samoens0812

Schitterende plaat uit Samoëns vanochtend. Pak allemaal de kleurtjes maar weer. Prachtige wolkentekening. Je ziet lenticularissen (Föhnwolken) met een zeldzaam patroon erin. Op een hoogte van zeg 5km. Wat bieden de modellen vanochtend? het definitieve bewijs dat Fréderic gelijk heeft: we hebben geen ondersteuning voor een westcirculatie. De atmosfeer is zeer eager om te gaan meanderen. Beide modellen doen een schitterende houdini vandaag waarvan één met zeer veel sneeuw in de Alpen.

houdini0812

Ja mijn fantasie gaat maar door met het verzinnen van nieuwe weertermen. Denk dat ik eens een boekje moet maken met al mijn begrippen van cliffhanger tot teflon. Dit jaar is er “de Houdini” bijgekomen. We hadden er al eentje op 11 en 12 december a.s. in het Europese model maar daar is niet veel van over. Vanochtend dan deze bovenstaande. Beaty van een koude glijbaan zo maar uit het niets. Wat heeft het Amerikaanse model op dat moment?

koudeteflon

Deze dus! Ongelofelijk. Compleet andere wereld. Inderdaad een Europees hoog waaronder de kou langzaam naar het westen kruipt. Goed voor kunstsneeuw en hoop op schaatsen. geen dump in zicht. En het Europese model maakt gewoon van dezelfde uitgangssituatie ineens een glijbaan. De reden dat het in het Amerikaanse model niet gebeurt is teflon. Kijk op de kaart hierboven. De felle depressiekern tussen IJsland en Noorwegen prikt er niet tussen.

gfsserie0812

Het goede nieuws is dat het Amerikaanse model uiteindelijk ook een Houdini doet. Van koud naar kouder. Bizar: Sneeuw aan de Cote d’Azur en in Spanje en minder in de Alpen. Dit is meteofiction en wij weten dat de Alpen een magneet zijn voor kou en sneeuw. Dus dat zal wel verkeren. Dan kun je gewoon ook van die dump in Marokko en Tunesië op de kaarten genieten.

doublewhammy

Deze noem ik “double whammy”. Ooit een dubbele koudeuitbraak gezien? Ik niet. Dit is er een. Ik snap hem niet… kan dit echt? Als het model het berekent voldoet het aan alle natuurkundige wetten. Het is geen tovenarij.

gfs0812ens

In Nederland dit ensemble vanochtend. Hoofdrun blijft hoog zitten. Toch noem ik dit vanaf maandag een winters weerbeeld. Schaatsen kunnen uit het vet blijven.

lech

Ik ga nu racen om een Renault Kadjar op te halen om er vandaag mee naar Lech te reizen. Kunstsneeuw heeft nu dal bereikt. We gaan genieten van dit plaatje en zullen het met jullie delen! Fijne dag!

Categorieën: Analyse

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

143 reacties

Gesloten voor reacties.