Rechter muisknop voor grotere kaart

Het KNMI verwacht een middagtemperatuur van -5°C in Friesland. De komende uren schuift er wat bewolking binnen (samenhangend met de sneeuwval in de oostelijke helft van Oostenrijk) in de noordelijke provincies en dat gaat er misschien wel voor zorgen dat het kwik in zuidwest-Friesland vandaag nauwelijks hoger stijgt dan -10°C. En dat is de hoek waar het ijs het zwakst is tegen het IJsselmeer aan. Ik heb alle reden om te denken dat de komende nachten en dagen (veel) kouder gaan worden dan het KNMI nu opgeeft in de meerdaagse.

Extreem hoge luchtdruk gaat kwik drukken


Dankzij het uitstekende weerstation Wasscher.nl hier in Krommenie hoef ik zelf geen weerstation te draaien (heb het al druk genoeg met 4 kids, poes en konijn en cavia met deze temperaturen). Maar zie toch eens de bevestiging in die grafiek van wat ik ook op de barometer van mijn Suunto Core zie: de luchtdruk gaat door het dak momenteel! 1043,5 hPa al om 11 uur. Volgens de 3 modellen die ik volg zitten we tot aan het weekeinde op of boven de 1040hPa. Waarbij het mij toch niet zal verbazen als we bijvoorbeeld vannacht toch nog het februarirecord van 1046,7 hPa gaan benaderen.

Met name het GFS model biedt toch zicht op een erg gunstige positie van een kleine hogedruk kern waardoor het besneeuwde Nederland wel eens de koudepool van Noordwest-Europa kan blijven vormen de komende dagen. Kouder dan West-Duitsland zijn we alle afgelopen nachten geweest. En met deze luchtdruk wil ik nog zien dat er echt effectief bewolking gaat binnenschuiven. Er is tenminste kans dat de bewolking mee gaat vallen in delen van het land en dat we gewoon een extreem koude serie blijven houden.

Tijdens het tikken van dit bericht is de luchtdruk 0,1hPa verder gestegen: 1043,6 hPa nu!

Hieronder de groeiende temperatuurserie van vannacht en vandaag de dag door…

[fbphotos id=346413322059546]

Voor grotere kaarten ga naar dit Facebook album.

Categorieën: Nieuws

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.