-18,2ºC op 750m in Zell am See Kaprun vanochtend. Bij mij op de Penningberg -16ºC. In Zwitserland was het….

Koud maar nog niet zo koud als ….

…. als beneden op de knalhard bevroren Funtensee … daar is -40ºC gehaald! Dat is niet zo gek ver meer van het absolute Duitse temperatuurrecord op dezelfde plaats van −45.9 °C op 24 december 2001.

Iets hoger boven het meer werd het minimum al gisteravond om 21.30u gehaald! Opmerkelijk! De grafiek laat zien dat het minimum beneden om 7 uur is gehaald. In de reacties graag wat jij voor temperaturen hebt gezien op je wintersportlocatie…

We weten dat de komende periode de sneeuw uit het westen en zuidwesten komt! Les Menuires ligt exact in de vuurlinie. Vanaf vrijdag sneeuwt het bijna dagelijks. De sneeuwgrens haalt de 1500m niet. Wel gaat het stormachtig zijn volgende week. Ook vandaag al trouwens….

Even verderop in het Val d’Anniviers in Wallis ook meer dan een halve meter poeder in het verschiet. Geen regen in het dal.

Aan de noordkant in Kleinwalsertal is niet woensdag 7 maar dinsdag 6 maart de sneeuwrijkste dag volgens de laatste berekening. Om te beginnen moeten we overal vooral vandaag beginnen van een hele bijzondere dag in de Alpen: kraakhelder, strak blauw…. en bitter kouddd. Gisteren skiede ik bij -20ºC op tempo en dat voelde je die avond toch als lichte bevriezing in je gezicht… vaseline is toch de ultieme tip!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

43 reacties

Gesloten voor reacties.