Die Tauplitz
Lees verder >

Een vakantie bestemming met veel rust. Wandelwegen door schitterende bloemenweiden vol met, fietsroutes en uitdagende trails voor mountainbikers.

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Gaan we Elfstedenwinter ’96-’97 achterna?

check ook eens

60 Reacties

 1. Hajo schreef:

  Leuke analogie!!!

 2. Jan van soest schreef:

  Zeker leuk en verassend wat die modellen steeds weer uit de hoge hoed toveren!
  Ene moment winter, dan weer kwakkelen, dan weer teflon, dan weer winter en dat dan binnen een paar dagen tijd. Het geeft niet echt een gevoel van betrouwbare modellen maar gezien de voorspellingstermijn kan dat natuurlijk ook (nog) niet.
  Dan maar lekker drommen van de modellen en de analogieën met andere winterjaren.
  Laat de vlinder haar werk maar eens doen…..fladder……….chaos………winter?

 3. Snowfever schreef:

  Ik wil jullie even een compliment maken! Elke dag worden we verrast met soms wel 3 of vier updates. Nu nog hopen dat we echt in de aanloop zitten van een mooie winter. Ik blijf het hierrrrrrrr volgen!

 4. kristof schreef:

  Prachtig heriner nog me eerste schaatstocht op de dames vaart -5 overdag was toen 16.Uitzicht was prachtig door de aangerijpte mist op bomen zoals ne winters schilderij tafreel,mooi gedaan@Frederick merci voor de flashback.

 5. Stefan Kaptein schreef:

  Waar kunnen we tekenen voor dit scenario?

 6. Arno schreef:

  Beste weermannen en weerdame 🙂 dikke pluim voor jullie berichtgevingen elke dag !
  Helaas lijd mijn werk er wel onder 🙁 omdat ik elk half uur op wswm zit te kijken of er iets nieuws bij staat ….
  op naar een spierwitte kerst in Westendorf 🙂

 7. Klaassie schreef:

  Wederom prachtig werk geleverd! Duimen voor dit scenario. Heb afgelopen weekend een aanvraag voor inschrijving Elfstedentocht de deur uitgedaan. Hiecgaaf zou dit zijn…!

 8. Marcel www.weerstationluyksgestel.nl schreef:

  Hey,
  laat die winter maar komen met veel zon en sneeuw.
  Hoop een keer met mijn drone het luchtruim te kunnen kiezen met mooi besneeuwde landschappen.
  Een beetje oefenen voor de wintersport op 9 maart naar Gargellen.

  fijne avond allen

  Marcel
  http://www.weerstationluyksgestel.nl

 9. Skiwi schreef:

  GFS12 is weer drama: WC ohne ende…

 10. Roy schreef:

  Ik heb even gauw de GFS12h bekeken maar ik voorspel de 1e klaagmuur binnen een week! Prik m maar alvast op 3 december. Gisteren stond er nog een vergoeding op voor die regen, met rond Sinterklaas weer mooie sneeuw maar die is binnen 24 uur spoorloos verdwenen. Nee ik ben voorlopig nog niet enthousiast of het ECMWF moet met iets leuks komen straks!

  • Roy schreef:

   Update: GFS ensemble 12h (West-Alpen) laat toch nog een kleine kans zien dat het weer omkiepert rond 5 december. Er zijn nog altijd leden die naar beneden duiken. En 2/3 december tja.. wordt even door de zure appel heen bijten. Ik ben benieuwd naar de visie van Hajo en kijk mee 21.00. 🙂

 11. Frederic schreef:

  Net zoals de Para van GFS06 is ook de Para van GFS12 lekker in de meteofictie:

  • Hans schreef:

   Vanaf 5 dec. veel hoogjes rond de noordpool tot wel 1055 hpa waardoor de kou onze kant kan komen……………. toch wel lekker weer die Para.

   [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gfsnh-0-360-27-11-2018.png[/img]

 12. Cleven schreef:

  Ik vraag me soms weleens af hoeveel sneeuwliefhebbers uit ons landje nou echt met de
  kerstvakantie richting de Alpen trekken voor op de latten te staan. Heeft iemand een idee?
  Ook met de vergelijking met de krokusvakantie, want die is volgens mij velen malen drukker
  door de hoge sneeuwzekerheid.

  • joke,riederalp schreef:

   Bij ons in Riederalp is de krokus meestal drukker met nederlanders, maar de kwaliteit van de sneeuw vind ik beter met kerst. Er moet natuurlijk wel genoeg gevallen zijn maar op een enkele uitzondering na zit dat meestal wel goed.
   Donderdag ga ik weer naar huis(riederalp) dan zal ik weer live jullie op de hoogte houden.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Goeie vraag Cleven..

   Vraag me sowieso af hoe e.e.a. gemeten wordt omdat zowel wij als veel vrienden van ons direct de accommodatie boeken, dit via Duitse/Oostenrijkse organisaties doen of zelf een chalet/appartement hebben.

