lesmenuires1712crop
Les Menuires op 1850m vanavond eindelijk in de sneeuw  van een frontensysteem dat niet bij maar het Berlijnse Instituut voor Meteorologie Engel heeft gedoopt. Welnu vanavond is het inderdaad een sneeuwengel, maar morgen… de sneeuwgrens gaat gewoon gigantisch omhoog. Naar 2500m in de Franse Alpen en 1700 tot 2200m in Oostenrijk. Ja ik noemde het een helweek en een helweek gaat het worden. Maar vanochtend hadden we al erg mooie plaatjes en nu vanavond opnieuw.

zellamsee1712b

Kijk ook eens hoe lekker er vandaag in Zell am See Kaprun zelfs op de Schmittenhöhe geskied kon worden. Meer van dattum op Facebook. Eerst even wat plaatjes van de avond voor we naar de analyse gaan….

lesmenuires1712

Hier het hele panorama van Les Menuires en hierrr heb je de cam live.

stmartin1712

St. Martin de Belleville, het moederdorp van Les Menuires op 1450m ook mooi in de sneeuw.

valthor1712

Val Thorens.

biollaires1712

Biollaires (nooit van gehoord) in de Haute-Savoie.

lafouly1712

En La Fouly in Wallis/Valais op een steenworp van de Mont Blanc.
brig690

En dit is de Zwitserse stad Brig op 690m: zelfs daar sneeuw vanavond.

engel

Hier zie je Engel “in de aanslag”. De poot midden over Groot-Brittannië is het warmtefront dat vanmiddag heel guur over de Lage Landen trok en dat nu de Alpen heeft bereikt. Het Azorenhoog houd de zogenaamde warme sector tussen dit warmtefront en het koufront (herkenbaar aan de driehoeken op de frontlijn) dat hier Ierland aantipt, wijd open! Erger nog: er ontstaat een volgende golf op die lijn waardoor je er weer halfronde bolletjes op ziet komen: dat is naar het noorden oprukkende warme lucht waardoor de lijn op die plek weer het karakter krijgt van een warmtefront. En in die hoedanigheid gaat dat morgen de hele dag langs de noordkant van de Alpen “schuren”. Met 2 tot 10mm regen daarop tot op de hierboven aangegeven voor kerst absurd hoge sneeuwgrens. Maar dat wisten we al. Dit is HELWEEK! Maar hoe gaat het verder?

[metaslider id=50984]

Hier weer de voor en na Karlijn kaarten. De neerslag hierop lijkt zich vooral in de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag te concentreren. Kijk weer voor jouw gebied hoeveel millimeter verschil je hebt. In “ons” Kleinwalsertal is dat 31-18 = 13mm. Goed voor 15 tot 25cm sneeuw. Dat betekent dat in het beste geval genoeg valt dat alles op zondag of uiterlijk maandag open kan. In het slechtste geval valt er zo weinig dat de sneeuwmeesters moeten improviseren om stapje voor stapje wat meer pistes te openen.

Sneeuwkanonnen

In de Franse Alpen en de inneralpiene gebieden (en de zuidkant sowieso) is de ontwikkeling anders dan in de Oostenrijkse noordelijke stuwingszones (zie artikel Alpenhoofdkam). De hogere Franse en Zwitserse skigebieden hebben dan in elk geval nog het voordeel dat er vannacht meer valt dan er donderdag kan wegdooien. Maar dan wordt al snel kunstsneeuw de bepalende factor in de Alpen. Hierboven zie je Frank lol hebben met een sneeuwkanon in de Zillertal Arena vandaag (zie hun blog).

idiootwarm

In mijn artikel over de gave poedersneeuw in Noorwegen vanmiddag heb ik laten zien dat er na het weekeinde een stevig front pal west over de Lage Landen gaat jagen uiteindelijke smorend als sneeuw in de Russische steppe. Het is daarbij erg tricky in hoeverre er wel of niet warmte over het Alpengebied wordt geblazen. Vanochtend zei het Europese model duidelijk nee. Vanavond zegt het volmondig ja! +11ºC op 1500m is niet niks! Ga er maar van uit dat dat een te extreme berekening is maar zelfs als het in de hele Alpen +6ºC is zoals nu alleen voor midden-Oostenrijk berekend, dan maakt dat de kerstweek nog niet tot een tweede HELWEEK. Waarom niet?

koudgenoeg

De temperaturen in de nacht verraden het. Tenminste in de dalen kan er dan weer volop kunstsneeuw worden geproduceerd en ook op de berg zijn de hellingen door uitstraling ’s nachts misschien koud genoeg voor kunstsneeuw.

nacht

Zie hier de totale bewolking inclusief hoge sluierbewolking! Niks nada in de hele Alpen in de nacht op woensdag in de huidige berekening. Je zal maar in Königsleiten in de Zillertal Arena zitten en de sterrenwacht daar op 1600m bezoeken. Kraakhelder zal het zijn. Behalve dan van de dwarrelende ijsnaaldjes van de sneeuwkanonnen en -lanzen. De stroomproducenten in het hele Alpengebied zullen meer mensen in de nachtploeg moeten opnemen om het stroomnet stabiel te houden.

kerstfront

En hier zie je dan het kerstfront – mogelijk “dump” Chanel – toch gewoon weer op de kaart. In de avondrun van het Europese model levert dat 5 tot 10cm sneeuw op momenteel. Met nog niet eens een ultralage sneeuwgrens dus krijg je dat op 800m als miezerregen over  je heen met de kerstdagen dan ga je toch weer een beetje aan dat vervelende woord denken.

enskl171212

Wat zegt het Amerikaanse model ervan vanavond? Prikpunt midden van de Alpenboog aan de noordkant. Daar waar de komende dagen de sneeuw en eerst dus ook regen zit. Zie de prachtig dalende temperatuur in het weekeinde. Maar door relatief hoge luchtdruk geen sneeuwbom daarop maar gewoon een fase van 48 uur sneeuwbuien met dus 5 tot maximaal 30cm sneeuw als gevolg. Waar die 30cm gaat vallen is nu niet te zeggen. Kleinwalsertal is kanshebber maar ook bijvoorbeeld Die Tauplitz. Een echte sneeuwbom zit nu al voor de tweede keer op de valreep van het oude jaar. Zowel de oude (GFS) als de nieuwe versie (GFS paralel) van het model berekenen hem. In de reacties en ook op het steeds levendiger Weercafé op Facebook is daar al het nodige om te doen.

Schermafdruk 2014-12-17 21.53.55

Ook in het Europese model zijn op de lange termijn de echt winterse tendensen onmiskenbaar. Een zoveelste dode mus? Nee integendeel. Dit soort werk heeft er in de hele aanloop van winter 2014-2015 nog helemaal nooit opgestaan. Of het gebeurt is vers 2. Maar de kansen op een mooie verrassing zowel in de Alpen als in de Lage Landen en dus ook voor de Wintersport-Arena Sauerland stijgen met de dag momenteel.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

68 reacties

Gesloten voor reacties.