Friesland elfstedenroute oog van de naald

Klik voor groter plaatje

Gisteravond schreef ik dat er wat mij betreft serieus rekening moet worden gehouden met een elfstedentocht als de sneeuwval in Friesland zou meevallen. Dankzij een tip van vriend Keida van de nationale elfstedentocht-ijsdikte website ijsdikte.eu, zag ik het vanochtend om 7.20uur voor mijn optreden Radio 2 De Heer Ontwaakt van Sander de Heer (luister hierrrr) sneeuwen in Leeuwarden op deze videocam.

Pal na het live praatje over de klirrend kalte omstandigheden op de wintersport gevolgd door een live verslag van een expat in Polen (-28°C) sneeuwde het al niet meer in Leeuwarden (zie shot). En op het sneeuwradarbeeld (kijk  live) hierboven zie je een soort oog ontstaan rondom de elfstedenroute. Iedereen kan de verdere groei van de ijsdikte zelf meten en delen op ijsdikte.eu. En juist dit dunnen laagje sneeuw lijkt mij ijsgroeibevorderend. Van het ijs waait het wel naar de kant. Op het land zorgt het voor minder absorptie van zonlicht overdag en meer uitstraling ’s nachts.

Hier in Krommenie sneeuwt het nu licht. Hieronder een mooi plaatje uit de al fraai besneeuwde haven van Urk. Enne daar ook de plek om de sneeuwval vandaag in Nederland en Vlaanderen verder te becommentariëren. Ik ga voor langlaufen in Zeeland! En Rotterdammers pas op voor de avondspits!

Klik voor groter beeld

Hier de link naar deze live videocam.

En nu dus allemaal lekker babbelen over de sneeuwval op jouw locatie. Zo direct een uitvoerig weerbericht met een GEM-berekening om van de water- ehhhh ijstanden.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

44 reacties

Gesloten voor reacties.