Friesland elfstedenroute oog van de naald

Klik voor groter plaatje

Gisteravond schreef ik dat er wat mij betreft serieus rekening moet worden gehouden met een elfstedentocht als de sneeuwval in Friesland zou meevallen. Dankzij een tip van vriend Keida van de nationale elfstedentocht-ijsdikte website ijsdikte.eu, zag ik het vanochtend om 7.20uur voor mijn optreden Radio 2 De Heer Ontwaakt van Sander de Heer (luister hierrrr) sneeuwen in Leeuwarden op deze videocam.

Pal na het live praatje over de klirrend kalte omstandigheden op de wintersport gevolgd door een live verslag van een expat in Polen (-28°C) sneeuwde het al niet meer in Leeuwarden (zie shot). En op het sneeuwradarbeeld (kijk  live) hierboven zie je een soort oog ontstaan rondom de elfstedenroute. Iedereen kan de verdere groei van de ijsdikte zelf meten en delen op ijsdikte.eu. En juist dit dunnen laagje sneeuw lijkt mij ijsgroeibevorderend. Van het ijs waait het wel naar de kant. Op het land zorgt het voor minder absorptie van zonlicht overdag en meer uitstraling ’s nachts.

Hier in Krommenie sneeuwt het nu licht. Hieronder een mooi plaatje uit de al fraai besneeuwde haven van Urk. Enne daar ook de plek om de sneeuwval vandaag in Nederland en Vlaanderen verder te becommentariëren. Ik ga voor langlaufen in Zeeland! En Rotterdammers pas op voor de avondspits!

Klik voor groter beeld

Hier de link naar deze live videocam.

En nu dus allemaal lekker babbelen over de sneeuwval op jouw locatie. Zo direct een uitvoerig weerbericht met een GEM-berekening om van de water- ehhhh ijstanden.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

44 reacties

Gesloten voor reacties.