supercell-canceled

Als je na twee uur weerkaarten afspeuren nog geen inspiratie vindt om iets te schrijven, dan moeten we vaststellen dat het weer gewoon is afgelast! Alle interessante zaken van de afgelopen dagen van sneeuw in Noorwegen en de Alpen tot aan storm langs de kust of overvloedige regen lijkt van de baan. Komt vast in volgende runs wel weer iets van terug en zeker iets nieuws maar de tornado gisteren in de Wieringermeerpolder (zie artikel Jeroen) heeft ons ook even uit het lood geslagen.

veelregen

Het enige nog een beetje vermeldenswaardige is een kans op veel regen in Noord-Holland morgenavond. Maar ook hiervan zit evenals de wind het meeste ver op zee. Stefan Kaptein kom er maar in. Daarom bovenaan maar een foto van weather.com van deze fotocompetitie.

wolfcaliformie

Dan maar ook van weather.com het bericht dat de wolf voor het eerst in 91 jaar in Californië is gesignaleerd overgestoken uit het woeste Oregon waar de dieren fokken als de konijnen. Ook op die site een must see video van wilde beren in een zwembadje in New Jersey. En van zeehonden die aan een witte haai en aan orka’s ontsnappen. En een ongeluk met parasailen op Malta!

pluim2508

Weer.nl is intussen ook om. Het “tijdelijke zomerdip” is vervangen door “wisselvallige laatste week van augustus”. Het blijft tot en met vrijdag afwisselend regenen en daarna wordt het rustig weer met gematigde temperaturen.

1sept

Toch nog even wat inspiratie gevonden. Want op deze kaart voor 1 september lijkt alles in orde voor een acrtische uitbraak naar de Alpen en zou je sneeuw tot behoorlijk laag verwachten zoals eerder al berekend. Waarom blijft de sneeuwgrens in deze berekening toch rond 3000m hangen? Peins peins. Ineens zie ik het: de divergentie van de isobaren vanaf de Noordzee. De fut is er gewoon uit. Beetje sneeuw in Lapland en daarna vloeit de kou in een brede waaier uit inmengend met de warmte op het continent. Pas de warme Middellandse Zee naderend en met de opheffing van het gebergte gaat het weer regenen. Maar er is nog een reden waarom die Arctische uitbraak geen kou meebrengt in de huidige berekening…

overvloedig

Komende zondag en maandag en dinsdag gaat het zo hard regenen in Scandinavië als de depressie zich er gaat nestelen dat er heel veel condensatiewarmte aan de noordelijke luchtstroom wordt afgegeven. Dat is dan exit voor onze hoop op mooie sneeuw in de Alpen. Onze aankondiging daarvan was in de categorie meteofiction en dus puur ter prikkeling van de fantasie. 1 september is nog ver weg en dus kan dus altijd nog terugkeren op de kaarten. Toch lijkt me “weer afgelast” voor de komende 10 dagen een goed uitgangspunt. Hoe anders gisteren!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

36 reacties

Gesloten voor reacties.