KIJK VANDAAG VANAF 14.10u OP EUROSPORT NAAR DE WERELDBEKER SKIVLIEGEN OP DE KULM SCHANS VAN DIE TAUPLITZ – Een vijftal dagen zijn we ondertussen terug thuis na een week skiën in Die Tauplitz, en nog steeds zitten we in zenmodus. Heerlijk nagenieten van de authentieke gemütlichkeit en relatieve rust die je er nog kan vinden. Opvallend, want het was nieuwjaarsweek. Hoogseizoen dus. Maar op een enkele keer na, toen de eitjeslift even stil hing, hebben we nooit langer dan een minuut aan de liften moeten aanschuiven of werden we ergens nors ontvangen. Dat is elders wel anders in deze periode.

Die Tauplitz 2

De kinderen (2 dochters van 4 en 2 jaar oud) gingen voor het eerst mee. En dan weet je nooit wat het gaat worden. Gaan ze het wel leuk vinden? Gaat de oudste al wat kunnen skiën op het einde van de vakantie? Nu ja, op die eerste vraag wisten we het antwoord al. Telkens er op onze computer een foto voorbij kwam van besneeuwde bergen of van mama of papa op ski’s, werden ze helemaal gek. ‘Daar wil ik ook naartoe’, klonk het dan. Bij deze dus … . En het antwoord op de tweede vraag zie je hierboven. Uiteindelijk deed ze het prima en ging ze vlot een blauwe piste af, soms ook rood.

Die Tauplitz 3

Aangekomen in Bad Mitterndorf viel meteen de typische Oostenrijkse gezelligheid op. Het woordje “Bad” in de naam verraadt al dat dit een kuuroord is. Al weer een aantal jaren kunnen de wintersportgasten met of zonder kinderen terecht in de moderne openbare Grimming-Therme even buiten het dorp. Omdat in het hoogseizoen de hotels en pensions natuurlijk volgeboekt waren (wat het des te bijzonderder maakt dat we geen wachttijden aan de liften hadden) waren wij die dagen te gast in een vrijgekomen kamer in het naast de openbare therme gelegen Vitalhotel Heilbrunn. Een luxe hotel met health food en een eigen spa. En natuurlijk ook veel gasten die puur voor het kuren komen. Niet het type accommodatie dat de gemiddelde Nederlandse of Vlaamse wintersporter zoekt. Wil je een keer naar Die Tauplitz dan is onze tip iets te zoeken in het kleine centrum van Bad Mitterndorf waar je ook après-ski hebt zoals in de Spring In Bar van de skispringlegende Hubert Neuper. Of je kiest voor het kleinere buurdorp Tauplitz, waar je een dalstation midden in het dorp hebt. In Bad Mitterndorf  moet je met auto of skibus een stuk omhoog om op te stappen. Er is wel een dalafdaling terug naar het dorp. Of je kiest voor de puur natuur autovrije en ultra-sneeuwzekere Tauplitzalm op 1650m hoogte. Dat is een interessant plateau, een restant van de ijstijden. In een later bericht kom ik op dergelijke plateaus nog wel eens terug.

 pano_tauplitz

De eerste dag begon op en top winters. Het regende in het dal op 800 meter. Zoals gezegd kun je vanuit Tauplitz meteen met de stoeltjeslift omhoog, maar vanuit Bad Mitterndorf niet. Je moet de bus of auto nemen om naar het dalstation van de nieuwe Mittersteinbahn te gaan. We hadden heel wat materiaal bij ons die eerste dag. Auto nemen dus. Het regende in het dal op 800 meter bij temperaturen net boven het vriespunt en we vreesden ijzel. Omhoog rijdend ging de regen gelukkig snel over in sneeuw. Wij waren hier voor het eerst en misten de afslag naar het dalstation en reden per ongeluk helemaal door naar de Tauplitzalm op 1650m. Met een wagen met achtertractie leek het alsof we een rally reden. Opvallend dat er niet met strooizout, maar met kiezels gestrooid wordt. Hajo legde me uit dat dit komt omdat strooizout onder -10°C niet effectief meer is terwijl je met die steentjes op die hoogte het hele seizoen doorkomt. Er worden echt grote hoeveelheden van die scherpe steentjes op de sneeuw gekieperd elke winter. Moet je niet met je ski’s overheen gaan!

Die Tauplitz 5

Op de parking bovenop de Tauplitzalm kan je meteen de piste op, maar als je naar de liften en de nieuwe babypiste wil, moet je een stukje te voet. Althans, dat dachten we in eerste instantie. Maar nee hoor, elke ochtend komen er sneeuwscooters en zelfs een heuse pistebully (superervaring voor de kids, en voor €39 mag je 2 uur lang meerijden om de pistes te prepareren, €19 voor kinderen) langs om iedereen die het wil ter plaatse te brengen. Naar de liften…,

Die Tauplitz 6

… of naar de hotels. Want ook bovenop de Tauplitzalm liggen een tiental hotels met restaurant. Heel verspreid en in de wintermaanden enkel bereikbaar met sneeuwscooters die continu af en aan rijden. Bizar eigenlijk. In Frankrijk zou zo’n plateau meteen volgebouwd worden. Hier duidelijk niet. Er zijn dus best nog wat mogelijkheden om Die Tauplitz verder te ontwikkelen qua infrastructuur. Maar ook niet overdreven veel, want de hoeveelheid bergflanken waar je nieuwe pistes op kunt aanleggen is beperkt. En misschien maar goed ook. Anders zou de kleinschalige charme van het gebied er voor altijd verdwijnen.

