antoine_girard

Net nu een paar dozijn mensen een hele nacht vast heeft gezeten in een gondel bij Chamonix dacht ik: laat me eens zoeken of er momenteel met de Affenhitze in de Alpen ook op de top van de Mont Blanc wordt geland door paragliders. Vind ik ineens allerlei artikelen over de Fransman Antoine Girard die in juli de top van de Broad Peak op 8157m heeft omcirkeld met een paraglider!

Ongelofelijk als je dat ziet en ik zie geen zuurstofflessen! Hoe zou hij zich daar voelen wetende dat hij de 3000m afdaling naar de voet van de berg in een uurtje kan maken als hij wilde? Is het niet schitterend dat wij mensen dit kunnen met een stukje doek en geen andere aandrijving dan zonne-energie (thermiek)? Ik vind het geweldig en het inspireert me om de komende jaren mijn door de jonge kinderen gepauzeerde passie voor vliegen weer echt terug te pakken.

schermafdruk-2016-09-09-10-59-26

Wat is er voor ons in het verschiet? Een klim naar tropische waarden en vervolgens toch meer en meer zicht op ellendig koud weer vanaf 18 september.

ens0909

Het Amerikaanse model gunt ons  nog wat respijt! Daar zingen we de maand uit met middagtemperaturen van 20ºC. Heel aardig (schilderweer)!

cliffgfs

En kijken we naar de cliffhanger van het GFS (Amerikaans model) dan zien we zelfs weer mooie hogedruk. Het patroon dat we al heel lang hebben nu. Azorenhoog schuift steeds hogedruk naar ons toe (tendens voor het eerst beschreven op 28 augustus). Ik geef het Amerikaans model toch lichte voorkeur van de twijfel. Ten meer het Europese alternatief ook nog geen sneeuwdump geeft in de Alpen. Liever opsparen voor later al die mooie Wetterlagen.

alpen0909

Afsluitend een blik op de Alpen. De wolkenvormen rond 11 uur wijzen eenduidig op onweer later vanmiddag. Ben je nog daar beëindig je tocht dan tijdig!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.