   Overigens, ons overnachtingsadres in Duitsland zit evenals de accomodaties in de buurt de 21e december tjokvol met Nederlanders. Dit evenals andere jaren en ook veel families (3 generaties)…

   Maar ongetwijfeld is dit de rustigste vakantieweek tijdens de wintersportperiode…

  • nils schreef:

   Ik heb ondanks de minder dikke laag toch echt de beste sneeuw in de kerstvakanties gehad. Op één keer na zijn we de laatste 12 jaar in beide vakanties op wintersport geweest (bizar eigenlijk)
   Ook hebben we juist tijdens de krokus de koudste vakanties gehad!!
   Maar mijn tip voor iedereen; ga niet met kerst!!

   • Jopie schreef:

    Waarom? Ik begrijp dat de sneeuwzekerheid beperkter is. Maar kies dan voor last minute.

    • nils schreef:

     Goed lezen Jopie! Ik som allerlei voordelen van de Kerstvakantie op en eindig met “ga niet”
     Want het is nu nog lekker rustig…
     En inderdaad, nog niets geboekt maar we gaan vast wel weer straks.

  • Ik i.i.g. zeker niet/nooit tijdens kerst. Simpelweg omdat de kans dat er effectief voldoende sneeuw ligt veel te gering is.
   Ik wacht liever tot net voor krokusweek omdat er dan ‘ normaal ‘ gesproken (op enkele uitzonderlijke jaren na) wel ruim voldoende sneeuw aanwezig is.

   PS deze discussie hebben we al tig keer gevoerd en daaruit kwamen vaak geen leuke conversaties terecht. 😉

   • nils schreef:

    Geen discussie hoor Kirsten!
    Wij gaan standaard met de Krokusvakantie, wat we vooraf boeken. Altijd voldoende skisneeuw maar niet altijd in het dal. De PDS dalen zijn vaker groen!
    Kerst is een last minute presentje wat we graag uitpakken als er sneeuw ligt maar we zijn ook 2 keer over witte banen door het groene landschap gegaan onder een fantastisch zonnetje…

 13. Hans schreef:

  Leuk zo’n terugblik Frederic. Komen we misschien eindelijk eens achter het grote geheim………. of het weer ook een geheugen heeft ???? 😉

 14. Hajo schreef:

  Ik moet de para nu wel meenemen in de video straks!

  • Hans schreef:

   Zou eens tijd worden 🙂
   Serieus, bespreek je GFS Para niet omdat bijv. Wetteronline gekoppeld is aan (nog oude) GFS en de Para (nog) niet??

   • Martijn sonnenberg schreef:

    lijkt me dat de para het (intrinsiek) beter moet doen dan de gfs hoofdrun, anders hoeft hij hem niet te vervangen… maar weet niet of die ook in wetteronline zit

  • Hans schreef:

   Trouwens, wanneer neemt Para het over?

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Uhh, het is ongetwijfeld al eerder benoemd… waar kan ik die para raadplegen en is deze effectief beter gebleken op de middellange en lange termijn..?

  • Martijn sonnenberg schreef:

   De Para is een soort beta-versie voor de nieuwe update van de hoofdrun toch? wordt daar nog aan gesleuteld of draaien ze die nu alleen nog als proef om te zien of hij niet crashed en zo?

   • Jopie schreef:

    En de PARA geeft al dagenlang op een enkele uitzondering aanmerkelijk koude oplossingen in vergelijking met de “gewone”GFS”. Dat kan geen toeval zijn. Maar. Waar komt dat door????Ik ga uit dat het datamateriaal waar beide modellen uit putten hetzelfde is maar dat kennelijk de weging anders is. Wie weet waar dat aan zou kunnen liggen?

    • Roy schreef:

     Ik geloof dat het voornamelijk ligt aan de update die het rekensysteem krijgt maar helemaal zeker weet ik het niet. Die informatie is ook bijna niet te googlen. De vorige Paralelle heeft ook best lang naast de ‘oude’ oper gedraaid voor dat deze de operationele run heeft vervangen..

 15. Henrik schreef:

  Mooie vergelijking! Hopelijk gaat het nu ook zo als is die kans natuurlijk klein, het weer heeft geen geheugen. De winter van 97/98 was na de Elfstedentocht ook voorbij dacht in en presteerde niet veel meer in januari en februari (maar een E tocht is natuurlijk al een topprestatie dus ik zou ervoor tekenen).

  De parallel is eerlijk gezegd wel een van de weinige leden die mooie dingen laat zien en dan ook nog eens ver in meteofictie. De oper en ook het gemiddelde zien er 10 dagen vooruit nog steeds vrij kansloos uit, met een hogedrukgebied boven Spanje/Frankrijk/MZ tot 240 uur.