Die Tauplitz 7

Onze oudste van vier hebben we de eerste vier dagen op de skischool van Mountaction gezet. Een van ons kon dan gaan skiën en het gebied verkennen, terwijl de andere met de jongste van twee tussen de benen van de babypiste ging. Die vond het in ieder geval geweldig. Een skilerares kon wat Nederlands, en dat scheelde wel voor haar. Nederlands is een taal die je hier sowieso niet veel hoort. Vooral Oostenrijkers en Tsjechen hier. Uiteindelijk toch met een tiental Nederlandse, en zelfs enkele Britse, gezinnen gesproken over hun beleving van Die Tauplitz. Allemaal waren ze heel enthousiast en komen ze hier al meerdere jaren. OK, het beperkte aantal pistes van het skigebied (42 km) ken je na een aantal dagen uit je hoofd als je een beetje doorskiet. Maar je kan met dezelfde skipas ook in het naburige Loser bij Altaussee terecht. En zo kan je toch nog heel wat kilometers maken. Vind je dat nog niet genoeg? Die Tauplitz heeft nog veel voordelen. Het is hier opmerkelijk rustiger als in het nabijgelegen, maar veel grotere Schladming. Dat scheelt in wachttijden aan de liften en ook de pistekwaliteit gaat er minder snel op achteruit. Bovendien is het hier kouder dan elders in de Alpen, wat uiteraard ook gunstig is voor de sneeuw.

Die Tauplitz 8

Dat laatste kan ik trouwens volledig beamen. De week dat we er waren joeg een dikke zuidföhn over de Alpen. Op vele plaatsen aan de noordkant zagen de dalen er toen groen uit en kwamen de temperaturen dik boven nul uit. Niet in Die Tauplitz. De hoogste temperatuur die ik er in heel de week ben tegengekomen was +2,5°C, en dat op 1300 meter. Daarom had het gebied ook niet zo te lijden onder het gebrek aan sneeuw langs de noordkant van de Alpen deze winter. Langs de ene kant gaat het klimaat in Die Tauplitz over van een maritiem naar een iets continentaler klimaat. Anderzijds zijn de bergtoppen in de buurt ook niet zo hoog meer, waardoor de gevolgen van een Zuidföhn hier net iets minder erg zijn. Wist je trouwens dat de meeste pistes hier zuid-georiënteerd zijn? Heerlijk skiën met de zon op je neus. Maar ondanks het iets koudere klimaat lag ook hier niet voldoende sneeuw naast de pistes om overal off-piste te kunnen gaan. En dat is misschien wel het grootste voordeel van Die Tauplitz volgens de mensen die ik gesproken heb. In jaren met een normale sneeuwval is het hier een off-piste paradijs. Jammer dat ik daar dit jaar niet van heb kunnen proeven. Ook de dalafdaling naar Bad Mitterndorf was dicht trouwens. Een andere keer dan maar.

Die Tauplitz 9

Zijn er nadelen aan het gebied? Ja hoor. Vorig jaar schreef Robin Vink in zijn review over Die Tauplitz dat de verbindingen tussen de liften wat onlogisch kunnen zijn. En dat klopt. Soms moet je serieus bijsteken om aan de lift te geraken. En soms moet je een grote omweg maken eer je bent waar je wil zijn. Bovendien ontbreken soms een aantal pisteniveaus. Een echt uitdagende zwarte piste zoals in Frankrijk vind je hier niet. En een makkelijke, brede blauwe piste had voor onze oudste dochter ook niet slecht geweest. De babypiste was te kort en te zacht van helling, terwijl de meeste blauwe pistes eerder smalle paadjes waren.

Die Tauplitz 10

Samengevat, ben je een kilometervreter? Dan is dit niet jouw skigebied. Maar heb je jonge kinderen die al kunnen skiën terwijl je zelf af en toe ook een offpiste uitdaging zoekt? Dat zit je er helemaal top. En je houdt van ontdek je plekje in een gebied waar niet veel Nederlanders op wintersport gaan en dat je kunt bereiken zonder het knooppunt München te passeren (via Regensburg namelijk)? Ook dan is dit een supergebied. Hierrrr nog informatie over de wereldbeker skivliegen op de Kulm 200m schans van Die Tauplitz. Mis dat niet op Eurosport vandaag! Lezersvraag: wat vinden jullie van kleinere skigebieden? Top? Of niets voor jou? Laat het weten in de reacties. 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

8 reacties

Gesloten voor reacties.