Regelmatige bezoekers van WSWM weten dat we momenteel in een zonneminimum zitten en dat dat dikwijls de jaren zijn waarop de winter keihard kan toeslaan in West-Europa. Dat weten we toch uit analogie met het verleden. Regelmatig denken we hierbij terug aan de serie koude winters van vorig decennium die in 2008 begon. Maar hoe zat het met die vorige zonneminima? Wel, de vijf laatste Elfstedentochten bijvoorbeeld werden elk in zo’n zonneminimum gereden. Zou er er link zijn? Met grote waarschijnlijkheid: ja!

Laten we eens kijken naar die laatst gereden Tocht der Tochten. Wat was de aanloop ernaartoe? Zijn er gelijkenissen met de huidige weerkaarten? Het weercafé ging op onderzoek. En verrassend … de weerkaarten en ontwikkelingen van toen leken hard op de huidige! Hier zie je bijvoorbeeld de kaart van vandaag met die van 27 november 1996. Ook toen zaten we met een aflopend Scandihoog.

En ook toen kwam de west er even in rond de maandwisseling. Een zeer gelijkaardige setting met wat we de komende dagen te verwerken gaan krijgen. Begin december 1996 werd het ook in de Alpen weer even warm …

… gevolgd door toenemende hogedrukactiviteit en stuurloze depressies die door het gebrek aan schwung in de straalstroom niet wisten waar naartoe.

Maar dat was nog niet het begin van de bittere kou van rond de jaarwisseling. Nee, West-Europa kwam verderop in december af en toe nog in een zuidwestelijke stroming terecht.

 

Pas enkele de dagen voor Kerst sloeg koning winter keihard toe.

Gaat dit patroon zich herhalen? Wie weet. Elk jaar is sowieso anders, maar de Paralèlle van GFS06 toverde deze middag in ieder geval bijzonder mooie kaarten uit haar hoed voor de verre meteofictie. Spannend! Erg benieuwd naar de avondruns zo dadelijk. Volg het hier in de reacties! En om 21h00 komt Hajo weer met een live-video op facebook.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

60 reacties

Gesloten voor reacties.