zwartijs

De weerkaarten hangen als een versleten LP in een vaste groef van teflonweer zoals ik het heb genoemd. De vraag is: waar komen we in terecht als deze oude LP uiteindelijk onvermijdelijk wordt weggeflikkerd? Sinds gisteren hebben we daar ook weer een Scandihoog scenario bij! Kijk maar eens mee…

scandihoog2812

Sneeuw in de Alpen – zwart ijs in de Lage Landen

scandihoog2812_minima

Vorst in de Lage Landen met Scandihoog

scandihoog2812_850

De kou op 1500m hoogte

scandihoog2812_500

Zeer stevig “warm” hoog

De laatste kaart is het meest hoopvol. Want gek genoeg heb je voor stabiele kou een warm hogedrukgebied nodig. Een koud hogedrukgebied is namelijk dun in km’s hoogte en wordt zo weggeblazen door nieuwe oceaandepressies. Een warm hoog daarentegen is lekker dik. Vele kilometers. Aan de grond met een inversie zeer koud. En zorgt qua ligging voor transportkou onderlangs uit Siberië. Dat zien we nu allemaal schitterend klaar liggen op deze fantasiekaarten. In de Amerikaanse verkiezingsstrijd noemen ze zo iets een path to victory. Zo van: niets is zeker… maar langs deze route is een overwinning van Koning Thialf mogelijk.

canada1

Of het gaat lukken hang af van iets wat al erg stabiel in de berekeningen zit. In Amerika steekt langs de oostkust over kerst een sterke zuidenwind op die een regenfront naar Noord-Canada gaat brengen. Je ziet de regen bijna de punt van Groenland bereiken. Uniek met kerst natuurlijk! Sowieso ontstaat uit de schering tussen Arctische kou en die warmte over Canada een grote rondtollende depressie die met yin en yang natuurlijk sneeuw naar diezelfde oostkust gaat brengen. Waar wij op moeten letten is wat er aan de rechter bovenrand van de kaart gebeurt want dat is wat vanuit het westen naar Europa komt zetten….

canada2

Je ziet het: het is een push van kou… die als sneeuw naar de Alpen kan doorzetten… tenzij het hoog aan de rechterkant op de kaart het voortouw neemt om bij ons een Scandihoog te gaan vormen… hoog en laag dansen een tango en je weet gewoon niet wie welke voet het eerst naar voren gaat zetten.

18uscenario

Het model flipflopt nu nog tussen het scenario van de 18u run (gisteren middernacht) hierboven en dat van de avondrun en nu ook de ochtendrun met de Scandihoog kaart helemaal bovenaan. Beide oplossingen hangen rechtstreeks samen met die bizarre zuidenwind over de Amerikaanse Oostkust. Voor de Alpen zit in beide oplossingen sneeuw. Op de kaart hierboven natuurlijk meer dan met het Scandihoog. Zuidkantgangers hebben misschien meer nut van het Scandihoog. Natuurijsschaatsers hebben geen twijfel. Die duimen maar voor één ding! Het is nog te veel glad ijs voor een boude voorspelling. Maar ik zit er wel bovenop!

spring_heavenly_brings_sunshine_bikinis_snowboarding_2_98018

Voor wie het gemist had vanochtend: de eerste vakantieweek lijkt echt op één bewolkte dag na (alleen maandagmiddag) puur zonnig te worden… hier dat Alpenweerbericht.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

38 reacties

Gesloten voor reacties.