samoens0812

Schitterende plaat uit Samoëns vanochtend. Pak allemaal de kleurtjes maar weer. Prachtige wolkentekening. Je ziet lenticularissen (Föhnwolken) met een zeldzaam patroon erin. Op een hoogte van zeg 5km. Wat bieden de modellen vanochtend? het definitieve bewijs dat Fréderic gelijk heeft: we hebben geen ondersteuning voor een westcirculatie. De atmosfeer is zeer eager om te gaan meanderen. Beide modellen doen een schitterende houdini vandaag waarvan één met zeer veel sneeuw in de Alpen.

houdini0812

Ja mijn fantasie gaat maar door met het verzinnen van nieuwe weertermen. Denk dat ik eens een boekje moet maken met al mijn begrippen van cliffhanger tot teflon. Dit jaar is er “de Houdini” bijgekomen. We hadden er al eentje op 11 en 12 december a.s. in het Europese model maar daar is niet veel van over. Vanochtend dan deze bovenstaande. Beaty van een koude glijbaan zo maar uit het niets. Wat heeft het Amerikaanse model op dat moment?

koudeteflon

Deze dus! Ongelofelijk. Compleet andere wereld. Inderdaad een Europees hoog waaronder de kou langzaam naar het westen kruipt. Goed voor kunstsneeuw en hoop op schaatsen. geen dump in zicht. En het Europese model maakt gewoon van dezelfde uitgangssituatie ineens een glijbaan. De reden dat het in het Amerikaanse model niet gebeurt is teflon. Kijk op de kaart hierboven. De felle depressiekern tussen IJsland en Noorwegen prikt er niet tussen.

gfsserie0812

Het goede nieuws is dat het Amerikaanse model uiteindelijk ook een Houdini doet. Van koud naar kouder. Bizar: Sneeuw aan de Cote d’Azur en in Spanje en minder in de Alpen. Dit is meteofiction en wij weten dat de Alpen een magneet zijn voor kou en sneeuw. Dus dat zal wel verkeren. Dan kun je gewoon ook van die dump in Marokko en Tunesië op de kaarten genieten.

doublewhammy

Deze noem ik “double whammy”. Ooit een dubbele koudeuitbraak gezien? Ik niet. Dit is er een. Ik snap hem niet… kan dit echt? Als het model het berekent voldoet het aan alle natuurkundige wetten. Het is geen tovenarij.

gfs0812ens

In Nederland dit ensemble vanochtend. Hoofdrun blijft hoog zitten. Toch noem ik dit vanaf maandag een winters weerbeeld. Schaatsen kunnen uit het vet blijven.

lech

Ik ga nu racen om een Renault Kadjar op te halen om er vandaag mee naar Lech te reizen. Kunstsneeuw heeft nu dal bereikt. We gaan genieten van dit plaatje en zullen het met jullie delen! Fijne dag!

Categorieën: Analyse

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

143 reacties

Gesloten voor reacties.