Rechter muisknop voor grotere kaart

Het KNMI verwacht een middagtemperatuur van -5°C in Friesland. De komende uren schuift er wat bewolking binnen (samenhangend met de sneeuwval in de oostelijke helft van Oostenrijk) in de noordelijke provincies en dat gaat er misschien wel voor zorgen dat het kwik in zuidwest-Friesland vandaag nauwelijks hoger stijgt dan -10°C. En dat is de hoek waar het ijs het zwakst is tegen het IJsselmeer aan. Ik heb alle reden om te denken dat de komende nachten en dagen (veel) kouder gaan worden dan het KNMI nu opgeeft in de meerdaagse.

Extreem hoge luchtdruk gaat kwik drukken


Dankzij het uitstekende weerstation Wasscher.nl hier in Krommenie hoef ik zelf geen weerstation te draaien (heb het al druk genoeg met 4 kids, poes en konijn en cavia met deze temperaturen). Maar zie toch eens de bevestiging in die grafiek van wat ik ook op de barometer van mijn Suunto Core zie: de luchtdruk gaat door het dak momenteel! 1043,5 hPa al om 11 uur. Volgens de 3 modellen die ik volg zitten we tot aan het weekeinde op of boven de 1040hPa. Waarbij het mij toch niet zal verbazen als we bijvoorbeeld vannacht toch nog het februarirecord van 1046,7 hPa gaan benaderen.

Met name het GFS model biedt toch zicht op een erg gunstige positie van een kleine hogedruk kern waardoor het besneeuwde Nederland wel eens de koudepool van Noordwest-Europa kan blijven vormen de komende dagen. Kouder dan West-Duitsland zijn we alle afgelopen nachten geweest. En met deze luchtdruk wil ik nog zien dat er echt effectief bewolking gaat binnenschuiven. Er is tenminste kans dat de bewolking mee gaat vallen in delen van het land en dat we gewoon een extreem koude serie blijven houden.

Tijdens het tikken van dit bericht is de luchtdruk 0,1hPa verder gestegen: 1043,6 hPa nu!

Hieronder de groeiende temperatuurserie van vannacht en vandaag de dag door…

[fbphotos id=346413322059546]

Voor grotere kaarten ga naar dit Facebook album.

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.