valcenis1503

Val Cenis

Vandaag is er wel bewolking in de Franse skigebieden dus openen we met een plaatje van gisteren in Val Cenis in de Maurienne. Zo mooi zal het ook vanaf morgen weer zijn en vermoedelijk tot over de Paasdagen. We maken een rondje langs Franse skigebieden en gaan zien hoe fantastisch de sneeuwcondities zijn. Dan een blik op de weerkaarten natuurlijk.

laclusaz1603

La Clusaz

In de noordelijke Franse Alpen is er lichte sneeuwval. De intensiteit zit echt in het zuiden zoals je straks ziet. Toch is zo’n poedersuikertje altijd leuk. Alles frist weer even op en omdat het koud blijft kan het ook langdurig bijdragen aan de pistekwaliteit. Als de maartzon morgen weer terug is kleuren de bergen al snel weer prachtig voorjaarsachtig. Dat is het mooie contrast van voorjaarskiën: de geurige en kleurige natuur die weer tot leven komt, terwijl de pistes in perfecte conditie zijn en de hogere hellingen altijd nog fantastische offpiste-condities bieden.

chatel1503

Snake-gliss in Châtel

In de Portes du Soleil in Châtel is Snake-Gliss een grote hit. Het is een unieke Franse uitvinding die in een hele reeks skigebieden nu kan worden beoefend. Altijd met een gids voorop trouwens dus 100% veilig.

chatelrdp1603

Châtel Rock des Pistes

Op dit moment is ook het Rock the Pistes festival in volle gang in de hele Portes du Soleil. Ja het naseizoen is niet alleen een periode om te genieten van zon en perfecte sneeuw, maar ook van de vele evenementen die in skigebieden worden georganiseerd. Erg grappig trouwens die skibroeken.

grandbornand1603

Le Grand Bornand

Op dit plaatje uit Le Grand Bornand in het met La Clusaz gedeelde skigebied Massif des Aravis (1040 – 2477m) zie je hoe dik de sneeuwlaag is op vrij bescheiden hoogte.

lesmenuires1603

Les Menuires – Les Trois Vallées

De zon heeft veel kracht en weet in veel skigebieden door de wolkenlaag heen te prikken zoals hier in Les Menuires. Morgen middag is het overal weer strak blauw.

laplagne1603

La Plagne

Sledehondenrijden is een favoriete bezigheid in La Plagne in Paradiski. De foto is van gisteren.

alpedhuez1603

Alpe d’Huez

Naar het zuiden toe zien we vrij veel wind vandaag zoals hier op deze mooie plaat uit Alpe d’Huez.

orcieres1603

Orcières

Even verderop in Orcières zien we al stevige sneeuwval. Ook hier is dat alleen vandaag. Morgen knapt het weer op en blijft het een hele fase tot over Pasen mooi weer.

puy1603

Puy St. Vincent

De zuidelijke skigebieden hebben nog geen last van de felle zon: het is op en top winters momenteel zoals dit plaatje uit Puy St. Vincent bewijst.

mega_isola-2000_snowpark

Isola 2000 – Stations des Mercantour

In Isola 2000 zijn de pistebully’s van stal gehaald om de verse sneeuwlaag te prepareren.

peyragudes1603

Peyragudes – Franse Pyreneeën

Als laatste plaatje tonen we Peyragudes in de Pyreneeën waar het echt guur is vandaag. Hoe zit dat op de weerkaarten?

sneeuwzuidelijkealpen

Actuele situatie

Hier zie je de actuele situatie. De pijlen geven de windrichting aan. Een grote koudebel is over de Alpen geschoven en activeert juist bij het warmere water van de Middellandse Zee. Het gaat om ongeveer 36 uur sneeuwval die morgen geleidelijk ten einde komt.

noordstromingzonnig

Noordelijke stroming

In de volgende fase zien we vanaf morgen al een droge noordelijke stroming. De lucht komt recht van de noordpool. De ergste kou schuift over Moskou. Maar de beweging houdt ook heel West-Europa vrij koel voor medio maart. In deze situatie komt dagenlang geen verandering.

oost

Wind gaat naar oosthoek

Pas na het weekeinde neemt de depressieactiviteit weer toe over de Middellandse Zee. Dat zou richting Pasen in de zuidelijke Franse Alpen weer merkbaar kunnen worden en wellicht ook in de Pyreneeën. In andere Franse skigebieden ziet het er eerder naar uit dat het koude zonnige weertype wordt verlengd. Beter kan niet! Vergeet niet dat komende maandag het voorjaar begint. Wat het meest opvalt is dat de dagen in de skigebieden nu al zo veel langer zijn. Je kunt na het skiën nog eens een stukje hardlopen of wandelen of ontspannen op een terras. Ze zeggen dan ook wel: lenteskiën = 2 dagen in 1.

PS Korte avondupdate volgt nog!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.