek lijkt echt op één bewolkte dag na (alleen maandagmiddag) puur zonnig te worden… hier dat Alpenweerbericht.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

38 reacties

Gesloten voor reacties.