We hebben het even losgelaten maar nu mag het hoge woord eruit. Witte rook. It sil haeve. It giet oan. Friesland en Groningen komen op de schaats. En doe Drenthe en Overijssel daar maar bij. Op 18, 19 en 20 februari is het schaatsfestijn compleet en dan ook meteen afgelopen. Vermoedelijk. Dat is een termijn waarop nog verrassingen mogelijk zijn. Hierboven de dauwpunten overdag op 17 februari.

De ware temperaturen gaan niet zo laag. Maar matige vorst wordt gehaald. Aan de grond natuurlijk ook wel strenge vorst en dat is waar het ijs wordt gemaakt? Hebben we in Nederland naast de tientallen klimaatlaagleraren (laag want scammen is laag) ook al een ijshoogleraar? Heeft Nederland nog steeds geen instituut voor ijsvorming en ijsveiligheid zoals in de Alpen heel normaal is rondom lawineveiligheid? Kortom: nee, we hebben geen idee. Ik roep ook maar wat op basis van wat simpele weerkaarten. Tijd voor “Nederland eerst politiek” en wat mij betreft mogen de Groningers hun eigen gas hebben als ze het maar voor een goede prijs aan de rest van Nederland verkopen. Dankzij centrale verwarming kunnen wij ontspannen en met voorvreugde een weerbericht als deze lezen.

Het wordt echt winter! In de Alpen een doorstart, want het was al best koud wekenlang. In de Lage Landen eindelijk iets om over naar huis te schrijven. Kijk maar:

Het houdt niet over. Het is geen 2012 februarivorstperiode. Maar hert is tenminste iets. En je ziet de verschillende lijntjes die een verlening mogelijk zouden maken.

Bij het KNMI heb ik bewust even bij Leeuwarden en Groningen gekeken. Daar zijn de ensembles echt vriezend koud. Hierboven Leeuwarden.

Hierboven Groningen. Een koud cluster is te zien.

Kijken we naar de grafiek voor het dauwpunt in Twente zien we het koude cluster nog duidelijker. Het schaatsplezier zou dus zo maar een week langer door kunnen gaan.

Hierboven van de twee grote modellen het einde van de vorstperiode. In het Europese model al 2 dagen later dan in het Amerikaanse. Beide een klassieke dooiaanval en met de Postma doctrine op zak weten we dat die ook kunnen mislukken. Vaak mislukt minimaal de eerste. Als hij wel doorgaat praten we over gevaarlijke ijzel.

Afsluitend kijken we naar de situatie in de Alpen. We zien dat de mensen die met Krokus-Noord komen, dat die piepmazzel hebben. Nu namelijk een serie bewolkte dagen en dan een mooi laagje sneeuw erbij aan de noordkant. En dan vanaf de aankomstdag strak blauw en koud. Wat wil je meer? Nu ja je wilt natuurlijk op de schaats op zondag 23 februari. Wie weet!

PS Wil je de komende vorstperiode intenser volgen? Sponsor dan eens een weerbericht met een leuke donatie.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.