supercell-canceled

Als je na twee uur weerkaarten afspeuren nog geen inspiratie vindt om iets te schrijven, dan moeten we vaststellen dat het weer gewoon is afgelast! Alle interessante zaken van de afgelopen dagen van sneeuw in Noorwegen en de Alpen tot aan storm langs de kust of overvloedige regen lijkt van de baan. Komt vast in volgende runs wel weer iets van terug en zeker iets nieuws maar de tornado gisteren in de Wieringermeerpolder (zie artikel Jeroen) heeft ons ook even uit het lood geslagen.

veelregen

Het enige nog een beetje vermeldenswaardige is een kans op veel regen in Noord-Holland morgenavond. Maar ook hiervan zit evenals de wind het meeste ver op zee. Stefan Kaptein kom er maar in. Daarom bovenaan maar een foto van weather.com van deze fotocompetitie.

wolfcaliformie

Dan maar ook van weather.com het bericht dat de wolf voor het eerst in 91 jaar in Californië is gesignaleerd overgestoken uit het woeste Oregon waar de dieren fokken als de konijnen. Ook op die site een must see video van wilde beren in een zwembadje in New Jersey. En van zeehonden die aan een witte haai en aan orka’s ontsnappen. En een ongeluk met parasailen op Malta!

pluim2508

Weer.nl is intussen ook om. Het “tijdelijke zomerdip” is vervangen door “wisselvallige laatste week van augustus”. Het blijft tot en met vrijdag afwisselend regenen en daarna wordt het rustig weer met gematigde temperaturen.

1sept

Toch nog even wat inspiratie gevonden. Want op deze kaart voor 1 september lijkt alles in orde voor een acrtische uitbraak naar de Alpen en zou je sneeuw tot behoorlijk laag verwachten zoals eerder al berekend. Waarom blijft de sneeuwgrens in deze berekening toch rond 3000m hangen? Peins peins. Ineens zie ik het: de divergentie van de isobaren vanaf de Noordzee. De fut is er gewoon uit. Beetje sneeuw in Lapland en daarna vloeit de kou in een brede waaier uit inmengend met de warmte op het continent. Pas de warme Middellandse Zee naderend en met de opheffing van het gebergte gaat het weer regenen. Maar er is nog een reden waarom die Arctische uitbraak geen kou meebrengt in de huidige berekening…

overvloedig

Komende zondag en maandag en dinsdag gaat het zo hard regenen in Scandinavië als de depressie zich er gaat nestelen dat er heel veel condensatiewarmte aan de noordelijke luchtstroom wordt afgegeven. Dat is dan exit voor onze hoop op mooie sneeuw in de Alpen. Onze aankondiging daarvan was in de categorie meteofiction en dus puur ter prikkeling van de fantasie. 1 september is nog ver weg en dus kan dus altijd nog terugkeren op de kaarten. Toch lijkt me “weer afgelast” voor de komende 10 dagen een goed uitgangspunt. Hoe anders gisteren!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.