antoine_girard

Net nu een paar dozijn mensen een hele nacht vast heeft gezeten in een gondel bij Chamonix dacht ik: laat me eens zoeken of er momenteel met de Affenhitze in de Alpen ook op de top van de Mont Blanc wordt geland door paragliders. Vind ik ineens allerlei artikelen over de Fransman Antoine Girard die in juli de top van de Broad Peak op 8157m heeft omcirkeld met een paraglider!

Ongelofelijk als je dat ziet en ik zie geen zuurstofflessen! Hoe zou hij zich daar voelen wetende dat hij de 3000m afdaling naar de voet van de berg in een uurtje kan maken als hij wilde? Is het niet schitterend dat wij mensen dit kunnen met een stukje doek en geen andere aandrijving dan zonne-energie (thermiek)? Ik vind het geweldig en het inspireert me om de komende jaren mijn door de jonge kinderen gepauzeerde passie voor vliegen weer echt terug te pakken.

schermafdruk-2016-09-09-10-59-26

Wat is er voor ons in het verschiet? Een klim naar tropische waarden en vervolgens toch meer en meer zicht op ellendig koud weer vanaf 18 september.

ens0909

Het Amerikaanse model gunt ons  nog wat respijt! Daar zingen we de maand uit met middagtemperaturen van 20ºC. Heel aardig (schilderweer)!

cliffgfs

En kijken we naar de cliffhanger van het GFS (Amerikaans model) dan zien we zelfs weer mooie hogedruk. Het patroon dat we al heel lang hebben nu. Azorenhoog schuift steeds hogedruk naar ons toe (tendens voor het eerst beschreven op 28 augustus). Ik geef het Amerikaans model toch lichte voorkeur van de twijfel. Ten meer het Europese alternatief ook nog geen sneeuwdump geeft in de Alpen. Liever opsparen voor later al die mooie Wetterlagen.

alpen0909

Afsluitend een blik op de Alpen. De wolkenvormen rond 11 uur wijzen eenduidig op onweer later vanmiddag. Ben je nog daar beëindig je tocht dan tijdig!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.