  • Ab schreef:

   Komende 10 dagen hoef je ook niet veel te verwachten qua winterweer voor de LL @Henrik. Omslagpunt ligt tussen 7 en 10 december ongeveer omdat dan de straalstroom weer aan het verzwakken is. Maar dan nog kan het fout lopen met de mogelijke hogedruk tegen die tijd en blijf je in de zachte lucht zitten of zoals de GFS para de toekomstige hoofdrun nu al constant na 7 december met een Scandi/Rusland hoog komt en dan ineens toch in de koude lucht 😉 Nee voorlopig idd nog zacht en ook wisselvallig voor de LL

   • Henrik schreef:

    Klopt maar dat geldt overigens ook voor de Alpen, daar hoeven we ook geen dumps te verwachten komende 7 tot 10 dagen, obv huidige kaarten.

    Je hebt het over een omslagpunt tussen 7 en 10 december en dat zie ik op basis van de huidige kaarten niet terug, althans verre van overtuigend. Dus er is feitelijk een mogelijke kans op een omslagpunt over 10 dagen. Dus dat is wat ik noem, vrij kansloos. Maar wie weet.

    • Henrik schreef:

     EC laat ook vanavond hetzelfde beeld zien, komende 10 dagen een WC met hoge druk boven Spanje. Geen goede setting, ook niet voor winterweer in de Alpen.

     • Jopie schreef:

      We weten dat er sowieso een periode met WC komt. Daarin persisteert de ECMWF net wat langer. Maar in de laatste berekening zie je dat het hoog boven de Azoren zijn rug probeert te rechten richting IJsland waardoor de stroming kantelt uit NW. Dat scenario geven andere modellen ook aan maar vaak net wat eerder. Dus uiteindelijk wel hoopvol, maar uiteraard niet zeker.

 16. Joalie schreef:

  Winterberg heeft op een paar pistes de sneeuwkanonnen weer aangezet. En nu maar hopen dat komende week niet alles wegspoelt https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/20181127_200050.jpg

 17. Jeroen schreef:

  Ik moest net krabben toen ik van het werk wegreed…@drunen
  Hele dag grijs en rond 16u een wazig zonnetje..

 18. dromen mag… alleen zijn de meeste dromen bedrog. 🙂

  Dat ‘ onze ‘ zon op een keerpunt staat weten we reeds langere tijd en dat zich dat zal laten voelen weten we ook al geruime tijd.
  Wie o.a. Oppenheimer Ranch Project, Klimaatgek, IceAgeFarmer en Tony Heller volgt op Youtube weet wat ons te wachten staat komende jaren. Tegen de zin van klimaat alarmisten en geitenwollensokken dragers en nazistische figuren als Al Gore en zijn stoned volgers.

 19. Frederic schreef:

  In GFS18 zien we eenzelfde evolutie in de verre termijn. Toenemende hogedruk in het Noorden. Jammer genoeg ligt de configuratie net niet goed genoeg voor stevig winterweer.

 20. Frederic schreef:

  En EC? Laten we zeggen dat die er nog niet in gelooft. Zeker niet als je de windrichtingpluim bekijkt

 21. nils schreef:

  gfs 18 is wel erg fijn voor de alpen vanaf 8 december.
  ver weg maar het zal toch een keer gaan gebeuren?

 22. Frederic schreef:

  er zitten best wel een paar mooie ensembleleden binnen GFS18:

 23. Mark (Breda) schreef:

  EC pluim van 00u laat geen enkel teken van een LL winter zien helaas.

  Hopelijk volgende run beter.

 24. qlubtempo schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/AF6D2428-EA7F-4D39-BDA7-689DB4BF4DAE.gif[/img]

 25. Ik zie véél teveel dubbele cijfers in de voorspelling, tot zelfs een week vooruit. Jakkes!
  Speelt natuurlijk weet mooi in de kaarten van klimaat alarmisten. Kunnen ze weer koeiengrote krantenkoppen berichten dat het noordpoolijs aan een nog sneller tempo afsmelt.

 26. Skiwi schreef:

  Winter compleet kansloos de komende periode 🙁

  Zowel in de GFS00 als EC00 ensembles zetten 80% van de members de wind voor onbeperkte tijd in de ZW hoek…

 27. Jopie schreef:

  Ik vind de laatste Para weer heel bijzonder. Anders dan bij vorige runs gaat deze na 200 uur niet over in ene echte blokkade (atlantisch of scandi). Vanaf 240uur wordt de straalstroom erg ver zuidelijk terug geduwd. Door.. Tja door wat eigenlijk? Zie de volgende kaart waar de depressie erg zuidelijk komen en we in de zeer koude luchten komen. Prachtig scenario voor wat betreft sneeuw in de Alpen. Met dalende sneeuwgrens Beter dan een Scandihoog (te droog). https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/GFSPARAEU00_288_1.png

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.